Flere ubemandede akutbiler hjælper ikke

Der skal etableres 15 ekstra akutberedskaber på tværs af de fem regioner, det er en del af sundhedsaftalen, og flere end de 5–10, der oprindeligt blev aftalt, det meddeler Sundhedsministeriet.
”Det er rigtig godt, at regering og regioner har fokus på den præhospitale indsats. Men det er i forvejen en kæmpe udfordring at skaffe personale til de allerede eksisterende beredskaber. Og så nytter det ikke meget med 15 nye funklende akutbiler, hvis de ender med at stå og samle støv i garagerne,” siger Thomas Brücker, næstformand i Teknik- og Servicesektoren i FOA, ambulancepersonalets fagforening.
”Det eneste vi opnår, er at presse en i forvejen belastet personalegruppe til at yde endnu mere overarbejde i en tid, hvor flere er ved at bukke under for det kæmpe arbejdspres, de oplever.”
Han fortæller, at oven i udfordringerne med personalemangel, så oplever ambulancepersonalet i dag at blive sendt ud til mange ikke akutte opgaver, for eksempel patienter, der skal køres på hospital for at få renset et sår eller til strålebehandling i et cancerforløb. Opgaver som ifølge FOA med stor succes køres af eksempelvis regionernes liggende sygetransportberedskaber. Det er biler, hvor der er en båre til dem, der har behov for at blive transporteret liggende, men hvor der ikke er behov for behandling i bilen, som den en fuldt udstyret ambulance kan levere.
”Vi skal have trukket mange af de ikke ambulancerelevante ture ud af akutberedskabet, så der frigives ressourcer. Det kan vi gøre ved fortsat at forbedre visitationen, så dem der skal have en ambulance, får en, og dem der ikke har, får en anden og mere relevant hjælp. Det er regionerne heldigvis i fuld gang med at kigge på, men der er stadig et stykke vej, før vi er i mål,” fortæller Thomas Brücker.
Derfor foreslår FOA, at nogle af de nye beredskaber enten oprettes som permanente eller midlertidige liggende sygetransportberedskaber, indtil det vil være realistisk at bemande de ekstra beredskaber med uddannet ambulancepersonale. I dag tager det 6-7 år at blive færdiguddannet som paramediciner, hvorimod man kan uddanne en sygetransport-assistent på 2 måneder.
”Det er helt oplagt at øge kapaciteten i sygetransportberedskabet for derved at kunne frigive paramediciner- og behandler-ressourcer. På den måde vil vi sikre, at dem der har behov for akut hjælp altid kan få den hurtigt, og vi sikrer, at alle der har behov for at blive kørt liggende på en båre, også kan blive det,” siger Thomas Brücker.
Nøgleord
Kontakter
Thomas BrückerSektornæstformand
46 97 23 02
Billeder
Information om FOA
FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 31 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
FOA: Ny ældrelov kan løfte livskvalitet for både ældre og ansatte1.7.2025 09:14:33 CEST | Pressemeddelelse
Frihed, faglighed og selvstændighed er centrale værdier i den længe ventede ældrelov, der træder i kraft i dag, men mangel på kollegaer er en kæmpe udfordring, advarer FOA.
Mona Striib: Når økonomien strutter af sundhed, skal vi sikre velfærden23.6.2025 13:11:52 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen opskriver det finanspolitiske råderum med rekordbeløb. Nu må det være slut med krav om nedskæringer og selskabsskattelettelser, siger FOAs Mona Striib.
Kampen mod resistens hjælper både sundheden og økonomien11.6.2025 09:00:47 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og folketingets partier har aftalt en handlingsplan for antimikrobiel resistens. FOA kalder planen et vigtigt skridt for folkesundheden.
FOA roser økonomiaftale med regionerne: Tiltrængt økonomisk løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:41:10 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og Danske Regioner har netop præsenteret aftalen om regionernes økonomi i 2026. Aftalen bliver kaldt både god og nødvendig af fagforbundet FOA.
FOA: God økonomiaftale sikrer velfærden27.5.2025 13:48:11 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og kommunerne har landet en økonomiaftale for 2026. Pengene til velfærd og daglig drift hæves med 3,2 milliarder kroner. Fagforeningen FOA tager positivt imod aftalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum