Flere får varmen i jorden
Salget af jordvarmeanlæg steg med 74 procent i 2021. Både installatører og brancheorganisation forventer, at udviklingen fortsætter de kommende år.

Der blev solgt 4.000 jordvarme-anlæg i 2021 år. Og selvom tallet i sig selv måske ikke lyder så voldsomt, så dækker det faktisk over en markant vækst på intet mindre end 74 procent i forhold til året før. Det viser nye tal fra Energistyrelsen. Væksten er endnu større end for luft/vand-varmepumperne, hvor salget sidste år steg med 52 procent.
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne forventer man, at udviklingen vil fortsætte de kommende år.
”Et meget konservativt bud er, at salget af luft/vand-varmepumper og jordvarmeanlæg vil komme til at nærme sig i hvert fald 30.000 styk i år. Og i løbet kort tid er det sandsynligt at nå op på 50.000 om året,” vurderer Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, og uddyber:
”Med udviklingen i Ukraine in mente og det stærkt øgede fokus på at blive uafhængig af naturgas, forventer vi, at der vil komme ekstra fart på. Det er en voldsom vækst men absolut ikke urealistisk, hvis vi skal konvertere de cirka 400.000 olie- og naturgasfyr, der stadig er i den danske bygningsmasse, frem mod 2030. Vi kan derfor godt forberede os på, at markedet for varmepumper kun vil blive større de kommende år, siger Troels Hartung.
Betaler sig på sigt
Et af de steder, hvor man mærker udviklingen, er hos vvs-installationsvirksomheden Dam & Hovgaard A/S i Skive. Her solgte man sidste år i omegnen af 120 jordvarme-anlæg og cirka 80 luft/vand-varmepumper.
”Vi vil gerne sælge begge dele, og vi plejer derfor altid at give kunderne begge bud. Jordvarme-anlæggene har den fordel, at de er mere robuste og giver en bedre drift. Der er færre roterende dele udenfor, og de er derfor bedre beskyttet mod vind og vejr. Så selvom de er dyrere, kan det godt betale sig på lang sigt,” siger indehaver, Jens Hovgaard.
Når virksomheden installerer en luft/vand-varmepumpe, skal kunden typisk betale i omegnen af 120.000 kroner, mens et tilsvarende jordvarme-anlæg koster cirka 160.000 kroner.
Dertil kommer det forberedende arbejde, der er noget mere omfattende, når slangerne skal graves ned i jorden. Det kræver en entreprenør og godkendelse fra kommunen og endda nogle gange tilladelse i forhold til at sikre fortidsminder i forbindelse med gravearbejdet. Endelig er der udsigten at få gravet hele haven op, som kan skræmme kunderne.
”Af samme grund er det typisk de store landejendomme, der køber jordvarme-anlæg. Villaerne inde i byerne har vi ikke så mange af, da folk skal have gravet deres bede op,” forklarer Jens Hovgaard.
TEKNIQ Arbejdsgiverne afholder energikonference på Christiansborg d. 29. marts om, hvordan vi kan gøre bygningsopvarmningen grøn.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne – tlf.: 77 41 15 38
Billeder
Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Problematisk at gaspulje løber tør23.5.2022 12:14:18 CEST | Pressemeddelelse
Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne er der brug for at gøre op med først til mølle-princippet, når danske boligejere skal søge støtte til at komme af med deres gasfyr.
Stærk lærlingestart på 202219.5.2022 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Der har været en stigning på næsten 20 procent i antallet af indgåede uddannelsesaftaler på landets erhvervsuddannelser i årets første kvartal. Det glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne, som især peger på den tiltrængte, positive udvikling på en række industriuddannelser.
Årelang udsultning har mærket erhvervsskolerne10.5.2022 11:21:35 CEST | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op om den kritik, en række erhvervsskoleelever har rejst af forholdene på mange erhvervsskoler. Manglende investeringer i både fysiske rammer og undervisningskompetencer gør det svært at tiltrække flere unge til uddannelserne.
Danskerne skal være en aktiv del af den grønne omstilling6.5.2022 13:19:44 CEST | Pressemeddelelse
Det er den helt rigtige vej at gå, når regeringen vil sikre bedre adgang til forsyningsdata. Noget, der længe har været et ønske fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som opfordrer til at sætte yderligere fart på bestræbelserne for at effektivisere danskernes energiforbrug og sige hurtigere farvel til russisk gas.
Vejen til et grønnere Danmark er digital5.5.2022 08:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har indset, at den grønne omstilling skal drives af data. Det konstaterer TEKNIQ Arbejdsgiverne med glæde oven på morgenens præsentation af den nye digitaliseringsstrategi.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum