Flere offentlige spisesteder med Det Økologiske Spisemærke

Del

Interessen for at arbejde med Det Økologiske Spisemærke i de professionelle køkkener fortsatte trods stort fald i økologiomsætningen på caféer, kantiner og restauranter i 2020. Ny pulje på 54 millioner kroner skal fremme klimavenlig økologi-omstilling efter Corona.

Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologi til de professionelle køkkener dykkede med omkring en halv milliard kroner i 2020. Nedgangen var på 20 procent fra cirka 2,5 mia. kr. i 2019 til 2 mia. kr. i 2020. Også væksten i antallet af professionelle køkkener med Det Økologiske Spisemærke mærkede opbremsningen i kølvandet på corona, og voksede med 200 spisesteder mod mere end det dobbelte tidligere år. I dag har mere end 3.400 spisesteder, fortrinsvis i den offentlige sektor, nu Fødevareministeriets statskontrollerede Økologiske Spisemærke i enten guld, sølv eller bronze, og kan dermed skilte med, hvor meget økologi de har på menuen.

”Corona, og de store forandringer den medførte i Danmark i 2020, er den altoverskyggende grund til det store fald i økologisalget til caféer, kantiner og restauranter og formentlig også årsagen til at vi ikke så lige så mange nye spisesteder med Det Økologiske Spisemærke. Uden corona ville væksten sandsynligvis have fulgt tidligere års positive udvikling”, vurderer sektionsleder i Fødevarestyrelsen Simon Rask.

De offentlige køkkener har i flere år været central drivkraft i økologisk og klimavenlig omstilling af forbrugernes mad, når de spiser ude. Nu håber Fødevarestyrelsen, at en ny pulje på 54 mio. kroner til kompetenceudvikling af køkkenpersonale kan få flere private hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder til at prioritere klima, økologi og bæredygtighed.


Fakta om omstillingspuljen

Et politisk flertal afsatte i 2021 en pulje på 54 millioner kroner, som kan yde støtte til kompetenceudvikling af de private og offentlige køkkeners personale i klimavenlig økologiomstilling. Ansøgningsfristen til projekter med start i 2022 er 21. oktober 2021 kl. 12. Ansøgning skal sendes til Fonden for økologisk landbrug, der administrerer og udmønter midlerne.

Læs mere: Køkkenomstilling 2022 (oekologifonden.dk)


Fakta om Det Økologiske Spisemærke

  • Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke er gratis at tilmelde sig og viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze (30-60% økologi).
  • I dag er der over 3.400 offentlige og private køkkener med Det Økologiske Spisemærke. Det er alt fra daginstitutioner, hospitaler, offentlige og private kantiner, til private køkkener som caféer, restauranter og hoteller. 

Læs mere:Forside (oekologisk-spisemaerke.dk)

Se hvor der er spisesteder i jeres område på: https://www.oekologisk-spisemaerke.dk/om-spisemaerket/spisesteder/

Nøgleord

Billeder

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum