Beskæftigelsesministeriet

Flere kvinder med ikke-vestlige baggrund arbejder ved siden af kontanthjælpen

Del
Over 1300 ikke-vestlige indvandrerkvinder arbejdede ved siden af kontanthjælpen i april i år. To år før var det 740.

Tusinder har forladt kontanthjælpssystemet de sidste to år, og nu viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, at de tilbageværende i højere grad arbejder ved siden af deres ydelse.  

Andelen af personer i kontanthjælpssystemet med ordinære løntimer (småjob) er nemlig steget fra 4,7 pct. i april 2016 til 7,3 pct. i april 2018. 

Stigningen gælder især ikke-vestlige kontanthjælpsmodtagere mv., hvor næsten dobbelt så mange - nærmere præcist 91 procent flere - nu arbejder i småjob ved siden af ydelsen end i april 2016. Ser man nærmere på gruppen, kan man se, at især kvinderne har fået en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet. Her er andelen i småjob steget med 104 procent, svarende til, at ca. 1.310 ikke-vestlige kvinder nu arbejder i småjob ud af samtlige godt 136.900 personer i kontanthjælpssystemet. I april 2016 var det kun tilfældet for 740 ud af knap 162.600 personer. Der er tale om berørte personer.

De arbejdende kontanthjælpsmodtagere mv. udgør samlet 7,3 procent af hele gruppen. Tilsvarende udgør de ikke-vestlige kontanthjælpsmodtagere mv. med småjob ca. 8 procent af de i alt 44.200 ikke-vestlige indvandrere og efterkommere, som er på kontanthjælp. 

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft i april 2016 som led i jobreform I. Analysen kan dog ikke bruges til at konkludere, at udviklingen skyldes de ændrede regler, da der ikke er tale om en effektanalyse. Det fremgår heller ikke, hvor mange der er omfattet eller undtaget fra timereglen. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: 

- Det er rigtig glædeligt at få bekræftet, at flere nu arbejder ved siden af kontanthjælpen. Især hæfter jeg mig ved, at særligt kvinderne med ikke-vestlig baggrund, som vi jo ved har en udfordring med at komme ind på arbejdsmarkedet, i højere grad er kommet i småjob. 

- Vi har set eksempler på, at småjob kan være et skridt på vejen mod at forsørge sig selv. De, der har stået udenfor arbejdsmarkedet i mange år, får måske ikke et fuldtidsjob fra den ene dag til den anden, men småjob kan være et trin på vejen. Det at få anerkendelsen i form af en lønseddel og at være en del af et fællesskab, kan have en kæmpe betydning for den enkelte.

- Jeg tror, at udviklingen bl.a. skyldes 225-timersreglen, men fremgangen er selvfølgelig også hjulpet godt på vej af gode konjunkturer. Så er det rigtigt, at opgaven med at få ikke-vestlige indvandrere i job langt fra er løst, og jeg så da også gerne, at endnu flere arbejder ved siden af deres ydelse og endnu bedre – kommer helt ud af kontanthjælpen. Derfor har vi også fornylig indgået en stor aftale om sanktioner, der gør det lettere for kommunerne at sikre, at kontanthjælpsmodtagere også står til rådighed for job. Og samtidig kan vi heldigvis også se, at andelen nytilkomne flygtninge, som er i arbejde efter tre år i Danmark, er steget.

Læs mere i den vedhæftede analyse.

Vedhæftede filer

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 202422.4.2024 08:10:49 CEST | Pressemeddelelse

I februar 2024 var der 3.014.700 lønmodtagere i job. Det er 5.300 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden februar 2023 er der dermed samlet set kommet 34.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.800 flere lønmodtagere fra januar 2024 til februar 2024. I samme periode er der kommet 1.600 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Beskæftigelsen ramte med hele 3.014.700 i februar endnu en rekord. Det er utrolig positivt, at vores virksomheder og den offentlige sektor fortsat har brug for flere medarbejdere, og at flere hermed bidrager til fællesskabet og forsørger sig selv. - Vi har fortsat en stærk økonomi med et robust arbejdsmarked, som vi kan være stolte af. Dertil kommer at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet og nu er på et rekordlavt niveau.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til STAR's ledighedstal for marts 202419.4.2024 09:00:10 CEST | Pressemeddelelse

Det er anden gang, Beskæftigelsesministeriet offentliggør egne ledighedstal. Ledighedstallene viser, at der i marts 2024 var 86.500 fuldtidsledige. Det betyder, at udviklingen i ledigheden er uændret. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - STAR’s ledighedstal viser igen i marts, at ledigheden er uændret. Antallet af ledige har de sidste par år ligget på et lavt niveau, hvilket kommer os alle til gavn. Vi har en stærk økonomi, så vi har fortsat udsigt til et robust arbejdsmarked. - Vi har stadig brug for arbejdskraft både i den private og den offentlige sektor. Derfor giver vi ufaglærte mulighed for at tage en faglært uddannelse på 110 procent dagpenge. Desuden har vi et lønløft parat til offentligt ansatte grupper i vores velfærdssektor, og så er det vores mål, at nogle af de 43.000 unge, der i dag er uden job eller uddannelse, kommer med i arbejdsfællesskabet. Fremover offentliggør Beskæftigelsesministeriet sine egne ledighedstal samt egen indikator for ledigheden. Ledi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye