Fængselsforbundet

Flere ældre bag tremmer

Del
Andelen af indsatte over 60 år er steget siden 2004. Opgørelsen viser afsonere i fængsler og arresthuse. Afsonere i fodlænke og asylpladser indgår ikke. Kilde: Kriminalforsorgen
Andelen af indsatte over 60 år er steget siden 2004. Opgørelsen viser afsonere i fængsler og arresthuse. Afsonere i fodlænke og asylpladser indgår ikke. Kilde: Kriminalforsorgen

En større del af de indsatte er over 60 år. De er ofte en gevinst på afdelingerne, siger fængselsbetjent i Sønder Omme Fængsel.

Flere og flere indsatte har gråt hår. Siden 2004 er andelen af indsatte over 60 år steget fra 1,3 procent til 2,3 procent i 2016.

Ifølge Tina Engelbrecht Ising, der er chef for Koncern Resocialisering i Direktoratet for Kriminalforsorgen er man opmærksomme på udviklingen.

Der er dog ingen central indsats i forhold til fordeling eller håndtering af indsatte med længere livserfaring, og heller ingen særbehandling.

”Som udgangspunkt bliver indsatte over 60 år behandlet som alle andre indsatte, men det er klart, at en del resocialiseringstiltag ikke altid giver mening for denne gruppe.”

De generelle sociale indsatser fra fængselsbetjente har dog også værdi for gruppen.

”Den almenmenneskelige kontakt med fængselsbetjente og andre uden for det kriminelle miljø er dog stadig vigtig, og på den måde er der selvfølgelig også en resocialiserende indsats for de ældre indsatte,” siger hun.

Sønder Omme Fængsel 
Et af de fængsler, der har fanger i den ældre kategori, er Sønder Omme Fængsel mellem Grindsted og Brande.

Fængselsbetjent Jimmy Jørgensen har været kontaktperson for flere af fængslets ældre indsatte.

Hans erfaring viser – måske overraskende – at mange af de ældre ikke er hærdede kriminelle, men derimod novicer i fængselslivet.

”En del af de ældre er førstegangsafsonere, og kan typisk sidde for økonomisk kriminalitet. Og udover at de har gjort noget strafbart, og sidder i fængsel, lever de et normalt familieliv,” siger Jimmy Jørgensen.

Ifølge ham er det ofte en fordel for en afdeling at have en eller flere ældre indsatte, da de sjældent skaber problemer.

”Det kan give ro på afdelingen, hvis en eller flere af de indsatte er lidt ældre. Der er ikke så meget positionering som med de unge,” siger han.

Flere ældre kriminelle – færre unge
Siden 2004 er antallet af folk over 60 år, der er kendt skyldige i lovovertrædelser steget med 79 procent. I modsætning er kriminaliteten blandt de helt unge faldet markant de senere år. Fra 2006 til 2016 har gruppen af 10-17 årige halveret deres lovovertrædelser.

Hvor der altså bliver flere ældre kriminelle, bliver der færre unge.

Danmark står for øvrigt langt fra alene med en udvikling hen mod flere ældre indsatte. Det siger Franziska Kunz, der er tysk forsker i seniorkriminalitet.

”Generelt står alle vestlige, industrialiserede lande over for en demografisk udvikling, hvor befolkningerne bliver ældre og ældre. Stigninger i seniorkriminaliteten er en negativ, men logisk følge deraf,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Ifølge Franziska Kunz er der også stor stigning i Tyskland og Storbritannien. Japan er det land i verden med flest ældre indsatte.

Af Kristian Westfall

Artiklen er fra Fængselsfunktionæren, der udkommer i dag. Læs hele bladet her.

Billeder

Andelen af indsatte over 60 år er steget siden 2004. Opgørelsen viser afsonere i fængsler og arresthuse. Afsonere i fodlænke og asylpladser indgår ikke. Kilde: Kriminalforsorgen
Andelen af indsatte over 60 år er steget siden 2004. Opgørelsen viser afsonere i fængsler og arresthuse. Afsonere i fodlænke og asylpladser indgår ikke. Kilde: Kriminalforsorgen
Download

Information om Fængselsforbundet

Fængselsforbundet
Fængselsforbundet
Ramsingsvej 28A
2500 Valby

7255 9976http://faengselsforbundet.dk/

Fængselsforbundet har cirka 3.500 medlemmer og repræsenterer fængselsbetjente, værkmestre og uniformerede ledere i Kriminalforsorgen i Danmark, Grønland og på Færøerne. Desuden repræsenterer forbundet fiskerikontrollører i Fiskeristyrelsen samt tjenestemænd organiseret i FFT (Forbundet for Tjenestemænd). Vi er uafhængige af partipolitik og fokuserer alene på at forbedre vores medlemmers arbejdsliv.

Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Skrive dig op her og du vil løbende modtage pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Fængselsbetjente får stjerner på skuldrene8.2.2018 12:01nyhed

Fremover bliver det nemmere at se, hvem der er menig fængselsbetjent, institutionschef eller endnu højere på strå i Kriminalforsorgen. Efter mange års ønske fra Fængselsforbundet får det uniformerede personale nemlig såkaldte distinktioner på skjorter og jakker, der tydeligt viser, hvor man er i hierarkiet. Formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, glæder sig over, at medlemmerne snart får markeringer: "Vi er ansatte i staten, har magtbeføjelser og har klare kommandoveje. Derfor bør vi også – ligesom politi og brandvæsen – være tydeligt markeret over for borgerne." Basispersonalet i fængsler og arresthuse markeres med stjerner: Én stjerne som prøvebetjent, to som menig fængselsbetjent og tre stjerner på skuldrene til vagthavende fængselsbetjent. Og det stopper ikke med stjerner. Længere oppe i systemet får man enten kroner eller egeblade til at vise hvilket ansvar, der hviler på skuldrene sammen med distinktionen. Se hele oversigten over hierarkiet her. At skiftet til de synlige mar

Lad dig ikke lokke af ambulanceadvokater7.2.2018 10:10nyhed

Det er unødvendigt og risikabelt at benytte eksterne advokater, hvis man som medlem af Fængselsforbundet får en arbejdsskade. Forbundet dækker alle omkostninger i en eventuel sag, og har ekspertisen inden for området. I USA er fænomenet med ambulanceadvokater velkendt: En person, der er kommet til skade, tilbydes juridisk hjælp af en sagfører, der bogstavelig talt er fulgt efter ambulancen. Tilbuddet om assistance falder typisk mellem sygehusets parkering og skadestuen. Helt så farverigt optræder advokater i Danmark sjældent. Ikke desto mindre er der flere eksempler på, at medlemmer er blevet overtalt til at benytte jurister, der ikke har tilstrækkelig faglig indsigt i juraen omkring arbejdsskadesager. Og det har, ifølge René Larsen, der er forbundssekretær i Fængselsforbundet, kostet medlemmer dyrt i kroner og ører. "Et medlem fik erstatning igennem eksterne advokater, der tog ti procent i salær. Hvis han havde benyttet os, ville det have været gratis," siger han. Men det kan også vær

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum