Syddansk Universitet

Flere kvinder i forskning

Del

Danske og europæiske universiteter har i stigende grad fokus på at sikre større diversitet blandt dem der vælger forskervejen. Syddansk Universitets Gender Equality Team, der arbejder med ligestilling på universitetet, har således netop hjemtaget en bevilling på 22 millioner kroner fra EU til et projekt, der de næste fire år skal implementere ligestillingshandlingsplaner på SDU og 8 andre europæiske universiteter. Som koordinator står SDU i spidsen for projektet.

Internationalt er bl.a. EU og LERU (League of European Research Universities) i stigende grad optagede af hvordan kønsdiversiteten i undervisnings- og forskningssektoren bedres. Særligt fokus har der længe været på at øge kvinders andel blandt forskere; et fokus også Innovationsfonden og Uddannelses- og Forskningsministeriet herhjemme deler. Forskelle i perspektiver og baggrunde styrker nemlig innovationsmulighederne – også i forskning.

Særligt tipper kønsbalancen i overgangen fra midlertidige til faste videnskabelige stillinger.

- Få kvinder i forskning er ikke kun et problem for kvinderne. Det har konsekvenser for samfundet i en bredere forstand, både fordi vi ikke laver løsninger der favner hele vores befolkning, fordi der ikke er lige muligheder og lige adgang for alle og fordi vi ikke får udnyttet alt det talent, vi har, siger Eva Sophia Myers.

Hun er teamleder i SDU’s Gender Equality Team, som har til opgave at påvirke de strukturelle og kulturelle barrierer, der kan være hæmsko for ligestillingen på SDU.

Eva Sophia Myers og hendes kollegers arbejde med ligestilling på SDU, betyder nu, at EU’s store Horizon 2020 støtteprogram for forskning og innovation har bevilget dem 22 millioner kroner til at koordinere et fireårigt ligestillingsprojekt; SPEAR (Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia and Research).

Projektet skal på tværs af ni EU-lande fremme viden om, hvordan ligestilling sikres på systematiske måder – blandt andet på baggrund af erfaringerne fra SDU. Et af projektets mål er at udvikle redskaber, som kan understøtte arbejdet med ligestilling- og ligebehandling.

Systematik i ligestillingen

-Projektet er født af, at der skal være mere systematik og struktur i arbejdet med ligestilling på universiteterne, hvis det skal have en reel virkning.

-Det unikke i projektet er netop kombinationen af praksis, træningsprogram og struktureret erfaringsudveksling. For der ingen tvivl om, at skal vi skabe en forandringsproces, kræver det helt nye kompetencer i måden vi rekrutterer på, men også i den måde vi samarbejder på, siger Eva Sophia Myers. 

Hun understøttes af SDU’s rektor Henrik Dam.

-Det er vigtigt, at vi på alle universiteter har fokus på ligestillingsproblematikken – det er et stort problem i universitetsverdenen, at dygtige kvinder lækker ud af vores system. Deres kvalifikationer kommer andre offentlige og private virksomheder til gode, men de kunne måske ligeså godt have været den næste top-professor hos os? SDU har som strategisk mål at få alle og de bedste talenter i spil, og her må vi ikke systematisk overse nogen. Forhåbentlig kan den viden, som genereres i dette EU-projekt, være en af vejene til at sikre, at alt talent kommer i spil, når vi er på udkig efter nye medarbejdere.

Kontakter

Eva Sophia Myers, teamleder i Gender Equality Team og projektleder for SPEAR på telefon: 60 11 18 98 el. myers@sdu.dk

Billeder

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Om SDU

SDU åbnede dørene for de første studerende i Odense i september 1966, og siden da er det gået stærkt. Vi har nu fem fakulteter med omkring 30.000 studerende, heraf mere end 15 % fra udlandet, og knap 4.000 ansatte fordelt på hovedcampus i Odense samt regionale campusser i Slagelse, Kolding, Esbjerg og Sønderborg og København. Flere internationale undersøgelser dokumenterer, at vi laver forskning i verdensklasse, og SDU er samtidig det første universitet i Danmark med omfattende testbaseret optag, der giver ansøgerne mulighed for at blive optaget på andet end kun deres eksamenskarakterer.

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

EU igangsætter sin største indsats nogensinde for bedre at beskytte forbrugere og miljøet mod hormonforstyrrende stoffer19.2.2019 09:37:53Pressemeddelelse

Under forskningsprogrammet Horizon 2020 har EU givet cirka 375 millioner kroner til otte europæiske projekter, herunder et internationalt projekt koordineret af en forskningsgruppe fra Syddansk Universitet (SDU). Projektet ledes af biolog Henrik Holbech og skal forske i bedre testmetoder til at identificere hormonforstyrrende stoffer, der kan findes i alt fra legetøj og fødevareemballage til industrikemikalier. Målet er, at man får en bedre beskyttelse af forbrugere og miljø, fordi de nuværende testmetoder er mangelfulde og derfor ikke beskytter os tilstrækkeligt.

Ingen sanktion for billeder af nøgne mænd på SDU1.2.2019 10:20:37Pressemeddelelse

En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen krop uden for en forsknings- eller undervisningssituation. Weekendavisen gengiver i sin artikel to modelbilleder af mænd, “der ikke er meget mere afklædt end en svømmer ved OL”, men som skulle have givet anledning til påtalen. Den studentermedhjælp, som ifølge artiklen blev eksponeret for billederne fortæller, at medarbejderne på SDU generelt bruger deres udleverede IT-udstyr til private formål. - Jeg har aldrig set de billeder, som er i Weekendavisens artikel i dag. Og generelt: Jeg bliver ikke provokeret af billeder af nøgne mænd. Vi ser fra tid til anden indhold af privat karakter i forbindelse med det supportarbejde vi udfører. Normalt påvirker de ting jeg ser mig ikke, og der skal meget til, før jeg føler det går over grænsen. Jørgen Schou, sekretariatschef på SDU: -Jeg har aldrig set de billeder,

Ingen sanktion for bar overkrop1.2.2019 06:19:14Pressemeddelelse

En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen overkrop uden for en forsknings- eller undervisningssituation. SDU’s rektor Henrik Dam har på grund af tavshedspligt ikke mulighed for at udtale sig om personalesager, men han oplyser, at SDU aldrig har givet en tjenstlig sanktion for at vise billeder af mænd med nøgen overkrop. -I min optik ville det være bizart at anse bare maver, blotlagte skuldre eller blottede knæ for nøgenbilleder, der kan danne grundlag for en påtale, advarsel eller afskedigelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum