Kræftens Bekæmpelse

Flere kræftpatienter behandles til tiden, men det afhænger af, hvor man bor

Del

Region Syddanmark og Nordjylland er de to regioner, som er bedst til at få deres kræftpatienter i behandling til tiden. Region Midtjylland, Sjælland og Hovedstaden har derimod svært ved at nå egne mål. Her kommer hver femte kræftpatient ikke i behandling til tiden. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Regionerne har delt sig i to. Bor man i Region Syddanmark eller Region Nordjylland, så kommer henholdsvis 86 pct. og 85 pct. af kræftpatienterne i behandling til tiden. Det er tæt på Danske Regioners mål om, at ni ud af ti kræftpatienter skal i behandling til tiden.

Det er især Region Nordjylland, som er lykkedes med at sætte farten op på kræftbehandlingen, mens Region Syddanmark gennem flere år har haft førertrøjen på.

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen glæder sig over, at det nu ser ud til, at den tid, der må gå, før en kræftpatient kommer i behandling, er kommet tilbage på sporet.

-Kræft er en livstruende sygdom, som udvikler sig i ventetiden. Derfor er det så afgørende, at patienterne får behandling til tiden, siger Leif Vestergaard Pedersen og tilføjer:

-Derfor er det nedslående, at det ikke rigtig er lykkedes for de tre andre regioner at komme op i samme høje tempo. Det er jo længe siden, at det blev slået fast, at kræft skal behandles som en akut sygdom.

Når kræftpatienter bliver henvist til et kræftpakkeforløb, er det beskrevet, hvor lang tid der må gå, inden patienten skal i behandling. Disse tidsfrister for behandlingsforløbene har lægerne sele anbefalet. Tidsfristen varierer fra kræftsygdom til kræftsygdom, og det er overholdelsen af denne tidsfrist, som efter markante fald de sidste seks måneder, nu er tilbage på et stabilt niveau. 

Lungekræftbehandlingen halter over hele lande

Ingen roser uden torne. De nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at kun 69 pct. af alle landets patienter, som kan opereres for lungekræft, bliver det til tiden. 

-Det er bekymrende tal. Lungekræft er en meget alvorlig kræftform. Derfor må de patienter, som kan opereres, ikke opleve ventetid, for det kan i den grad have betydning for deres chance for at overleve sygdommen. Det her bør føre til overvejelser om, hvorvidt ledelsen på hospitalerne har det fornødne fokus på denne patientgruppe, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Bekymrende udvikling for kvinder med gynækologisk kræft

Det vækker også bekymring hos Kræftens Bekæmpelse, at Region Hovedstaden ikke overholder tidsfristerne, for så vidt angår operation for kræft i æggestokkene og livmoderhalskræft. Her er det kun 31 pct. af kvinderne, som bliver opereret for æggestokkræft og 20 pct. med livmoderhalskræft, inden for tidsfristerne.

-For disse to kræftformer er det også meget afgørende i forhold til overlevelsen, at kvinderne bliver operereret i en fart, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Flere indberetninger

Opgørelsen viser også, at Region Hovedstaden nu indberetter kræftpatienter i samme omfang som tidligere. Dermed ser det ud til, at de problemer, som Sundhedsplatformen tidligere gav for indberetning af aktiviteter på området, nu er løst.

Om kræftpakkerne

Tidsfristerne for kræftbehandling er fastsat i kræftpakkerne. De beskriver blandt andet, hvor lang tid der må gå, fra en patient bliver henvist fra eksempelvis den praktiserende læge med begrundet mistanke om kræft, til patienten begynder sin behandling for sygdommen.

En overskridelse af forløbstiden kan forværre sygdommen og gøre det vanskeligere at behandle den.

Data for behandlingen af patienter i kræftpakker samles af Sundhedsdatastyrelsen og offentliggøres hvert kvartal.

Kontakter

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen, telefon 21 24 23 16

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum