Bellagroup A/S

Fine Gråbøl vinder Bogforums Debutantpris 2021.

Del

Der er helt fortjente roser til Fine Gråbøls debut med romanen”Ungeenigheden” (Gads Forlag). Juryen for Bogforums Debutantpris 2021, var klar med både anerkendelse og medfølgende pris på 50.000 kr.

Fine Gråbøl - Foto: Daniel Hjorth
Fine Gråbøl - Foto: Daniel Hjorth

Der var i år indstillet hele 58 bøger til Bogforums Debutantpris, fem blev shortlistet, men det er Fine Gråbøl, der får prisen.

De øvrige shortlistede var:

Glenn Bech for sit autofiktive værk Farskibet (Gyldendal)

Maria Hesselager for romanen Jeg hedder Folkví (Gutkind)

Sebastian Nathan for sin digtcyklus Honey Moon (Forlaget Amulet)

Søren Pilmark for romanen Varieté – Laurits og Valdemar (Politikens Forlag)

Prisen blev uddelt i forbindelse med Bogforums officielle åbningstale og juryens motivation for at give prisen til Fine Gråbøl:

I Fine Gråbøls væsentlige samtidsroman holdes sindets bærebjælke kun lige netop oppe. Titlen låner navn fra et midlertidigt psykiatrisk botilbud for unge voksne, som den unavngivne jeg-fortæller og en række andre unge befinder sig på, og som vi følger hen over en klaustrofobisk varm sommer.

Bostedet er et øvelseshjem. Et sted, hvor man skal øve sig i ikke at hælde kogende vand ud over sig selv, ikke at tage springet fra et vindue. Og sådan går dagene, man sidder i køkkenet og lægger kabale, man spiser karameller, man farver hår, man får psykoser. Ungeenheden er både et sted og en tilstand. Et slags mellemrum. De, der bor der, er syge, men det er ikke et hospital. Man kan låse sin egen dør, men personalet kan altid låse den op igen. Nogle gange føles væggene bedrageriske og trækker alt ilt ud af jeg-fortælleren, andre gange bærer de hende oppe.

Fine Gråbøls blik for dét indre spændingsforhold er utroligt nuanceret og fint registrerende. Det er samtidig et litterært greb: at give form til den erfaring det er at være til stede i verden, fuld af indre splittelse og forskydninger, ved at kombinere det alment genkendelige med det fremmedartede og på den måde udvide læserens blik for, hvordan det er at leve med psykisk sårbarhed. Lige så porøs og usikker en virkelighed Gråbøl skildrer, lige så sikkert og præcist skriver hun den frem. Det er overbevisende gjort. Hun kan både bevare det store overblik og gå ret i kødet på sit stof. Romanen er både poetisk og konstaterende.

Hjerteskærende og kritisk. Kompleks, med andre ord – som livet er det.

Bogforum 2021 finder sted 5.-7. november i Bella Center.

Nøgleord

Kontakter

Formand for juryen Gro Frank Rasmussen, gfr65@helsbib.dk / 25 31 36 58
Udstillingsleder Bogforum Andreas Nordkild Poulsen, anpo@bchg.dk / 50 60 44 88

Billeder

Fine Gråbøl - Foto: Daniel Hjorth
Fine Gråbøl - Foto: Daniel Hjorth
Download
Bogforums Debutantpris 2021 - Foto: Jette Helmann Schønfeldt
Bogforums Debutantpris 2021 - Foto: Jette Helmann Schønfeldt
Download

Information om Bellagroup A/S

Bellagroup A/S
Bellagroup A/S
Center Boulevard 5
2300 Copenhagen S

+45 32 52 88 11https://bellagroup.dk/

Om Bogforum

Bogforum er Danmarks største litterære event og afholdt hvert år siden 1992. Flyttede i 2012 fra Forum på Frederiksberg til Bella Center Copenhagen på Amager.

I 2019 år besøgte 38.326 gæster Bogforum hvilket et det højeste besøgstal i Bogforums 28 års historie. I 2019 deltog mere end 220 udstillere. Størstedelen af Bogforums udstillere er forlag. 

Følg pressemeddelelser fra Bellagroup A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Bellagroup A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum