Fiskeriminister tager til historisk svære kvoteforhandlinger i EU
EU Kommissionen fremlægger i år et kvoteforslag, der lægger op til markante nedskæringer på en række bestande i Østersøen. Nedskæringerne berører vigtige bestande for danske fiskere i Østersøen.
Det sker efter, at videnskabelig rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd ICES viser, at flere bestande i Østersøen er alvorligt pressede.
- Situationen i Østersøen er historisk dårlig. Det står soleklart efter den videnskabelige rådgivning fra nogle af Europas førende eksperter. Havmiljøet har det simpelthen for dårligt. Det kommer til at få store konsekvenser for fiskeriet. Jeg vil kæmpe for at finde den rigtige balance, når jeg i dag skal forhandle kvoter med mine ministerkollegaer, siger fiskeriminister Rasmus Prehn.
Der er mange grunde til, at situationen er så alvorlig i Østersøen. Eksperterne peger på klimaforandringer, højere temperaturer i havene, udledning af kvælstof og flere skarv og sæler i Østersøen, der spiser fiskene.
Fra 4.000 tons til blot 324 tons
EU Kommissionen foreslår en markant reduktion af blandt andet torsk i den vestlige Østersø, sild og laks.
For torsk i den vestlige Østersø foreslår EU Kommissionen en reduktion af torskekvoten på 92 pct., som betyder at kvoten går fra 4.000 tons til blot 324 tons fordelt på alle lande i området. Derudover vil EU begrænse det rekreative fiskeri til én torsk pr dag mod fem i dag.
- Den videnskabelige rådgivning er et klokkeklart alarmopkald. Det tager vi selvfølgelig meget alvorligt. Regeringen kæmper for at opretholde og understøtte fiskeri i de små havne til gavn for følgeerhvervene, turismen og lokalmiljøet. Der skal derfor sættes et arbejde i gang, som skal se på, hvordan der kan udvikles fiskerier på andre arter end torsk, siger Rasmus Prehn.
Forhandlingerne om fiskerimuligheder i Østersøen finder sted på rådsmødet i Luxembourg for EU's landbrugs- og fiskeriministre den 11.-12. oktober 2021.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Sebastian Carstensen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Tlf.: +45 20 48 45 11
E-mail: sebca@fvm.dk
Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Slotsholmsgade 12
1216 København K
+45 38 14 21 42https://fvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevareminister klipper snoren til nyt kontor Nuuk8.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er rejst til Grønland for at deltage i den officielle åbning af Fødevarestyrelsens kontor i Nuuk. Besøget bød også på det første møde med Grønlands nye Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst, Landbrug og Selvforsyning Peter Borg (D).
Landbruget har nedbragt sin gæld med 50. mia. kr.16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indtjeningen i landbruget har generelt været høj de seneste år, og landbruget har formået at nedbringe gælden. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) ser derfor god grund til optimisme på landbrugets vegne.
Stor interesse for udvikling af fremtidens fødevareproduktion10.4.2025 16:02:15 CEST | Pressemeddelelse
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har i årets første ansøgningsrunde modtaget ansøgninger om tilskud til over 50 projekter fra forskere, fødevareproducenter, landmænd og folk med gode grønne idéer svarende til mere end 350 mio. kroner.
Tag med ud og fisk – men husk fisketegnet8.4.2025 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Lystfiskersæsonen står for døren, og Danmark byder på rigtig mange gode fiskeoplevelser. Mange danskere holder af lystfiskeriet, men desværre er salget af fisketegn faldet det sidste år. Fiskeriministeren håber på, at flere vil pakke fiskestangen, købe fisketegnet og komme afsted.
Ny aftale åbner kæmpe marked for danske fødevarevirksomheder på økologiområdet5.4.2025 06:03:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny handelsaftale mellem EU-Kommissionen og Japan betyder, at parterne anerkender hinandens økologistandarder for en række produkter. Det betyder, at eksempelvis danske økologiske mejeriprodukter snart kan markedsføres som økologiske i Japan.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum