TEKNIQ Arbejdsgiverne

Flere danskere kommer til skade i haven

Del

Cirka 8.800 danskere kom til skade under havearbejdet i 2021. Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne er almindelig sund fornuft det bedste middel, når ulykkerne skal undgås.

Der er ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne og OUH behov for, at haveejerne i højere grad lader den sunde fornuft råde, når græs, træer og hække skal trimmes til sommeren. Foto: Colourbox
Der er ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne og OUH behov for, at haveejerne i højere grad lader den sunde fornuft råde, når græs, træer og hække skal trimmes til sommeren. Foto: Colourbox

Kulden har langt om længe sluppet sit tag i Danmark. Det betyder også, at landets boligejere for alvor er begyndt at slibe deres haveredskaber, så plæner, buske og bede igen kan komme i præsentabel stand.

Det betyder dog også, at landets skadestuer atter kan begynde at forberede sig på et stigende rykind af havefolk, der har fået de grønne fingre i maskinen.

Alene sidste år endte cirka 8.800 danskere på skadestuen (10 procent flere end året før) efter at være kommet galt afsted under havearbejdet. Det viser beregninger foretaget af TEKNIQ Arbejdsgiverne baseret på nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital (OUH).

”Tallet har ligget rimelig stabilt højt de senere år og understreger bare, at der er brug for løbende at minde boligejerne om vigtigheden af at tage de gode vaner med, når de griber hæksakse, græsslåmaskiner og ikke mindst stiger,” siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

”Grundlæggende anbefales det, at folk bruger tid på at sætte sig ind i det værktøj man bruger – altså læser manualen og vejledningen og bruger det sikkerhedsudstyr, som anbefales heri. Ud over dette kommer man langt med sund fornuft, og mange tilskadekomne fingre kunne være undgået, hvis blot man slukkede klipper, sav eller græsslåmaskine, inden man kastede sig ud i at fjerne fastsiddende ting i dem,” siger Joakim Jensen, skadestueansvarlig hos OUH.

Han konstaterer at cirka 70 personer om året på OUH alene kommer så alvorligt til skade under havearbejdet, at det kræver indlæggelse.

Brug for at dyrke de gode vaner

Fald fra stiger er den klart mest hyppige årsag, når danskerne kommer til skade under havearbejdet. Men også græsslåmaskiner og hæksakse fylder godt i statistikkerne.

”Derfor gælder det som sagt først og fremmest også om at tage den sunde fornuft med i haven, når man vil i gang med det grønne arbejde. Tallene for 2021 viser i hvert fald, at de gode vaner stadig ikke sidder helt på rygraden hos en stor del af havefolket,” vurderer Mads Risgaard Knudsen.

Han opfordrer derfor til, at du som boligejer især tænker dig godt om, før du bevæger dig op i højderne.

”Det gælder noget så lavpraktisk som at bruge skridsikkert fodtøj, når du står på stigen og at få en anden til at hjælpe med at holde på den, så du ikke mister balancen,” anbefaler Mads Risgaard og fortsætter:

”Og inden du sætter strøm til dine haveredskaber, skal du sikre dig, at de er kommet godt igennem vinteren – at de fx ikke har fået fugt, eller at der har været mus i ledningerne. På den måde kan du mindske risikoen for at få stød under havearbejdet.”

Samtidig anbefaler han, at du så vidt muligt undgår at trække forlængerledninger rundt i hele haven, ligesom du skal sikre, at de ledninger, du rent faktisk bruger, er egnede til udendørsbrug.

Gode råd til sikkert havearbejde

 • Benyt kun ledninger, der er beregnet til udendørsbrug, og vær forsigtig med ikke at hive for meget i dem.
 • Tjek om ledninger, stikpropper og stikdåser er hele og uden skader. Ledningskobberet må ikke være synligt.
 • Få en elinstallatør til at opsætte en stikkontakt, så du slipper for eksempelvis at trække ledninger ud af køkkenvinduet.
 • Overvej, om det er tid til at skifte til batteridrevne haveredskaber.
 • Tjek altid haveredskaberne efter (inkl. ledninger), inden du går i gang med arbejdet. Virker knapper og er redskaberne fri for skader på kapslinger og skjolde.
 • Investér i en god og stabil stige, og få hjælp til at holde den fast, især når du skal højt op.
 • Brug skridsikkert fodtøj under havearbejdet.
 • Sørg for, at din stige er placeret på et fast og solidt underlag, og at den rager mindst en meter op over det sted, hvor du skal arbejde – Arbejdstilsynet anbefaler, at du ikke står højere oppe end det tredjeøverste trin.
 • Brug din sunde fornuft. Hvis du er det mindste usikker, så få hjælp af en fagmand.
 • Blokér ikke sikkerhedsanordninger på det udstyr, du benytter. Og stop kørende redskaber, inden du eksempelvis fjerner græs fra græsslåmaskinen eller lignende.
 • Derudover er det en god idé at bruge sikkerhedsudstyr som eksempelvis havehandsker, hjelm og sikkerhedsbriller.
 • Når du skal til at arbejde i haven, så overvej, om det er tid til at få udskiftet din gamle fejlstrømsafbryder med en ny model. Fejlstrømsafbryderen er ”nødbremsen”, hvis der sker en fejl på fx dine elektriske haveredskaber.

Kilde: Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Jesper Melgaard, presseansvarlig hos TEKNIQ Arbejdsgiverne – mo.: 27 69 45 69 / mail: jme@tekniq.dk

Billeder

Der er ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne og OUH behov for, at haveejerne i højere grad lader den sunde fornuft råde, når græs, træer og hække skal trimmes til sommeren. Foto: Colourbox
Der er ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne og OUH behov for, at haveejerne i højere grad lader den sunde fornuft råde, når græs, træer og hække skal trimmes til sommeren. Foto: Colourbox
Download
Mads Risgaard Knudsen, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Mads Risgaard Knudsen, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum