Deloitte

Fire ud af 10 ældre giver store pengegaver til børn og børnebørn

Del

Populært at dele ud af formuen

Richardt Tabori Kraft
Richardt Tabori Kraft

København, d. 30. januar 2017

Bil, boligforbedringer, rejser, møbler, luksusvarer eller bare lidt ekstra i lommen. Danske ældre forkæler ikke kun sig selv, men også deres allernærmeste. Det viser en rundspørge foretaget af revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte. Her siger hele 42 pct. af danskerne over 60 år, at de inden for de seneste fem år har givet større pengegaver til børn og børnebørn. Populært at udnytte skattefordel, mener ekspert.

- De nuværende skatteregler giver et stort incitament til at dele ud af formuen, mens man stadig er i live. I 2017 kan man give hvert af sine børn og børnebørn gaver for op til 62.900 kr., uden at der skal betales gaveafgift af beløbet. Det er der utrolig mange, der udnytter, siger skatteekspert i Deloitte, Richardt Tabori Kraft.

Beløbet gælder også for stedbørn, såfremt man har giftet sig til sine stedbørn, dvs. at de er ens nuværende ægtefælles børn. Svigerbørn kan også modtage skattefri gaver, dog med et mindre beløb.

- For svigerbørn har SKAT fastsat en lavere beløbsgrænse end for børn og børnebørn. Her kan man give gaver for op til 22.000 kr. pr. person, uden at der skal betales gaveafgift af gaven. Det er dog stadig en pæn sjat penge, siger Richardt Tabori Kraft.

For alle beløbsgrænserne gælder, at de udregnes pr. person, hvilket betyder, at de fordobles, hvis fx begge forældre giver en gave, pointerer Richardt Tabori Kraft:

- Ønsker man som par at dele ud af formuen til sin nærmeste, hedder beløbsgrænserne altså 125.800 kr. til hvert barn, barnebarn eller stedbarn samt 44.000 kr. til hvert af ens svigerbørn. Rent teknisk er det dog vigtigt, at man hver især giver en særskilt gave. Ellers har man ikke ret til at fordoble beløbsgrænserne.

Ifølge Richardt Tabori Kraft er det vigtigt at huske, at reglerne for gaver ikke blot omfatter pengegaver, men også andre typer gaver.

- Selvfølgelig er det dejligt at få pengegaver, men mange ældre vælger også at give værdipapirer eller fast ejendom eller eftergive gæld. Reglerne for gaveafgift er fuldstændig de samme, uanset hvilken type gave der er tale om, så længe den har en værdi.

Overstiger gaverne til børn, børnebørn, stedbørn og svigerbørn de angivne beløbsgrænser, skal man betale en gaveafgift på 15 pct. I sådanne tilfælde skal man lave en gaveanmeldelse til SKAT. Det gør man ved at hente en blanket på SKAT’s hjemmeside.

Fakta:

Så mange danskere har givet en større pengegave til deres børn eller børnebørn inden for de seneste fem år:

3 pct. af de 18- til 29-årige

10 pct. af de 30- til 39-årige

15 pct. af de 40- til 49-årige

21 pct. af de 50- til 59-årige

42 pct. af danskerne over 60 år

Tallene er baseret på i alt 914 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.

Nøgleord

Kontakter

Richardt Tabori Kraft
Tlf. +45 29 61 73 93
rtkraft@deloitte.dk

Billeder

Richardt Tabori Kraft
Richardt Tabori Kraft
Download

Vedhæftede filer

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Richardt Tabori Kraft er partner i Deloitte og ekspert i personskat.

Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum