Flere ældre ved ikke, at de bør tage et dagligt tilskud af D-vitamin og calcium

D-vitamin dannes i huden, når vi er ude i solen. Denne evne nedsættes, når vi bliver ældre, og derfor skal der mere til, før vi får nok D-vitamin. D-vitamin er vigtigt for alle, uanset alder, men for borgere, der er oppe i årene, er det særlig vigtigt, da vitaminet beskytter knogler og muskler.
Når man bliver ældre, kan man derfor have behov for et tilskud af D-vitamin, da det kan være svært at imødekomme anbefalingerne alene gennem kosten. Det gælder særligt, hvis appetitten er begrænset, eller hvis man ikke spiser fed fisk.
Calcium findes i en lang række fødevarer, men er man over 70 år anbefaler Fødevarestyrelsen også et dagligt kosttilskud på 20 μg D-vitamin og 800-1000 mg calcium.
I en ny undersøgelse har forskere fra Institut for Fødevarer og MAPP Centret, Institut for Virksomhedsledelse ved Aarhus Universitet undersøgt, om borgere over 55 år kender, accepterer - og særligt for dem over 70 år - efterlever anbefalingerne for D-vitamintilskud, samt hvilke faktorer, der spiller ind på, om man efterlever anbefalingerne.
Undersøgelsen er udgivet som DCA-rapport og er udarbejdet på foranledning af Fødevarestyrelsen.
Formålet var desuden at blive klogere på, om aldersgruppen overhovedet er bekymret for, om deres behov for D-vitamin bliver dækket via deres nuværende levevis. Endeligt skulle studiet afdække, hvilke kanaler og kommunikationsstrategier, der er de optimale, hvis man vil have flere over 70 til at efterleve anbefalingerne om D-vitamin- og calciumtilskud.
Angår det mig?
I undersøgelsen blev 451 borgere mellem 55 og 90 år spurgt til deres brug af D-vitamintilskud og deres kendskab til anbefalingen. Blandt de adspurgte tog lidt over halvdelen (52 procent) D-vitamin som tilskud. Der var dog en del flere kvinder (62 procent) end mænd (45 procent), som tog D-vitamintilskud.
I alt tog 49 procent af kvinderne over 70 år tilskud af både D-vitamin og calcium, mens dette gjaldt for blot 23 procent af de mænd, der var fyldt 70.
Claus Frantzen, videnskabelig assistent ved Institut for Fødevarer og medforfatter på rapporten, siger:
- Vi kan se, at lidt over en tredjedel af de adspurgte (33 procent) var bekendte med anbefalingen for D-vitamin. Efter at have læst anbefalingen, blev deltagerne spurgt, om de mente, at de var omfattet af anbefalingen, og her burde samtlige 70+ årige jo have svaret ja, men det var der kun halvdelen, der gjorde. Og ser man på kønsforskelle, så var der flere kvinder end mænd, som mente, at anbefalingen angik dem.
Ikke bekymrede
At kun halvdelen af kernemålgruppen efterlever anbefalingerne kan måske forklares med et andet fund i undersøgelsen: For deltagerne blev også spurgt til deres bekymring for at få nok D-vitamin, og her viste det sig, at der generelt kun var en lav bekymring om, hvorvidt ens D-vitaminbehov blev dækket via ens nuværende livsstil. Dog var de, som tog D-vitamintilskud, signifikant mere bekymrede, end de som ikke tog det.
Overordnet set fandt man via studiet frem til en række faktorer, der øger sandsynligheden for, at man tager D-vitamintilskud.
Sandsynligheden for, at man tager tilskuddet stiger:
- Hvis éns læge synes, at man skal/bør tage D-vitamintilskud
- Jo mere man mener, at D-vitamin har gavnlige effekter for ens krop
- Jo større viden, man har om D-vitamin
- Jo lavere ens negative holdning er over for D-vitamin og
- Jo ældre man er.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere info, kontakt:
Videnskabelig assistent Claus Frantzen
Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Mail: claus-frantzen@food.au.dk
Tlf: 2057 9257
Lektor Alice Grønhøj
MAPP, Aarhus Universitet
Mail: alg@mgmt.au.dk
Tlf: 6177 9697
Billeder

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug er rammen om samarbejdet mellem forskningsmiljøerne på jordbrugs- og fødevareområdet på Aarhus Universitet. Centret understøttes af en mindre centerenhed, der bl.a. koordinerer universitetets aftale med Miljø- og Fødevareministeriet om levering af forskningsbaseret myndighedsbetjening på fødevare- og jordsbrugsområdet.
Læs mere om DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Fagligt grundlag skal ruste borgere og myndigheder til at håndtere ulve i Danmark20.10.2025 13:18:27 CEST | Pressemeddelelse
Nu får borgere og myndigheder viden og redskaber til at forstå, dokumentere og håndtere ulves adfærd – både ved naturlig og problematisk adfærd.
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
PFAS i dansk hjortevildt udgør ikke en sundhedsrisiko1.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der har over de senere år vist sig stort indhold af PFAS i ænder fra nogle danske lokaliteter, og derfor har der været stor interesse for, om hjortevildt også har koncentrationer af de farlige PFAS-stoffer, der ligger over de anerkendte grænseværdier.
Nyt forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød30.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum