Kræftens Bekæmpelse

Flot fremgang: Næsten alle patienter med hoved-halskræft behandles til tiden i Region Midtjylland

Del

Der er ros fra Kræftens Bekæmpelse til Region Midtjylland på baggrund af nye tal, som viser en positiv udvikling i regionen for behandlingen af patienter med hoved-halskræft.

- Trods corona og et presset sundhedsvæsen bliver næsten alle patienter med hoved-halskræft opereret til tiden i Region Midtjylland. Det er vi i Kræftens Bekæmpelse rigtig glade for, siger Kirsten Halskov Madsen.

Hun er formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Region Midtjylland og reagerer på nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Styrelsen udsender hvert kvartal en opgørelse over, hvordan det går i regionerne med at behandle kræftpatienter til tiden.

- Det er så hamrende vigtigt for den enkelte patient, at behandlingen er rettidig, så kræften ikke når at sprede sig og forringe mulighederne for at overleve, siger Kirsten Halskov Madsen.

Særlig god udvikling

Ifølge de nye tal er der en særlig god udvikling i gang i Region Midtjylland, når det gælder behandling af hoved-halskræft.

I regionen blev patienter med hoved-halskræft opereret inden for den lægeligt begrundede maksimale forløbstid i 92 pct. af tilfældene. Det viser de nye tal, som er en opgørelse over fjerde kvartal i 2021. Forløbstiden er fastsat i kræftpakkerne og er for hoved-halskræft på 28 dage. Det skal sikre, at patienterne kommer i behandling hurtigt.

I første kvartal af 2021 blev 69 pct. af behandlingsforløbene gennemført til tiden, mens det i tredje kvartal var 76 pct. Men i oktober-december var tallet helt oppe på 92 pct. Der blev opereret 35 patienter i det sidste kvartal af ’21.

Fælles mål

Ser man på det samlede billede – behandlingsforløbene inden for alle kræftformer – blev 83 pct. af alle forløb i regionen gennemført inden for den lægefagligt begrundede tidsfrist ifølge de nye tal, som dog kan dog blive justeret senere.

Regionerne har et fælles mål om, at 90 pct. af alle kræftforløb skal overholde tidsfristen.

- Med det flotte resultat for hoved-halskræft lever Region Midtjylland op til målet om de 90 pct. for i hvert fald operationer for denne kræftform. Det er opmuntrende, siger Kirsten Halskov Madsen.

Hun har dog noteret sig, at hvor det i regionen er lykkedes at operere næsten alle patienter med hoved-halskræft til tiden, så gælder dette endnu ikke for de patienter, for hvem stråler er den første behandling.

Nætværk for patienter

Uanset om behandlingsforløbet begynder med operation eller stråler, har man som patient mulighed for at deltage i et lokalt netværk hos Kræftens Bekæmpelse. Netværket afholdes i samarbejde med Aarhus Kommune, men patienter fra hele regionen kan deltage.

- Alle som har, eller har haft kræft i mundhule eller hals, kan blive del af netværket, der mødes en gang om måneden i Kræftrådgivningen i Aarhus. Fokus er på socialt samvær, faglige oplæg og erfaringsudveksling, og pårørende er velkomne, siger Kirsten Halskov Madsen.

Urimeligt med forskelle

Ser man på de samlede tal, viser der sig store forskelle regionerne imellem. Ikke alle steder i landet kommer kræftpatienter hurtigt i gang med behandlingen.

- Det er urimeligt, når dit postnummer afgør, hvornår du kan få behandlet en livstruende sygdom som kræft. Tid betyder noget for overlevelsen. Uanset om du bor i Silkeborg eller Skagen, siger Kirsten Halskov Madsen.

Hun håber, at landspolitikerne tager fat i problematikken, når de hen over foråret skal nå til enighed om en sundhedsreform.

 

FAKTABOKS

  • Hoved-halskræft er en samlet betegnelse for de kræftformer, der opstår i de øvre luft- og spiseveje og i kirtlerne i samme område.
  • Den såkaldt lægefaglige forløbstid for hoved-halskræft er for 28 dage for operationer. Forløbstiden begynder, når henvisningen fra egen læge er modtaget på hospitalet, til behandlingen går i gang.
  • Symptomerne på hoved-halskræft kan være forskellige. Vær opmærksom på din krop og gå til lægen, hvis du oplever forandringer. Læs mere om hoved-halskræft på Cancer.dk: Hoved-halskræft.
  • Sundhedsdatastyrelsens forløbstal kommer hvert kvartal. Der kan komme justeringer af de nyeste tal på et senere tidspunkt.
  • Tal for Region Midtjylland kan være ufuldstændige, da der er givet dispensation for kravet om indberetning ved viderehenvisning til radiologisk undersøgelse ved anden enhed.

Nøgleord

Kontakter

Kirsten Halskov Madsen har tlf. 30281155.

Links

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Milepæl: Nye retningslinjer vil forbedre behandling af patienter med senfølger efter tarmkræft10.5.2022 13:05:10 CEST | Pressemeddelelse

Omkring 40.000 mennesker i Danmark lever med eller efter tyk- og endetarmskræft – mange af dem med forskellige senfølger efter sygdommen og behandlingen. Derfor er det en god nyhed, at der nu for første gang offentliggøres kliniske retningslinjer for, hvordan man bedst behandler patienter med senfølger efter tyk- og endetarmskræft. Kræftens Bekæmpelse har støttet arbejdet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum