Gjensidige Forsikring

Flere end hver tiende danske bilist har gjort det: 'Det kan nemt ende galt'

Del

Tusindvis af danske bilister kører hvert år spirituskørsel uden at vide det: 'Det er ikke godt nok'.

Tusindvis af danske bilister har sat sig bag rattet dagen efter en festlig aften, selvom de var i tvivl om, hvorvidt deres promille stadig var over det tilladte. Værst står det til blandt unge mænd, hvor hver fjerde erkender, de har kørt bil uden at være sikker på promillen. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.  

Selvom alle danske bilister ved, at grænsen for promillekørsel er på 0.5, så er der væsentlig større usikkerhed om, hvornår promillen igen er indenfor det tilladte efter en aften og nat i festligt lag. Dermed risikerer mange bilister uforvarende at både at ende med en sigtelse for spirituskørsel og i værste tilfælde i en ulykke, hvor både de selv og andre kan komme alvorligt til skade.  

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.  

Her svarer godt hver tiende dansker nemlig, at de indenfor de seneste tre år har sat sig bag rattet dagen efter at have været beruset, hvor de var i tvivl, om promillen var under de tilladte 0.5 procent.  

Men det er slet ikke godt nok, når så mange danske bilister risikerer at køre spritkørsel, fordi de er usikre på deres promille dagen efter en festlig aften, lyder det fra Henrik Sagild, det er skadedirektør i Gjensidige.   

“Som udgangspunkt bør man slet ikke køre bil, hvis man er i tvivl, om man har en promille. Det tager væsentligt flere timer at forbrænde alkohol, end mange går og tror, og hvis du endelig er nødt til at køre bil dagen efter en festlig aften og nat, bør du som minimum vente til ud på eftermiddagen,” siger Henrik Sagild.  

Især et problem blandt unge mænd 

Undersøgelsen viser også, at det især er yngre mænd, der ikke er opmærksomme på problemstillingen ved at køre bil dagen derpå.  

Blandt de 18-29-årige mænd er det nemlig helt op mod hver fjerde af de adspurgte, der erkender, at de har kørt bil, hvor de har været i tvivl om promillen.  

Og derfor minder Henrik Sagild desuden om, at alle har et ansvar for at gribe ind og reducere risikoen for spirituskørsel.  

“Unge bilister er både mere uerfarne og mere risikovillige, og jeg tror, at en mulig forklaring på de høje tal hos yngre mænd skal findes i en kombination af uvidenhed og overmod. Og derfor har alle et ansvar for at oplyse og gribe ind, hvis de mistænker, at en bilist er ved at køre spirituskørsel,” siger Henrik Sagild.  

I forbindelse med politiets kontroller i juleperioden i 2020 blev 432 personer sigtet for spirituskørsel og 784 blev sigtet for at være påvirket af narkotika eller medicin under kørslen.  

Så lang tid tager det at forbrænde en genstand: 

  • 50 kg: Fra 1 time 36 min. til 2 timer 24 min. 
  • 60 kg: Fra 1 time 20 min. til 2 timer. 
  • 70 kg: Fra 1 time 9 min. til 1 time 43 min. 
  • 80 kg: Fra 1 time til 1 time 30 min.
  • 90 kg: Fra 53 min til 1 time 20 min. 
  • 100 kg: Fra 48 min til 1 time 12 min. 

Kilde: Regionernes ANT-kursus 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i november/december 2021 blandt 1543 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

Har du, indenfor de sidste tre år, kørt bil uden at være sikker på, om din promille var under det tilladte niveau?

  • Ja, 7,4%
  • Nej, 90,6%
  • Ved ikke, 2,0%

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige Forsikring

Gjensidige Forsikring
Gjensidige Forsikring
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, og er noteret på Oslo Børs. Vi er cirka 3.700 medarbejdere, heraf 700 i Danmark, og vi tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 28 mia. NOK i 2020, mens forvaltningskapitalen udgjorde 118 mia. NOK.

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum