Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

Fiber fortsætter fremgang

Del

I første halvår 2021 blev fibernettet den mest populære fastnetbredbåndsforbindelse. Den fremgang fortsætter i andet halvår 2021, viser de nyeste tal fra ’Telestatistikken - andet halvår 2021’, som udarbejdes af Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI).

Den seneste årrække er der sket et skifte i, hvordan danskerne tilgår internettet. Danskernes anvendelse af fibernettet har været i fremgang, hvilket betød, at fiberforbindelsen i første halvår 2021 blev danskernes foretrukne bredbåndsforbindelse via fastnettet. Tendensen fortsatte i andet halvår 2021 viser SDFI’s nye telestatistik.

Fra første halvår til andet halvår 2021 er antallet af bredbåndsabonnementer via fiber steget med ca. 54.000 solgte abonnementer. Det svarer til, at fiber nu udgør ca. 38 pct. af det samlede antal af solgte bredbåndsabonnementer i andet halvår 2021. Den modsatte udvikling ses for de kobberbaserede bredbåndsabonnementer (xDSL), hvor markedsandelen har været faldende i en årrække. I andet halvår 2021 udgør xDSL-abonnementer ca. 20 pct. af det samlede antal solgte abonnementer.

Figur 1: Udvikling i bredbåndsabonnementer fordelt på de tre dominerende teknologier. Andre teknologier på markedet er faste trådløse abonnementer, LAN-abonnementer, satellit-abonnementer mv. I andet halvår 2021 var der i alt ca. 2,6 mio. fastnet-bredbåndsabonnementer.

Stadig vækst i højhastighedsabonnementer

Antallet af fastnet-bredbåndsabonnementer med høje downloadhastigheder er steget støt. Alene fra andet halvår 2020 til andet halvår 2021 steg antallet af solgte bredbåndsabonnementer med en downloadhastighed på mindst 100 Mbit/s fra ca. 58 pct. til 67 pct. Hvis man ser på udviklingen tilbage fra andet halvår 2017, er andelen steget med ca. 36 procentpoint, som det ses i figuren nedenfor.

En lignende udvikling ses i andelen af fastnet-bredbåndsabonnementer med en downloadhastighed på mindst 1 Gbit/s. På blot halvandet år, fra første halvår 2020 til andet halvår 2021, er antallet af solgte abonnementer med en downloadhastighed på mindst 1 Gbit/s næsten tredoblet, fra ca. 5 pct. I 2020 til ca. 15 pct. Ved udgangen af 2021.

Figur 2: Fastnet-bredbåndsabonnementer fordelt på downloadhastigheder.

Fortsat forskel på udbud og efterspørgsel

Selvom der ses en betydelig fremgang i danskernes efterspørgsel efter hurtigt bredbånd, er der fortsat forskel på abonnementerne, som danskerne køber, og de muligheder som danskerne har for at få adgang til hurtigt bredbånd. SDFI’s bredbåndskortlægning 2022 viste, at 96 pct. af de danske boliger og virksomheder har adgang til en bredbåndsforbindelse med mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload. Dog er det kun ca. 67 pct. af de solgte abonnementer, som har mindst 100 Mbit/s i download. Der er altså en væsentlig forskel på bredbåndsdækningen og solgte abonnementer med hurtige hastigheder.

En lignende forskel mellem udbud og efterspørgsel ses for bredbåndsabonnementer med mindst 1 Gbit/s download. Her har 91 pct. af danske bolig- og virksomhedsadresser adgang hertil, men kun 15 pct. havde abonnementer med denne downloadhastighed i andet halvår 2021.

Dyk ned i Telestatistikken

Styrelsen for Dataforsyning og Infrastrukturs telestatistik indeholder mange interessante informationer om danskernes forbrug af teleydelser. Hvilke abonnementer køber danskerne? Hvor meget data bruger de på mobilen? Bliver der fortsat sendt MMS’er?

Find svarene på de spørgsmål – og mange andre – i Telestatistikken for 2. halvår 2021, som kan findes på Styrelsen for Dataforsyning og Infrastrukturs hjemmeside Tal på teleområdet (sdfi.dk).

Kontakter

Billeder

Information om Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur
Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur
Rentemestervej 8
2400 København NV

+45 72 54 55 00https://sdfi.dk/

Vi forsyner den offentlige og private sektor med data af høj kvalitet, som giver mulighed for at træffe vigtige samfundsbeslutninger på det bedst mulige grundlag. Vi er en arbejdsplads, som fagligt spænder bredt og er en del af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum