Flere græskar skyder op af dansk jord
*OBS denne pressemeddelelse er nu opdateret med tal for landsdele*
Vi nærmer os halloween, den ubestridte højsæson for at skære uhyggelige motiver i græskar. Og de nyeste tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at vores iver for at føre kniven i det bløde frugtkød er stigende.
- Vores tal viser, hvem der professionelt dyrker græskar, og her er tendensen klar. For alle sorter af græskar er der sket en markant stigning siden 2015, og i år har udviklingen taget et solidt hop for de uhygge-spredende sorter. Så chancen for at møde en græskarmand fra en dansk mark, er virkelig stor i år, siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.
Det er primært sorten centnergræskar, der bliver brugt som halloweengræskar, men fører man kniven rigtig, kan der komme græskarmænd ud af de fleste sorter, og nogle egner sig også godt til middagsbordet. Også her er der også vokseværk på markerne.
Mandelgræskar i stærkt comeback
Fra 2015 til 2020 styrtdykkede arealet med mandelgræskar ellers fra 19 til blot én enkelt hektar. Men i år er udviklingen vendt, og det samlede areal med mandelgræskar er steget til hele 33,5 hektar.
- Vores tal kan desværre ikke afsløre, hvilke græskar der bliver spist, og hvilke der spreder uhygge, men mandelgræskarret er et lækkert spisegræskar, som mange nok kender som spaghettigræskar, så det er måske også en ny madvane, der kan ses på markerne her, siger Peter Byrial Dalsgaard.
Det samlede areal for græskardyrkningen i Danmark breder sig over 387 hektar. Siden 2015 er græskarmarkerne vokset med 65 procent.
Fakta: Samlet græskarareal
Landsdel Nordsjælland |
Areal (hektar) |
Egedal Kommune |
24,3 |
Fredensborg Kommune |
7,67 |
Frederikssund Kommune |
3,76 |
I alt |
35,73 |
København By |
Areal (hektar) |
Dragør Kommune |
5,15 |
Landsdel Bornholm |
Areal (hektar) |
Bornholms Kommune |
17,4 |
Fakta: Udviklingen i græskarareal
Afgrødenavn |
2020 (ha) |
2021 (ha) |
Stigning i procent |
Mandelgræskar |
0,91 |
33,52 |
3.584 |
Centnergræskar |
316,76 |
347,45 |
10 |
I alt |
317,67 |
380,97 |
20 |
Yderligere oplysninger:
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
GUDP-projekt vil ryste svampesygdomme af danske, økologiske vindruer16.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nok er økologisk vinproduktion en lille sektor i Danmark, men uden redskaber til at bekæmpe svampesygdomme kan sektoren risikere til at være ikkeeksisterende i fremtiden. Derfor vil et nyt GUDP-projekt undersøge tre metoder, der skal mindske sygdomstrykket i marken samt forbedre kvantitet og kvalitet i produktionen.
Nye GUDP-teknologier skal skabe større og bedre indsigt i fødevarers PFAS-niveau8.2.2024 09:35:56 CET | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere, hurtigere og billigere at teste PFAS-niveauet i fødevarer. Projektet PFAS Detect vil, med 12 mio. kr. i tilsagn fra GUDP, udvikle tre nye måleinstrumenter, der nemt, hurtigt og billigt kan analysere fødevarers indhold af PFAS-stoffer.
Fonden for Plantebaserede Fødevarer er klar til at uddele 122 mio. kr. i årets ansøgningsrunde7.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 15. februar åbner Fonden for Plantebaserede Fødevarer årets ansøgningsrunde, med en samlet pulje på 122 mio. kr. øremærket til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor. Du kan allerede nu se, hvilke udviklingsområder bestyrelsen vil prioritere i årets ansøgningsrunde.
Er det fremtidens superfood?: ”Søl kan noget helt andet rent smagsmæssigt”31.1.2024 09:57:35 CET | Pressemeddelelse
Dansk tangproduktion styrkes endnu engang, efter GUDP i fjor gav tilsagn om 4 mio. kr. til udvikling og opskalering af kommerciel sølproduktion. Det vil gøre en dyr delikatesse til allemandseje og samtidig bidrage til at fjerne næringsstoffer fra danske kyster.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum