Kræftens Bekæmpelse

Flere unge ryger

Del

På bare ét år er andelen af rygere blandt de 16-25 årige steget fra 18 pct. til 22 pct. Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse. Foreningen ser med bekymring på udviklingen og opfordrer til at se normerne for rygning efter i sømmene – især i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse.

Flere unge ryger. Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse, der i både 2015 og 2016 har spurgt unge mellem 16 og 25 år om deres rygevaner. På bare ét år er andelen af unge, der ryger hver dag eller hver uge steget fra 18 pct. til 22. pct. Og det er ikke kun de, som ryger lejlighedsvist, der er blevet flere af. Andelen af dagligrygere er steget fra 13 pct. til 15 pct.

- Det er en stærkt bekymrende udvikling. Stigningen giver os et praj om, at vi voksne har sovet i timen, mens vores børn har eksperimenteret med cigaretter, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Hver femte ryger første gang i skolen

Rygevaner grundlægges i ungdommen, og mange slipper aldrig af med tobakken igen. Ifølge undersøgelsen er langt de fleste rygere under 18 år, både når de ryger den første cigaret, og når de begynder at ryge regelmæssigt. Og én ud af fem tager det første sug i skole.

- Det kan ikke være rigtigt, at børn lærer at ryge i skoletiden. Vi har haft succes med at begrænse passiv rygning. Men hvis vi skal undgå, at unge begynder at ryge, er det nu tid til at se på normerne for rygning. Især i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, hvor mange unge begynder at ryge for alvor, siger Niels Them Kjær.

Kræftens Bekæmpelse opfordrer beslutningstagere på skoler og ungdomsuddannelser til at gøre skolemiljøet røgfrit. Og det kan de roligt gøre. For fire ud af fem unge mener, at røgfri skoletid på grundskoler er en god idé. Hver anden mener, at det også bør gælde på ungdomsuddannelser.

Unge vil gerne stoppe

Den cigaret, der var spændende i starten, bliver hurtigt til en dyr og ildelugtende vane, som de unge vil af med. Knap halvdelen af de unge rygere vil gerne stoppe med at ryge inden for det næste år. Men det kan vise sig at være svært.

- Unge er ofte ’socialt’ afhængige af cigaretter, hvor voksne rygeres afhængighed er mere fysisk. Unge ryger sammen med kammerater i sociale fællesskaber. Derfor skal vi arbejde for, at rammerne for unges fællesskaber ikke inspirerer til rygning, forklarer Niels Them Kjær.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse fra den 16. september til den 20. december 2016. Undersøgelsen er baseret på 2.000 respondenter mellem 16 og 25 år. Data er indsamlet via internetpanel. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, region og uddannelse.

Undersøgelsen blev foretaget første gang i 2015, hvorfor resultaterne kan sammenlignes.

Udvalgte resultater:

 • 15 pct. ryger cigaretter dagligt i 2016. I 2015 var andelen 13 pct.
 • 22 pct. ryger cigaretter dagligt eller ugentligt. I 2015 var andelen 18 pct.
 • 21 pct. røg første gang på skolen (heraf 5 pct. på efterskole)
 • 81 pct. af de, der ryger eller har røget, var under 18 år, da de begyndte at ryge mindst én gang om ugen.
 • 47 pct. vil gerne stoppe med at ryge inden for et år.
 • 79 pct. mener, at røgfri skoletid[1] på grunduddannelser er en god idé.
 • 50 pct. mener, at røgfri skoletid på ungdomsuddannelser er en god idé.

Tiltag, der kan forebygge, at unge ryger:

 • Røgfri ungdomsmiljøer (skoler, uddannelser etc.)
 • Færre steder, man må ryge
 • Færre steder, der sælger tobak
 • Neutrale cigaretpakker
 • Tobak gemt væk i butikkerne (’Tobak under disken’)
 • Højere pris på tobak

[1] Røgfri skoletid = ingen rygning i skoletiden for elever og ansatte, hverken på skolens område eller udenfor.

Kontakter

Projektchef Niels Them Kjær, Kræftens Bekæmpelse, telefon 30 38 15 31.

Kræftens Bekæmpelses pressevagt på telefon 35 25 74 00

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ny stor undersøgelse kortlægger senfølger hos overlevere efter kræft i ungdommen29.6.2018 17:06pressemeddelelse

Behandling af kræft bliver hele tiden bedre, og flere overlever sygdommen. Derfor bliver det mere og mere vigtigt at have fokus på, hvordan man får et godt liv efter sygdommen. Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse kortlægger nu, i den største undersøgelse af sin slags til dato, hvilke senfølger tidligere kræftpatienter har risiko for at få i form af sygdomme der rammer kroppens hormonsystemer. Det er viden som kan bruges til at opdage senfølgerne tidligt og måske mindske omfanget.

Ny forskning: Sådan virker lægemiddel mod arvelig kræft27.6.2018 19:09pressemeddelelse

Kræftmedicin mod blandt andet arvelig bryst- og æggestokkræft er effektivt – men ikke af den grund man hidtil har troet. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse som samtidig giver en ny forklaring på helt grundlæggende processer under celledeling. Det er viden, som i fremtiden måske kan føre til bedre behandlinger mod en række kræftsygdomme. Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Nature.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum