Dansk Metal

Flere virksomheder lider af hjemve

Del

Efter det i en årrække har været en klar tendens, at danske virksomheder har rykket dele af produktionen til udlandet, så ser det nu ud til, at flere og flere virksomheder trækker produktionen hjem til Danmark igen.

En undersøgelse blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter viser, at næsten hver tredje danske virksomhed siden april 2015 har flyttet produktion fra udlandet til Danmark. Ud af 238 tillidsrepræsentanter, der arbejder på virksomheder, der tidligere har flyttet produktion til udlandet, svarer 71, at de nu oplever den modsatte bevægelse.

”Danmarks konkurrenceevne er forbedret de senere år, og industriens produktivitet er også bedre end sit rygte, så der er med andre ord åbenlyse fordele ved at flytte produktion tilbage til Danmark. For visse produkter er leveringshastigheden, kvaliteten og pålideligheden simpelthen højere i Danmark. Der er gunstige vilkår for produktionsvirksomheder i Danmark, og jeg håber, endnu flere vælger at flytte produktion hjem igen”, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Der er klare forskelle fra region til region på, hvor mange virksomheder der hjemtager produktion. Rundspørgen blandt Dansk Metals medlemmer tyder på, at det især er i Syddanmark, virksomheder, der tidligere har flyttet produktion ud af landet, ser fordele ved igen at producere i Danmark. Her svarer 38 procent af tillidsrepræsentanterne på disse arbejdspladser, at virksomheden har flyttet produktion hjem i løbet af det seneste år.

På landsplan svarer 30 procent af de adspurgte tillidsrepræsentanter, der arbejder på virksomheder, der tidligere har flyttet produktion til udlandet, at den virksomhed, de arbejder på, flytter produktion hjem til Danmark. Det er fire procent mere end sidste år.

Robotter en del af forklaringen

Fire ud af fem af de virksomheder, der har flyttet produktion fra udlandet tilbage til Danmark, anvender robotter i produktionen. Det viser rundspørgen til Dansk Metals tillidsrepræsentanter også.

Industrirobotter er driftssikre, og gør det muligt at holde produktionen kørende i døgndrift. Det er ifølge Dansk Metal afgørende, at flere virksomhedsledere ser mulighederne i robotter og anden ny teknologi, så endnu flere vælger at investere i en robot frem for at flytte produktionen til udlandet.

”Selvom flere robotter og mere teknologi uden tvivl vil gavne den danske industri, så er det meget vigtigt, at vi også holder øjet på bolden, når det kommer til de mennesker, der skal styre blandt andet produktionsrobotterne. Lige nu holder vi teknologimotoren kørende, men det vil snart blive et problem at blive ved med at skaffe de rette kompetencer til at udnytte blandt andet robotteknologien optimalt i Danmark”, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

I dag er virksomheder, der arbejder målrettet med implementering af ny teknologi, primært udfordret af mangel på henholdsvis industriteknikere og automatikteknikere.

Læs hele analysen fra Dansk Metal her

For yderligere information, økonomisk analyse og kommentarer:

Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, telefon 30831071

Jens Dissing Munk, pressechef i Dansk Metal, telefon 30178874

Information om Dansk Metal

Dansk Metal
Dansk Metal
Molestien 7
2450 København SV

33 63 20 00https://www.danskmetal.dk/

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum