Sundhedsstyrelsen

Flere bliver vaccineret mod influenza

Del
Flere ældre og kronisk syge lader sig vaccinere mod influenza. Det er positivt, lyder det fra Sundhedsstyrelsen, men desværre er det ikke nok. Næsten alle dem, der sidste år havde alvorlige influenzaforløb med indlæggelser, tilhørte en af risikogrupperne, og heraf var cirka 6 ud af 10 ikke vaccineret. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor danskere i risikogrupperne at blive vaccineret. Se, hvor mange der bliver vaccineret i hver kommune.

Fra i dag, den 1. oktober, er det muligt for alle i risikogrupperne ældre, kronisk syge, svært overvægtige og gravide at få gratis influenzavaccination over hele landet – i alle landets kommuner.  
 
Influenzasygdommen rammer hvert år tusindvis af danskere. For de fleste er sygdommen forholdsvist fredelig, men hvis man er i en af risikogrupperne, kan influenza være en alvorlig og livstruende sygdom.   

Heldigvis er der flere ældre, der bliver vaccineret mod influenza. I sæsonen 2016-17 blev 47 procent af danskere på 65 år eller derover vaccineret, mens der i sæsonen 2017-18 var 50 procent af de ældre, der blev vaccineret.  

Udover de ældre er der generelt i risikogrupperne sket en stigning i antallet af vaccinationer fra 564.350 i 2016-17 til 702.349 i 2017-18.  

”Vaccination er den bedste forebyggelse, vi har mod influenza. Derfor er det positivt, at flere bliver vaccineret, hvis de er i risiko. Men det er desværre stadig sådan, at størstedelen af dem, der bliver indlagt på grund af influenza, ikke er vaccineret, så der er stadig noget at tage fat på,” siger Kamilla Grønborg Laut, der er læge i Sundhedsstyrelsen.  

95 procent af de 7.667 danskere, der sidste år blev indlagt på grund af influenza, tilhørte en af risikogrupperne. 63 procent af dem var ikke vaccineret, viser tal fra Statens Serum Institut.   

Hvorfor lade sig vaccinere, når man er sund og rask? 
En ny befolkningsundersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Sundhedsstyrelsen viser, at mange i risikogrupperne fravælger vaccination, fordi de ikke synes, det er nødvendigt, hvis de føler sig sunde og raske. Men det er læge Kamilla Grønborg Laut ikke enig i:    

”Det er dejligt, at mange ældre og kronisk syge føler sig sunde og raske til dagligt. Men derfor er det stadig en rigtig god idé at blive vaccineret mod influenza. Det er ikke alle, der tænker på, at man har større risiko for at blive syg med influenza, hvis man er i en risikogruppe, og at det i sidste ende kan få alvorlige konsekvenser,” siger Kamilla Grønborg Laut. 

Regionale og kommunale tal  
På Statens Serum Instituts hjemmeside kan man se, hvor mange der bliver vaccineret mod influenza i de enkelte landsdele og kommuner. Her kan man også se udviklingen i antallet af vaccinerede hver sæson og sammenligne på tværs af landsdele. Under ”flere muligheder” findes de kommunale tal. 

www.ssi.dk – Smitteberedskab – Overvågning i tal, grafer og kort –  
Vaccinationstilslutning – Influenza (aldergr.) eller Influenza (risikogr.) eller via dette link  

Læs mere på www.beskytdigmodinfluenza.dk  

Kontakter

Kontaktperson i Sundhedsstyrelsen
Kamilla Grønborg Laut, +45 9351 8651, kgla@sst.dk

Vedhæftede filer

Information om Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen



Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye