home a/s

Flere udlændinge har købt dansk sommerhus

Del

Der var rekordmange udenlandske ansøgere til at købe et dansk sommerhus i 2020. Men der var samtidig flere ansøgereder fik afslag, viser opgørelse

Danske sommerhuse er populære - også blandt udenlandske købere. Foto: Palle Skov
Danske sommerhuse er populære - også blandt udenlandske købere. Foto: Palle Skov

Et sommerhus i Danmark har det seneste år været en særdeles ’hot’ vare blandt danske familier med kraftigt stigende sommerhussalg under Coronapandemien til følge.

Men flere udlændinge har også erhvervet sig et dansk sommerhus.

En opgørelse fra Justitsministeriet til Folketingets Europaudvalg, som Home har set nærmere på, viser en stigning i antallet af ansøgninger fra 525 til 623 fra 2019 til 2020.

 • En stigning på knap 100 styk svarende til ca. 19 %.
 • Der er desuden sket en stigning i antallet af tilladelser på ca. 9 % - fra 331 til 361 i samme periode.
 • Tilladelsesprocenten (andelen af ansøgninger som er imødekommet med en tilladelse) er dermed faldet fra 63 % til 58 %.
 • Der blev handlet næsten 16.000 danske sommerhuse i 2020, så de 361 udlændinge, der i løbet af året fik tilladelse til at købe et dansk sommerhus, svarer til 2,2 %, oplyser Home.

”Flere udlændinge har under tiden med Corona fået øjnene op for, at Danmark er et trygt og godt sted at holde ferie i en usikker tid med smittetryk, der kører op og ned i mange af de lande, de normalt ferierer i,” lyder vurderingen fra Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home-kæden.

Kædens sommerhusmæglere får hver eneste sommer besøg af turister med købelyst – også i år.
”Vores ejendomsmæglere forklarer de udenlandske gæster om de danske særregler, og fortæller at de fleste har lidt svært ved at forstå, hvorfor de ikke umiddelbart kan købe et sommerhus i Danmark – især når danskere uden videre kan købe i andre lande,” fortæller Homes analytiker.

Han understreger, at Home ikke har en holdning til, om de danske særregler, der som udgangspunkt forhindrer andre nationaliteter i at købe sommerhus i Danmark, skal ændres.

I årene 2007 til 2020 er der givet over 2.900 tilladelser til udlændinges køb af et sommerhus i Danmark. Til sammenligning er der i alt ca. 230.000 sommerhuse i det danske sommerland, viser tal fra Danmarks Statistik.

FAKTA: Flest nordmænd og tyskere
Det er nordmænd og tyskere, der er de ivrigste købere til danske sommerhuse. Ud af de 2.938 tilladelser over årene har købere fra Norge fået de 1.426, tyskere har fået ’ja’ 861 gange, mens svenskere tredje flest gange har fået tilladelse til at købe sommerhus i Danmark med 219.

FAKTA: Om udlændinges erhvervelse af sommerhus i Danmark
Ifølge erhvervelsesloven kan personer, der ikke har bopæl i Danmark, og som heller ikke tidligere har haft bopæl her i landet i et tidsrum af i alt 5 år, kun med justitsministerens tilladelse købe sommerhus mv. her i landet.

Hvis personen ikke opfylder dette bopælskrav, skal den pågældende ansøge Justitsministeriet (Civilstyrelsen) om en tilladelse til at købe sommerhus mv. Efter fast praksis kræver det en særlig stærk tilknytning til Danmark for at få en tilladelse, herunder i form af tidligere ophold i Danmark, f.eks. ferieophold, over en længere periode eller familiemæssig, kulturel eller sproglig tilknytning til Danmark eller den konkrete ejendom.

Siden marts 2020 har Civilstyrelsen skærpet kontrollen med de oplysninger om den særligt stærke tilknytning til Danmark, som skal danne grundlag for en eventuel tilladelse for at sikre, at der ikke gives flere tilladelser end nødvendigt.

Der er fire vigtige kriterier, som trækker op i Civilstyrelsens vurdering, hvis udlændinge vil købe et sommerhus i Danmark.

Det trækker op, hvis de udenlandske købere har været på over 25 ferier i Danmark over de seneste 25 år, har familiær tilknytning til Danmark, kulturel og sproglig forståelse og endelig tilknytning til den konkrete ejendom, som de vil købe.

Kilde: Justitsministeriet / Civilstyrelsen

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Danske sommerhuse er populære - også blandt udenlandske købere. Foto: Palle Skov
Danske sommerhuse er populære - også blandt udenlandske købere. Foto: Palle Skov
Download
Graf: Justitsministeriet/Civilretsstyrelsen
Graf: Justitsministeriet/Civilretsstyrelsen
Download

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

 • home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
 • home blev stiftet den 1. august 1989
 • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
 • home har over 900 ansatte
 • home er en franchise-kæde
 • home har ca. 120 franchisetagere
 • home har 181 home-butikker fordelt over hele landet**
 • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
 • home har særligt uddannede køberrådgivere
 • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking medio 2020.
** medio 2021.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum