Kræftens Bekæmpelse

Flertal af nordjyder vil have røgfri arbejdstid

Del

Seks ud af ti nordjyder bakker op om røgfri arbejdstid. Alligevel er kun fire ud af 11 kommuner i regionen røgfri for medarbejdere. Den 1. juni bliver den femte kommune røgfri, når Aalborg kommune indfører røgfri arbejdstid.

Borgere i Nordjylland er klar til at gå på arbejde uden røg: Seks ud af ti nordjyder synes meget godt eller godt om røgfri arbejdstid.

Tallet er en stigning fra 54 pct. i 2017 til 60 pct. i 2021. Det viser seneste undersøgelse af mere end 5.000 danskeres holdning til tobak, som Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Hjerteforeningen står bag. Dermed er Region Nordjylland en af de regioner, hvor opbakningen til røgfri arbejdstid er størst.

- Tallene viser, at rigtig mange ønsker røgfri arbejdstid – og tendensen er stigende. Heldigvis følger mange kommuner borgernes ønske og gør arbejdsdagen røgfri. Jeg tror, at det inden for få år vil være normen, at der ikke ryges på kommunale arbejdspladser, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Aalborg Kommune får røgfri arbejdstid 1. juni
Trods borgernes opbakning har Region Nordjylland den laveste andel røgfri kommuner på landsplan. Kun fire ud af 11 kommuner i regionen har røgfri arbejdstid. Det svarer til godt hver tredje kommune. I Region Midt har ni ud af ti kommuner røgfri arbejdstid.

Den femte røgfri kommune er dog lige på trapperne – 1. juni indfører Aalborg Kommune røgfri arbejdstid. Aalborg er landets tredjestørste kommune med 18.000 ansatte.

- Det er fantastisk glædeligt, at flere borgere i Nordjylland nu får røgfri arbejdstid. Aalborg Kommunes sætter nu for alvor kursen mod en røgfri fremtid. Jeg håber, beslutningen kan inspirere andre nordjyske kommuner til at følge efter, siger Niels Them Kjær.

Røgfri arbejdstid betyder, at medarbejdere ikke ryger i arbejdstiden - hverken indendørs eller udendørs. Medarbejder med selvbetalte pauser er undtaget, ligesom der kan være undtagelser ved f.eks. hjemmearbejde.

..........................................................................................................................................

Kommuner med røgfri arbejdstid i Region Nordjylland

  • Hjørring Kommune (ca. 6.000 ansatte)
  • Vesthimmerland Kommune (4.000 ansatte)
  • Rebild Kommune (2.000 ansatte)
  • Mariagerfjord Kommune (4.000 ansatte)
  • Aalborg Kommune (18.000 ansatte) er på vej 

Andel kommuner, der har røgfri arbejdstid eller får det i 2021 pr. region

Fredensborg Kommune var den første kommune som indførte røgfri arbejdstid i 2012 og siden er der kommet mange af landets 98 kommuner til. I dag har 69 kommuner røgfri arbejdstid og 4 kommuner er på vej. 

  • Region Nordjylland:       45 %  (5 ud af 11 kommuner)
  • Region Midtjylland:        89 %  (17 ud af 19 kommuner)
  • Region Syddanmark:     81 % (18 ud af 22 kommuner)
  • Region Sjælland:           76 %  (13 ud af 17 kommuner)
  • Region Hovedstaden:    69 % (20 ud af 29 kommuner)

Se fordeling af kommuner her. Læs mere på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside: www.cancer.dk/roegfriarbejdstid 

Om undersøgelsen

Danskernes holdning til tobak. Kantar Gallup for Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, Hjerteforeningen, december 2021. Undersøgelsen er gennemført blandt 5.147 danskere, som er 15 år eller ældre. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, region og uddannelse.

Opbakning til røgfri arbejdstid pr. region

 

Region

       
 

Hovedstaden

Sjælland

Syddanmark

Midtjylland

Nordjylland

Meget godt/godt

56,4 %

54,6 %

60,3 %

56,8 %

60,0 %

Dårligt/ meget dårligt

20,4 %

21,6 %

18,1 %

16,4 %

18,3 %

Ved ikke

23,2 %

23,7 %

21,6 %

26,8 %

21,7 %

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum