Flere danskere kommer til skade i haven

Kulden har langt om længe sluppet sit tag i Danmark. Det betyder også, at landets boligejere for alvor er begyndt at slibe deres haveredskaber, så plæner, buske og bede igen kan komme i præsentabel stand.
Det betyder dog også, at landets skadestuer atter kan begynde at forberede sig på et stigende rykind af havefolk, der har fået de grønne fingre i maskinen.
Alene sidste år endte cirka 8.800 danskere på skadestuen (10 procent flere end året før) efter at være kommet galt afsted under havearbejdet. Det viser beregninger foretaget af TEKNIQ Arbejdsgiverne baseret på nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital (OUH).
”Tallet har ligget rimelig stabilt højt de senere år og understreger bare, at der er brug for løbende at minde boligejerne om vigtigheden af at tage de gode vaner med, når de griber hæksakse, græsslåmaskiner og ikke mindst stiger,” siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
”Grundlæggende anbefales det, at folk bruger tid på at sætte sig ind i det værktøj man bruger – altså læser manualen og vejledningen og bruger det sikkerhedsudstyr, som anbefales heri. Ud over dette kommer man langt med sund fornuft, og mange tilskadekomne fingre kunne være undgået, hvis blot man slukkede klipper, sav eller græsslåmaskine, inden man kastede sig ud i at fjerne fastsiddende ting i dem,” siger Joakim Jensen, skadestueansvarlig hos OUH.
Han konstaterer at cirka 70 personer om året på OUH alene kommer så alvorligt til skade under havearbejdet, at det kræver indlæggelse.
Brug for at dyrke de gode vaner
Fald fra stiger er den klart mest hyppige årsag, når danskerne kommer til skade under havearbejdet. Men også græsslåmaskiner og hæksakse fylder godt i statistikkerne.
”Derfor gælder det som sagt først og fremmest også om at tage den sunde fornuft med i haven, når man vil i gang med det grønne arbejde. Tallene for 2021 viser i hvert fald, at de gode vaner stadig ikke sidder helt på rygraden hos en stor del af havefolket,” vurderer Mads Risgaard Knudsen.
Han opfordrer derfor til, at du som boligejer især tænker dig godt om, før du bevæger dig op i højderne.
”Det gælder noget så lavpraktisk som at bruge skridsikkert fodtøj, når du står på stigen og at få en anden til at hjælpe med at holde på den, så du ikke mister balancen,” anbefaler Mads Risgaard og fortsætter:
”Og inden du sætter strøm til dine haveredskaber, skal du sikre dig, at de er kommet godt igennem vinteren – at de fx ikke har fået fugt, eller at der har været mus i ledningerne. På den måde kan du mindske risikoen for at få stød under havearbejdet.”
Samtidig anbefaler han, at du så vidt muligt undgår at trække forlængerledninger rundt i hele haven, ligesom du skal sikre, at de ledninger, du rent faktisk bruger, er egnede til udendørsbrug.
Gode råd til sikkert havearbejde
- Benyt kun ledninger, der er beregnet til udendørsbrug, og vær forsigtig med ikke at hive for meget i dem.
- Tjek om ledninger, stikpropper og stikdåser er hele og uden skader. Ledningskobberet må ikke være synligt.
- Få en elinstallatør til at opsætte en stikkontakt, så du slipper for eksempelvis at trække ledninger ud af køkkenvinduet.
- Overvej, om det er tid til at skifte til batteridrevne haveredskaber.
- Tjek altid haveredskaberne efter (inkl. ledninger), inden du går i gang med arbejdet. Virker knapper og er redskaberne fri for skader på kapslinger og skjolde.
- Investér i en god og stabil stige, og få hjælp til at holde den fast, især når du skal højt op.
- Brug skridsikkert fodtøj under havearbejdet.
- Sørg for, at din stige er placeret på et fast og solidt underlag, og at den rager mindst en meter op over det sted, hvor du skal arbejde – Arbejdstilsynet anbefaler, at du ikke står højere oppe end det tredjeøverste trin.
- Brug din sunde fornuft. Hvis du er det mindste usikker, så få hjælp af en fagmand.
- Blokér ikke sikkerhedsanordninger på det udstyr, du benytter. Og stop kørende redskaber, inden du eksempelvis fjerner græs fra græsslåmaskinen eller lignende.
- Derudover er det en god idé at bruge sikkerhedsudstyr som eksempelvis havehandsker, hjelm og sikkerhedsbriller.
- Når du skal til at arbejde i haven, så overvej, om det er tid til at få udskiftet din gamle fejlstrømsafbryder med en ny model. Fejlstrømsafbryderen er ”nødbremsen”, hvis der sker en fejl på fx dine elektriske haveredskaber.
Kilde: Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Jesper Melgaard, presseansvarlig hos TEKNIQ Arbejdsgiverne – mo.: 27 69 45 69 / mail: jme@tekniq.dk
Billeder
Information om TEKNIQ
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ
TEKNIQ: Unge har fået øjnene op for de tekniske uddannelser5.7.2025 17:48:23 CEST | Pressemeddelelse
Årets ansøgningstal til de videregående uddannelser viser fremgang blandt de tekniske uddannelser, hvilket lover godt for fremtiden, selvom der skal mere til, mener erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Tårnhøj elpris: Sådan undgår du de dyre timer1.7.2025 15:44:02 CEST | Pressemeddelelse
Elprisen topper i aften, men med få tiltag og moderne løsninger kan danskerne nemt undgå at betale for meget, lyder det fra TEKNIQ.
TEKNIQ: Odsherred-sag bør føre til eftertanke1.7.2025 11:07:02 CEST | Pressemeddelelse
Rekonstruktionsplanen for Odsherred Varme er netop blevet godkendt, hvilket betyder, at det er virksomheder og borgerne, der står tilbage med konsekvenserne, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
TEKNIQ: Virksomhederne har brug for flere udenlandske kolleger30.6.2025 11:21:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny aftale er et vigtigt skridt på vejen mod at få flere internationale kolleger til danske virksomheder. Ikke mindst i det tekniske erhvervsliv, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Det tekniske erhvervsliv står sammen om mangfoldighed25.6.2025 10:12:08 CEST | Pressemeddelelse
TEKNIQ og Dansk El-Forbund står sammen om at fremme mangfoldighed i elbranchen. Det sker med afsæt i den overenskomstaftale, der blev indgået i foråret – som er i skarp kontrast til de politiske strømninger i USA, der udråber diversitet som skadelig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum