VIA University College

Flere unge vil være administrationsbachelorer: ”Jeg får en enorm frihed i jobvalg”

Del

Hele 68 procent flere unge har søgt ind på VIA University Colleges uddannelse som administrationsbachelor på kvote 2 med uddannelsen som deres første prioritet sammenlignet med sidste år. Tre dimittender fortæller, hvorfor de valgte en praksisnær uddannelse i offentlig forvaltning.

Jesper Sletten Schriver. Foto: VIA University College
Jesper Sletten Schriver. Foto: VIA University College

Admin-hvarfor-noget? Sådan lyder det fra de fleste, når tre dimittender fra VIA University College fortæller deres omgivelser om deres uddannelse som administrationsbachelor.

”Det kræver som regel lige en større forklaring, end hvis jeg havde læst færdig på jurastudiet. Og det er helt fair, for jeg anede jo ikke selv noget om uddannelsen, før jeg fik øjnene op for de mange kompetencer, jeg som administrationsbachelor kan tilbyde en arbejdsplads,” siger 26-årig Iben Krogh Thomsen, som har læst på VIA University College i Aarhus C.

Friske tal fra årets kvote 2-ansøgninger viser, at et stigende antal unge ønsker at få del i de praksisnære kompetencer og dermed den alsidige jobpalette. Tallene afslører, at 68 procent flere ansøgere end i 2019 har søgt administrationsbachelor som deres førsteprioritet i kvote 2. Det får uddannelseslederen i Ceresbyen til at juble.

”Det er meget glædeligt at se de mange ansøgninger til uddannelsen som administrationsbachelor. Vi oplever, at efterspørgslen skyldes, at man hos VIA får en meget praksisorienteret uddannelse. Det gælder også som administrationsbachelor, hvor man efter 3,5 år står med kompetencer, der kan omsættes direkte i regionale, kommunale og statslige forvaltninger. De unge vil være med til at finde innovative løsninger på forskellige problemstillinger i velfærdssamfundet, og den tendens afspejler sig tydeligt i det stigende antal ansøgere,” siger uddannelsesleder Helle Johansen.

Akut praksis-behov
Iben Krogh Thomsen var begyndt at læse jura på Aarhus Universitet og var kun én eksamen fra en bachelor, da hun skiftede til VIA University College.

”Jeg havde simpelthen tabt min gejst et sted mellem de mange tusinde sider i bøgerne på universitetet. Jura viste sig som et meget asocialt studie med få forelæsninger om ugen. Det er helt fint, hvis man ønsker at fordybe sig på kollegieværelset, men efter tre år fik jeg et akut behov for at koble al teorien på praksis,” siger Iben Krogh Thomsen.

Med merit i baglommen tjekkede hun ind til en fleksibel studiehverdag med klasseundervisning, gruppearbejde og dialog med underviserne.

”Min interesse for samfundsmæssige forhold var intakt. Projektarbejde på VIA var med til at udvikle mig, så jeg nu kan byde ind med reelle løsninger på fremtidige arbejdspladser, fordi jeg står med en forståelse for den hverdag, der udspiller sig i offentlige organisationer. Det giver mig mange flere muligheder og en enorm frihed i fremtidige jobvalg – ikke mindst fordi der er større valgmulighed blandt kandidatuddannelser efterfølgende,” siger Iben Krogh Thomsen, der nu er ansat som kontorfuldmægtig i Københavns Byrets afdeling for vold-, våben- og voldtægtssager.

Slår fordomme ned
Jesper Sletten Schriver havde læst tre semestre af historiestudiet på Aarhus Universitet, da han begyndte at kigge sig om efter et andet studie, der både kunne opfylde interessen for dansk politik, velfærdsstat, offentlig sektor og generelle samfundsforhold og løsne tøjlerne på det traditionsrige historiestudie.

”Jeg havde aldrig hørt om uddannelsen og blev ærgerlig over, at jeg ikke havde set den, inden jeg var begyndt at læse historie. Jeg blev nemlig solgt af den fleksible studieordning, hvor man selv bygger to tredjedele af uddannelsen op alt efter interessepunkter og kommer ud i praktik,” siger 28-årig Jesper Sletten Schriver. Selv om det for ham var et åbenlyst studieskifte, var det mentalt ikke nemt, blandt andet fordi han mødte mange fordomme.

”Der er virkelig mange, der ser det som en nedgradering, når man skifter fra universitetet til en professionsbachelor. Jeg var studenterunderviser i VIA på Vejen og mødte konstant spørgsmål om, hvordan niveauet på uddannelsen var. Det er hårdt som ung at tage beslutning om sit studievalg – eller som jeg at vælge et studieskift. Beslutningerne bliver ikke nemmere, når der hersker usikkerhed styret af fordomme. Derfor gør jeg meget for at slå fordommene ned. For der er altså ingen forskel på uddannelsernes niveau - men mange oplever en forskel på den virkelighed, der uddannes til. Så det handler om at finde ud af, hvilken uddannelse der passer bedst på den måde, man ønsker at arbejde på, når man står med eksamensbeviset” siger Jesper Sletten Schriver.

Varierende arbejdsliv
Det var netop det kommende arbejdsliv, der fik Pernille Søe Larsen til at skifte studie fra statskundskab til administrationsbachelor.

”Min interesse for offentlig forvaltning, brugerundersøgelser og analyser var og er intakt. Jeg så muligheden for at få en mere praksisnær undervisning ved VIA, som jeg senere kunne i fremtidige job,” siger Pernille Søe Larsen, der også var hurtig gennem studiet, fordi der var merit at hente fra statskundskab. Nu er hun ansat som HR-koordinator i en bank.

”Praktikken gjorde mig klogere på, hvad jeg mere målrettet skulle gå efter, når jeg var færdig med uddannelsen. Med en administrationsbachelor på hånden skal man være forberedt på, at muligheder er mange og meget forskellige, så man kan ”vokse” med sin karriere,” siger Pernille Søe Larsen.  

Det er stadig muligt at få en af studiepladserne i Ceresbyen i hjertet af Aarhus, ved at søge ind på administrationsbacheloruddannelsen på kvote 1. Ansøgningsfristen er den 5. juli 2020.


Læs mere om kvote 1 lige her: https://www.via.dk/uddannelser/optagelse/kvote-1

Læs mere om uddannelsen som administrationsbachelor her: https://www.via.dk/uddannelser/samfund-og-sociale-forhold/administrationsbachelor

For yderlig informationer kontakt kommunikationsmedarbejder Lotte Gyldenvang, tlf. 87 55 15 20 eller vang@via.dk 

Nøgleord

Billeder

Jesper Sletten Schriver. Foto: VIA University College
Jesper Sletten Schriver. Foto: VIA University College
Download
Iben Krogh Thomsen. Foto: VIA University College
Iben Krogh Thomsen. Foto: VIA University College
Download
Pernille Søe Larsen. Foto: VIA University College
Pernille Søe Larsen. Foto: VIA University College
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

VIA er en professionshøjskole med ca. 19.000 studerende og 2.100 medarbejdere.

VIA udbyder over 40 forskellige professionsbacheloruddannelser til blandt andet ingeniør, lærer, pædagog, designer, sygeplejerske, bygningskonstruktør, filmanimator, socialrådgiver, fysioterapeut og bioanalytiker. Desuden tilbyder VIA en lang række efter- og videreuddannelser.

Fonden for Entreprenørskab har i 2019 tildelt VIA prisen som Årets Entreprenante Uddannelsesinstitution fordi innovation og entreprenørskab er en fast del af alle VIAs uddannelser.

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum