Kræftens Bekæmpelse

Fire ud af ti tjekker aldrig huden for tegn på kræft

Del

Modermærkekræft er skyld i fem dødsfald om ugen. Chancerne for helbredelse øges, jo tidligere kræften opdages. Derfor er det vigtigt at tjekke huden regelmæssigt for mistænkelige modermærker. Men fire ud af ti danskere tjekker aldrig deres hud, viser en undersøgelse.

Modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes. Men 38 pct. af de 15-64-årige danskere angiver, at de aldrig tjekker deres hud for forandringer og tegn på kræft i huden. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Det vil Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dansk Dermatologisk Selskab nu ændre på med den nye kampagne ’Tjek din hud’.

- Med kampagnen fortæller vi både, hvordan man skal tjekke sin hud, og hvadman skal holde øje med, siger Peter Dalum, Projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

På kampagnens hjemmeside www.tjekdinhud.nu beskrives metoder til at tjekke sin hud sammen med en guide til, hvad man skal holde øje med.

Dét skal du holde øje med

Hvis et modermærke pludselig ændrer farve, størrelse eller form, kan det være et tegn på kræft. Og det er vigtigt at holde øje med både eksisterende og nye modermærker.

- De fleste ondartede modermærker opstår som nye, men ikke dem alle. Det er sjældent, at man får nye modermærker efter 40 års alderen, så det er ekstra vigtigt at holde øje med nye modermærker, når man er over 40 år, siger Lone Skov, formand for Dansk Dermatologisk Selskab.

Modermærkekræft rammer både unge og gamle. Faktisk er modermærkekræft den hyppigste kræftform blandt unge 15-34 årige. Budskabet ’Tjek din hud’ er derfor relevant for alle aldersgrupper.

Kontakter

Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne: pd@cancer.dk / tlf. 3525 7570 / 3038 1502.
Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden: mm@trygfonden.dk / tlf. 2058 5645.
Lone Skov, professor, overlæge samt formand i Dansk Dermatologisk Selskab: lone.skov.02@regionh.dk / tlf: 3867 3204/2330 3562.
Rikke Skøt Cvetkovski, Speciallæge, ph.d. samt næstformand i Dansk Dermatologisk Selskab: risk@dadlnet.dk / tlf:2144 2277.
Presserum: http://www.tjekdinhud.nu/presse.html

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Om undersøgelsen
Tallene for, hvor mange danskere, der tjekker deres hud, kommer fra rapporten ’Danskernes solarievaner 2015’. Rapporten bygger på data fra en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse foretaget af analyse-bureauet Epinion i september/oktober 2015. Der var i alt 3.999 danskere i alderen 15-64 år, som besvarede spørgeskemaet. Data er indsamlet via kvoter, der sikrer, at undersøgelsen er nationalt repræsentativ i forhold til køn, alder og region.

Hele rapporten kan læses her.


Om modermærkekræft
Modermærkekræft opstår i både eksisterende og nye modermærker.

Ved udgangen af 2014 var der mere end 25.000 danskere, der på et tidspunkt i livet havde fået konstateret modermærkekræft. Hvert år konstateres ca. 2000 nye tilfælde, og 285 danskere dør årligt af sygdommen.

Modermærkekræft rammer både unge og gamle, og det er den hyppigste kræftform blandt danske unge i alderen 15-34 år.


Forebyg modermærkekræft
Solens uv-stråling er god for os i mindre doser, men der er samtidig evidens for, at for meget uv-stråling er kræftfremkaldende. Det anslås af WHO, at op mod 90 % af alle tilfælde af modermærkekræft skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier. Det betyder, at der er et stort forebyggelsespotentiale.

Man kan i høj grad forebygge modermærkekræft ved at nedsætte sin udsættelse for uv-stråling. Dette gøres ved at følge solrådene om skygge, solhat/tøj og solcreme, når man er udenfor i den naturlige sol om sommeren i Danmark og på solferie i udlandet. Derudover bør man undgå at gå i solarium.

Forebyg død af modermærkekræft
Ved at tjekke sin hud og reagere ved forandringer, kan man ikke forebygge modermærkekræft, men man kan opdage kræften i et tidligt stadie, og dermed forbedre overlevelsen af modermærkekræft.

På kampagnesitet www.tjekdinhud.nu kan du se, hvordan du tjekker din hud, og hvad du skal holde øje med, når du tjekker din hud.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

For sent indkaldt til screening: Dårlig økonomi skal ikke hindre erstatning14.12.2018 15:15Pressemeddelelse

Danske hospitaler skal ikke længere kunne bruge manglende ressourcer som forklaring på, at de ikke rettidigt indkalder kvinder til screening for brystkræft. Det er desværre sket, selv om de har en lovbunden pligt til at indkalde til screening inden for fastsatte tidsfrister. Derfor hilser Kræftens Bekæmpelse det velkomment, at regeringen med en lovændring vil sikre patienternes adgang til erstatning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum