Finanslov: Tiltrængt løft af læreruddannelsen

Regeringen har mandag præsenteret finansloven for 2022, som er en politisk aftale mellem Regeringen, SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne. Finansloven indeholder en investering på 65 millioner kroner årligt i læreruddannelsen i 2022 – et beløb der stiger til 125 millioner kroner årligt fra 2023- 2025. Det glæder dekan Jakob Harder fra det Lærerfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole.
”Børn og unge har brug for at møde dygtige og engagerede lærere i folkeskolen, og derfor er jeg glad for, at politikerne nu er klar til at investere mere i læreruddannelsen. Det er tiltrængt, så vi kan skabe en bedre undervisning og praktik - og i sidste ende få flere unge i hovedstadsregionen til at vælge læreruddannelsen”, siger Jakob Harder.
En ny analyse fra Danmarks Lærerforening viser, at hver femte lærer i folkeskolen slet ikke har en læreruddannelse. Det er især kommunerne i hovedstadsområdet, der er udfordret. I Københavns Kommune er det f.eks. hver fjerde folkeskolelærer, der ikke har en læreruddannelse i bagagen.
En udviklingsgruppe bestående af Danske Professionshøjskoler, Danmarks Lærerforening, KL og Lærerstuderendes Landskreds har for nylig afleveret en række forslag til en ny og stærkere læreruddannelse til uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S), og midlerne på finansloven gør det muligt at føre flere af forslagene ud i livet.
”Vi har allerede i dag et styrket praksissamarbejde med Helsingør Kommune, hvor vores lærerstuderende samarbejder med en folkeskoleklasse over et længere forløb - typisk en dag om ugen – og bruger erfaringerne fra folkeskolen i undervisningen. Med løftet af læreruddannelsen på finansloven kan vi tilbyde endnu flere af vores studerende et styrket praksissamarbejde, og jeg håber, at det i fremtiden vil blive muligt, at alle vores lærerstuderende kommer tæt på skolerne under hele deres uddannelse. Det vil dog kræve yderligere investeringer”, forklarer Jakob Harder.
Han ærgrer sig over, at det kun er læreruddannelsen, der kan se frem til investeringer på finansloven. Danske Professionshøjskoler har i forbindelse med finansloven efterlyst 600 millioner kroner til et samlet løft af læreruddannelsen, pædagoguddannelsen, sygeplejerskeuddannelsen og socialrådgiveruddannelsen.
En analyse fra DAMVAD Analytics viser, at der i 2030 kommer til at mangle 5.100 lærere, 3.300 pædagoger, 1.000 sygeplejersker og 200 socialrådgivere i hovedstadsregionen.
For yderligere oplysninger:
Jakob Harder, dekan for det Lærerfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 21731819
Læs mere om finansloven for 2022 på Finansministeriets hjemmeside
Læs mere om anbefalingerne til en ny læreruddannelse
Læs mere om læreruddannelsen hos Københavns Professionshøjskole
Nøgleord
Kontakter
Michael AndersenPressechef
Tlf:23445383micn@kp.dkBilleder

Information om Københavns Professionshøjskole
Københavns Professionshøjskole er hovedstadsregionens nye uddannelsesinstitution. Vi leverer praksisnær uddannelse og forskning til hele velfærdssamfundet og har en ambition om at tilbyde de studerende uddannelse af højeste kvalitet.
Københavns Professionshøjskole blev officielt en realitet pr. 1. marts 2018 som følge af en fusion mellem Professionshøjskolen Metropol og Professionshøjskolen UCC.
Vi har mere end 21.000 studerende og kursister fordelt på bl.a. 21 videregående uddannelser og mere end 40 diplomuddannelser.
Knap 2.000 ansatte driver og udvikler uddannelserne og forskningsindsatsen på 11 adresser i hovedstadsområdet, i Nordsjælland, på Bornholm og i Aarhus.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Kvote 1: Markant fremgang til skat og laborant5.7.2025 13:33:29 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Professionshøjskole holder det samlede ansøgningstal i forhold til sidste år, men forskelle mellem uddannelserne bliver tydelige.
Årets Underviser: Husk at udfordre læringsrummet20.5.2025 09:16:58 CEST | Nyhed
Lektor Gry Segoli fra Videreuddannelsen får Årets Undervisningspris 2025 på Københavns Professionshøjskole – bl.a. for sin evne til at få alle sanser i spil i undervisningen. Og så elsker hun at sende sine studerende i aldringsdragten.
Trivselskonference: Er børn og unges trivsel alles sag?12.5.2025 13:23:03 CEST | Presseinvitation
Trivselsarbejde er grundlæggende i velfærdsprofessionelles arbejde med børn og unge. Trivselskonferencen på KP giver et indblik i Trivselskommissionens rapport og oplæg, der udforsker, hvordan dens anbefalinger kan styrke arbejdet med trivsel, mistrivsel og myndiggørelse. Bl.a. med keynote fra Rasmus Meyer, formand for Trivselskommissionen og Henrik Vestergaard Stokholm, rektor på Niels Steensen Grundskole og Gymnasium
KP opretter særlige kommunale hold for meritpædagoger6.5.2025 08:40:08 CEST | Pressemeddelelse
Flere kommuner er begyndt at henvende sig til Københavns Professionshøjskole for at høre, om der kan laves målrettet undervisning til netop deres pædagogmedhjælpere
Reform: Tiltrængt kvalitetsløft af vores vigtige professionsuddannelser26.3.2025 13:45:59 CET | Pressemeddelelse
Den nye reform af professionsuddannelserne giver bedre muligheder for holddeling og feedback – og styrker relationen mellem underviser og studerende. Og så glæder KP-rektor Anne Vang Rasmussen sig over det store fokus på livslang læring
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum