Fliser med indbygget leg får ældre til at smide stokken

Del

150 procent bedre balance, stærkere ben og potentiale til at spare millioner af kroner. Det er nogle af de overraskende resultater, ældre har opnået med en legende træning på specialudviklede fliser

Farvestrålende dioder blinker insisterende og fortæller, hvilken flise fødderne skal træde på næste gang. På den måde bliver genoptræning og forebyggelse af faldulykker en leg.

- Vi griner meget, og har det sjovt, siger Lise Olsen, der træner på de såkaldte Moto fliser på Vennerslund dagcenter i Gentofte kommune

Ni ud af ti ældre synes træningen på fliserne er direkte sjov. Og det gør, at de træner hårdere, end de ellers ville. Allerede efter ni træningsgange viser test en markant forbedring af både styrke og balance. Ældre borgere i Gentofte, Furesø, Frederiksberg, Faxe og Odsherred kommuner har forbedret deres balance med 150 procent og deres styrke i benene med 22 procent, fastslår ny forskning.

- Jeg har været fuldstændig lammet, og min krop den er kommet op at stå igen, siger Bente Løvhøj, der ligesom Lise Olsen træner på Vennerslund dagcenter i Gentofte.

De robot-inspirerede fliser er købt ind til kommunerne med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond. Og dagscentrets leder Irma Irene Kjeldsen påpeger, at træningen gør, at de ældre overraskende hurtigt slipper stok og rollator og bliver mere selvhjulpne.

10 års forskning

Fliserne er udviklet på DTUs Center for Playware og er blevet testet, gennemprøvet og evalueret i fem kommuner. De overraskende positive resultater af velfærdsteknologien er dokumenteret i en ny Ph.d. afhandling. Forskningen peger også på, at de ældre får bedre mobilitet og styrket hukommelsen, når de træner med Moto fliserne.

- Jeg er enormt glad for, at vi er kommet til det her punkt. Vi har brugt ti år på at udvikle forskellige prototyper af de her fliser, der skaber sådan nogle gode resultater, siger professor på DTUs center for Playware Henrik Hautop Lund.

Farvel til faldulykker
I Gentofte kommune har man været med i udviklingen af de interaktive fliser.  Og her er det ønsket om at undgå faldulykker blandt kommunens ældre, der har været drivkraften. Faldulykker betyder nemlig både forringet livskvalitet for de ældre og millionstore udgifter for kommunen hvert år.

- Hvis vi skal ændre på udfordringerne med faldulykker, så bliver vi nødt til at finde på noget andet, end det vi har gjort, og det her er en af mulighederne, siger Gentofte kommunes forebyggelseschef Torben H.D. Petersen.

Den sjove træning kan spare kommunerne millioner af kroner, fordi de ældre bliver mere selvhjulpne og for eksempel undgår overflytning til plejehjem, der koster samfundet 30.000 kroner per måned.

Link til video: https://vimeo.com/180202094/6a8d6db62e


Få mere at vide:

Professor Henrik Hautop Lund, DTU Center for Playware, tlf.: 45253929, mob: 20154510, mail:  hhl@elektro.dtu.dk

Jari Due Jessen, Ph.d. studerende, DTU Center for Playware, tlf.: 45253928, mob: 31182137, mail: jdje@elektro.dtu.dk

Mette Maj Brochorst, Journalist (DJ), mob: 23722712, mail: brochorst@gmail.com

Torben H.D. Petersen, Gentofte kommunes forebyggelseschef, tlf.: 39983051, mob: 40914707, mail: tpe@gentofte.dk

Irma Irene Kjeldsen Aktivitetsleder Vennerslund Dagcenter, Gentofte kommune, tlf.: 39987020 mail: iik@gentofte.dk

Billeder

Information om Professor Henrik Hautop Lund, DTU Center for Playware.

Professor Henrik Hautop Lund, DTU Center for Playware.Fakta:

- I Gentofte, Furesø, Frederiksberg, Faxe og Odsherred kommuner bliver Moto fliserne brugt på dagcentre og i fysioterapier.

- Hos +65-årige i Gentofte Kommune var der over 5000 fald i 2011. 51 af faldene gav hoftebrud. Det kostede samfundet mere end ti millioner kroner, hvoraf Gentofte kommune stod for cirka 4,4 millioner kroner af de udgifter.

- Træningen på Moto fliserne er mere effektiv end traditionelle træningsformer, fordi den træner flere områder på kortere tid. Allerede efter ni gange træning på de interaktive fliser, viser test en signifikant forbedring af styrke og balance.

- 90 procent af de ældre testpersoner var direkte glade for træningen. 75 procent fortæller, at de har det bedre fysisk og 60 procent fortæller, at de kan klare flere ting selv i deres dagligdag.

- De interaktive fliser er 30 x 30 cm, de skal klikkes sammen som et puslespil og styres via en tablet, der indeholder et bredt udvalg af spil. Fliserne lyser for eksempel op i et bestemt mønster i et spil, hvor den ældre så flytter fødderne fra flise til flise.

Moto fliserne: www.moto-tiles.com

Følg pressemeddelelser fra Professor Henrik Hautop Lund, DTU Center for Playware.

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.