Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Fiskerikommissionen fremrykkes til 1. oktober 2023

Del
Der er brug for fornyet dialog og en samlet vision for et bæredygtigt fiskeri i Danmark. Det skal ske på baggrund af Fiskerikommissionens arbejde, som i regeringsgrundlaget er fremrykket til d. 1. oktober 2023. I samme ombæring forlænges den tidsbegrænsede kystfiskerordning i 2023, så ordningen kan blive tænkt ind i kommissionens arbejde. Og så udskydes beslutningen om et evt. trawlforbud i Bælthavet, så det kan indgå i den samlede dialog om fremtidens fiskeri til efteråret.

Fiskerierhvervet står over for en række udfordringer. Havmiljøet er presset, og i mange farvande er der færre fisk, hvilket er afspejlet i fiskekvoternes størrelse. Det gør, at nogle fiskere har udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen. Dansk fiskeri står i en opbrudstid.

Derfor fremrykker den nye SVM-regering i regeringsgrundlaget Fiskerikommissionens deadline til d. 1. oktober 2023 for rettidigt at kunne foretage de relevante ændringer. Der er brug for en fornyet dialog og en samlet vision for et bæredygtigt fiskeri. Så dansk fiskeri både tager hensyn til miljø, økonomi og muligheden for at fastholde og udvikle arbejdspladser i de danske landdistrikter.

Regeringen har i den forbindelse valgt at forlænge den åbne kystfiskerordning et år, så den løber 2023 ud. Det gøres for, at den tidsbegrænsede kystfiskerordning også kan blive tænkt ind i Fiskerikommissionens arbejde. Helt konkret betyder det, at de fiskere, der ønsker at benytte sig af ordningen i 2023, skal søge inden d. 7. januar 2023.

Endelig har regeringen i regeringsgrundslaget besluttet at udskyde beslutningen om et evt. trawlforbud i Bælthavet. Det skyldes, at regeringen ønsker at have en samlet dialog til efteråret om dansk erhvervsfiskeri, hvori udfordringer ved et trawlforbud også skal indgå.

Fiskeriminister Jacob Jensen siger:
”En af de vigtigste opgaver, der ligger på mit bord, er arbejdet med at fremtidssikre dansk fiskeri. Derfor glæder jeg mig rigtig meget til at tage en samlet diskussion om, hvordan vi udvikler et erhverv, som er meget presset lige nu, samtidig med, at vi tager hensyn til havmiljøet og vores fiskebestande. Det skal ske på baggrund af Fiskerikommissionens arbejde, som fremrykkes til d. 1. oktober 2023. Det er vigtigt, at vi sikrer, at fiskerihvervet ikke afvikles, men udvikles i en bæredygtig retning i både økonomisk og miljømæssig forstand.”

Af regeringsgrundlaget fremgår:
”Det danske fiskerierhverv er udfordret, og der er brug for en fornyet dialog og udarbejdelse af en samlet vision for et bæredygtigt fiskeri i Danmark, både i forhold til miljø, økonomi og mulighederne for at fastholde og udvikle arbejdspladser i landdistrikterne. Derfor forlænges den åbne kystfiskerordning i 2023, så den kan blive indtænkt i Fiskerikommissionens arbejde. For rettidigt at kunne foretage de relevante ændringer, fremrykkes deadline for kommissionen til den 1. oktober 2023 som basis for yderligere diskussion om erhvervet, der også skal omfatte udfordringerne ved et eventuelt trawlforbud i Bælthavet”.

Læs mere om Fiskerikommissionen her.

Yderligere oplysninger:

Pressevagten: +45 2018 4052 (kan ikke modtage SMS).

Alle pressehenvendelser til ministeren og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan ske til pressevagten og presse@fvm.dk

Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K

+45 38 14 21 42https://fvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Bestyrelsen i Fonden for Plantebaserede Fødevarer er klar: Ny formand er Marie-Louise Boisen Lendal31.3.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Holdet, der skal sende Danmark på et nyt planteeventyr, er sat. Ni nye bestyrelsesmedlemmer under ledelse af formand Marie-Louise Boisen Lendal trækker nu i arbejdstøjet, når de får til opgave at vurdere og træffe afgørelse om, hvordan fondens 675 mio. kr. på bedst mulig vis får danske landmænd og virksomheder til at producere og udvikle mange flere plantebaserede fødevarer.

Vigtig fiskeriaftale landet: Danske fiskere får langt om længe adgang til norske farvande18.3.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Et længe ventet gennembrud i fiskeriforhandlingerne mellem EU og Norge har gjort, at parterne er blevet enige om en aftale om fiskerimulighederne for 2023. Den danske fiskeriminister Jacob Jensen har ved flere lejligheder presset på for at få en aftale på plads, og ministeren glæder sig på de danske fiskers vegne over, at de igen får adgang til at fiske i norske farvande.

Ministre lancerer nyt screeningsværktøj i jagten på mere effektiv udtagning af lavbund13.3.2023 14:00:00 CET | Pressemeddelelse

Lavbundsindsatsen kalder på en hjælpende hånd. Fremover bliver det nemmere for både landmænd og kommuner at udpege de lavbundsarealer, der har størst effekt, mens det samtidig bliver lettere at navigere i de forskellige muligheder for tilskud. En ny fælles hjemmeside samler nu tilskudsordninger under én fælles portal for at skabe større sammenhæng og gøre afstanden fra idé til opstart af et lavbundsprojekt markant mindre.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum