Flere danskere vil forebygge sygdom med medicin
Medicin kan i mange tilfælde forebygge sygdomme forårsaget af eksempelvis forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk og højt blodsukker. Siden 2017 er antallet af danskere, der er indstillet på at forebygge sygdomme med medicin, steget, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Lægemiddelindustriforeningen. Det vækker glæde hos Henrik Villadsen, læge og direktør for medicin.dk.
”Det er særdeles godt nyt, at danskerne er mere positivt stemt. At forebygge sygdom eller sygdomskomplikationer er en effektiv metode til et længere og bedre liv. Sund livsstil, som fx sund kost og fysisk aktivitet, er grundstenen i forebyggelse af livsstilssygdomme, men må ofte kombineres med medicinsk behandling for at komme i mål med fx blodtryksforhøjelse, kolesterolforhøjelse og diabetes. Så jo højere motivation patienter har for forebyggelse, herunder medicinsk behandling, jo mere vil det gavne både den enkelte og folkesundheden.” siger Henrik Villadsen.
I dag er fire ud af fem (80 procent) af danskerne indstillet på at forebygge sygdomme medicinsk, mod tre ud af fire (74 procent) i 2017. Det er positivt for både den enkelte borger og for samfundet, når flere er klar til at forebygge sygdomme.
Der er sikkert mange grunde til at ville eller ikke ville anvende lægemidler forebyggende, og motivationen vil være individuel, lyder det fra Henrik Villadsen, der har en baggrund som kardiolog.
”Fra sundhedsfaglig side er der gjort en stor indsats for at motivere patienter gennem generel oplysning og individuelle samtaler fx i lægepraksis, hvor arbejdet også er langt bedre organiseret end tidligere med udgangspunkt i opdaterede behandlingsvejledninger fra de videnskabelige selskaber og styrelserne,” uddyber han.
Et godt eksempel er kranspulsåreforkalkning, som er en klassisk komplikation til kolesterolforhøjelse, blodtryksforhøjelse og diabetes. Her er dødeligheden faldet markant, hvilket skyldes kombinationen af sundere livsstil, forebyggende medicinsk behandling og avanceret behandling, og hvis sygdommen alligevel opstår (fx ballonudvidelser, avanceret blodfortyndende behandling etc.), fortæller han. Derfor er han – især med sin baggrund som kardiolog – yderst glad for at se en positiv ændring i danskernes holdning til forebyggelse.
”Ikke alle mennesker drives af rationaler, og for nogle vil forebyggende behandling ikke være forenelig med et grundlæggende livssyn eller risikoen ved den forebyggende behandling. Ud fra grundtanken ”Lægen tager vare på behandlingen, og patienten tager vare på sit liv” er det lægens, sygeplejerskens, diætistens, fysioterapeutens osv. ansvar at tilbyde deres patienter en evidensbaseret behandling, herunder relevant behandling med lægemidler, men det vil altid være patientens ansvar at afgøre med sig selv, om man vil tage imod tilbuddet og følge rådene,” slutter han.
Nøgleord
Kontakter
Anne Cathrine SchjøttPressekonsulentLif
Tlf:22329099acs@lif.dkInformation om Lif Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Syg på ferien? Tænk dig om, når du køber medicin i udlandet11.7.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Det kan ende rigtig galt, hvis du får brug for medicin på ferien. For forfalsket medicin er et udbredt problem, selv i populære ferielande. Så tænk over, hvor du køber medicinen, og hvad du tager med hjem.
Flere apotekslægemidler får tilskud – til fordel for patienterne9.7.2025 14:14:52 CEST | Nyhed
Nye tal i Lifs Medicintilskudsmåler viser en mindre stigning i antallet af apotekslægemidler, som virksomhederne søgte om tilskud til i 2024 – og for 2025 tegner udviklingen positiv.
Lif og LMI øger samarbejdet: Signum opkøber Farmastat og udvider til hele Norden2.7.2025 14:37:58 CEST | Pressemeddelelse
Signum Life Science køber aktiemajoriteten i den norske analyse- og datavirksomhed Farmastat. Opkøbet vil give lægemiddelindustrien i Norden endnu bedre muligheder for databaserede analyser og indsigter, og vil øge samarbejdet på tværs af landene.
Et stærkere EU begynder med en stærkere life science-sektor2.7.2025 13:25:43 CEST | Pressemeddelelse
EU har onsdag fået sin første life science-strategi, og med et solidt fokus på at forbedre konkurrenceevnen, er der grund til at glæde sig over de ambitioner, der er lagt for dagen med strategien, siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.
Flertal af apotekskunder er klar til elektroniske indlægssedler24.6.2025 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Papir eller digitalt? En ny undersøgelse har set på, om danske apotekskunder er klar til at udskifte de velkendte papirindlægssedler med en elektronisk udgave. Og i givet fald, hvordan kan information om lægemidler gives på den bedst mulige måde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum