Flere offentlige spisesteder med Det Økologiske Spisemærke
Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologi til de professionelle køkkener dykkede med omkring en halv milliard kroner i 2020. Nedgangen var på 20 procent fra cirka 2,5 mia. kr. i 2019 til 2 mia. kr. i 2020. Også væksten i antallet af professionelle køkkener med Det Økologiske Spisemærke mærkede opbremsningen i kølvandet på corona, og voksede med 200 spisesteder mod mere end det dobbelte tidligere år. I dag har mere end 3.400 spisesteder, fortrinsvis i den offentlige sektor, nu Fødevareministeriets statskontrollerede Økologiske Spisemærke i enten guld, sølv eller bronze, og kan dermed skilte med, hvor meget økologi de har på menuen.
”Corona, og de store forandringer den medførte i Danmark i 2020, er den altoverskyggende grund til det store fald i økologisalget til caféer, kantiner og restauranter og formentlig også årsagen til at vi ikke så lige så mange nye spisesteder med Det Økologiske Spisemærke. Uden corona ville væksten sandsynligvis have fulgt tidligere års positive udvikling”, vurderer sektionsleder i Fødevarestyrelsen Simon Rask.
De offentlige køkkener har i flere år været central drivkraft i økologisk og klimavenlig omstilling af forbrugernes mad, når de spiser ude. Nu håber Fødevarestyrelsen, at en ny pulje på 54 mio. kroner til kompetenceudvikling af køkkenpersonale kan få flere private hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder til at prioritere klima, økologi og bæredygtighed.
Fakta om omstillingspuljen
Et politisk flertal afsatte i 2021 en pulje på 54 millioner kroner, som kan yde støtte til kompetenceudvikling af de private og offentlige køkkeners personale i klimavenlig økologiomstilling. Ansøgningsfristen til projekter med start i 2022 er 21. oktober 2021 kl. 12. Ansøgning skal sendes til Fonden for økologisk landbrug, der administrerer og udmønter midlerne.
Læs mere: Køkkenomstilling 2022 (oekologifonden.dk)
Fakta om Det Økologiske Spisemærke
- Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke er gratis at tilmelde sig og viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze (30-60% økologi).
- I dag er der over 3.400 offentlige og private køkkener med Det Økologiske Spisemærke. Det er alt fra daginstitutioner, hospitaler, offentlige og private kantiner, til private køkkener som caféer, restauranter og hoteller.
Læs mere:Forside (oekologisk-spisemaerke.dk)
Se hvor der er spisesteder i jeres område på: https://www.oekologisk-spisemaerke.dk/om-spisemaerket/spisesteder/
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr14.3.2024 10:35:25 CET | Nyhed
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
Fjerkræbesætninger på Sjælland og i Jylland er ramt af fugleinfluenza4.2.2024 15:10:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har søndag erklæret udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sydvestsjælland samt en besætning med høns i Sønderjylland. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen indleder søndag det store arbejde med at aflive i alt ca. 62.000 dyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum