Kræftens Bekæmpelse

Flere får kræft i Grønland: Højere dødelighed end i de andre nordiske lande

Del

Grønlænderne bliver nu ramt af kræft lige så ofte som danskere, finner, islændinge, nordmænd og svenskere. Men risikoen for at dø af sygdommen er større end i de øvrige nordiske lande. Der er derfor behov for at undersøge kræftforløbene i landet, for at komme den høje dødelighed til livs, lyder det fra forskerne bag undersøgelsen.

Flere grønlændere får kræft, og risikoen for at dø af kræft er dobbelt så høj i Grønland i forhold til Danmark og de andre nordiske lande. 

Det viser et studie lavet af Umbreen Yousaf, der er overlæge i onkologi på Haugesund Sykehus i Norge, i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Statens Institut for Folkesundhed. Studiet er netop udkommet i det videnskabelige tidsskrift EClinicalMedicine.

- Det er rystende, at dødeligheden er så meget højere end de andre nordiske lande. Det er en alvorlig situation, og vi må i gang med at se på årsagen til det, siger Umbreen Yousaf, der er hovedforfatter på undersøgelsen.

I Grønland var der i hele perioden 1983-2014 204 kvinder og 229 mænd ud af 100.000 der døde af kræft. I de øvrige nordiske lande viser de tilsvarende aldersstandardiserede tal at 97 kvinder og 135 mænd ud af 100.000 døde af kræft.

Stor forskel på kræfttyper
Undersøgelsen viser og en stor forskel på de typer af kræft, borgere i Grønland rammes af i forhold til Danmark og resten af norden. Grønlændere har en langt højere risiko for at få og dø af kræft i åndedrætsorganer, specielt lungekræft, for nogle kræftformer i fordøjelsesorganer (spiserør, mave, bugspytkirtel og lever), for nogle kræftformer i læbe, mundhule og svælg og for uspecificeret kræft. Til gengæld er der en lavere risiko for prostatakræft, brystkræft, modermærkekræft og leukæmi i Grønland.

Den samlede risiko for kræft er steget i Grønland i perioden 1983-2014, og er nu på niveau med kræftrisikoen i de øvrige nordiske lande. Årsagen kan blandt andet være, at grønlændere i tidsperioden er begyndt at leve mere ’vestligt’.

- Hvor grønlænderne tidligere har levet af mad fra havet, spiser de nu i højere grad fed og sukkerholdig mad, og det har en indvirkning på risikoen for at udvikle kræft, fortæller Umbreen Yousaf.

Derudover spiller livsstilsfaktorer som rygning og alkohol en rolle. For eksempel har antallet af tilfælde af lungekræft været stigende.

Nordisk kræftdatabase hjælper
De grønlandske data til studiet stammer fra Cancerregisteret og Dødsårsagsregisteret og indgår i den nordiske kræftstatistikdatabase, NORDCAN (www.ancr.nu), der indeholder oplysninger om kræftforekomst og -dødelighed for alle nordiske lande.

- Vi er nu i stand til at følge niveauet for nye kræfttilfælde og kræftdødsfald i Grønland ved at sammenligne med Danmark og de andre nordiske lande. Man kan bruge tallene til at pege på, hvor der kan sættes ind for at forhindre kræfttilfælde og den høje kræftdødelighed i landet, siger Gerda Engholm, der er chefkonsulent og seniorstatistiker i Kræftens Bekæmpelse og medforfatter på undersøgelsen.

Forskerne bag undersøgelsen mener, der er et klart behov for at styrke indsatsen mod kræft i Grønland og blive klogere på årsagerne til den høje kræftdødelighed i landet.

- Man burde se mere detaljeret på, hvordan forløbet er for udredning, behandling og opfølgning af kræftpatienter i Grønland. Det vil give indsigt i, hvor man sætte ind for at komme den høje dødelighed til livs, siger Umbreen Yousaf.

Nøgleord

Links

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Fakta om kræft i Grønland sammenlignet med kræft i de nordiske lande


I Grønland med 55.000 indbyggere er der cirka 200 kræfttilfælde og 110 kræftdødsfald årligt. 

I Danmark, med en befolkning på 5,7 millioner, rammes 37.000 personer årligt af kræft og 15.500 dør af kræft.

I de nordiske lande er befolkningstallet 26.5 millioner med 150.000 kræfttilfælde og 61.500 kræftdødsfald årligt.

Risikoen for at dø af kræft er dobbelt så høj i Grønland som i de øvrige nordiske lande. 

Der var 4.716 nye tilfælde af kræft og 3.231 dødsfald i hele perioden (1983-2014) i Grønland. 

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum