FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH: Ubrugte fondsmidler skal sikre arbejdsmiljøet

Del

Forebyggelsesfonden har ikke uddelt midler siden 2018, men råder stadig over en betydelig kapital. FH foreslår nu at aktivere midlerne til at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø for lønmodtagerne i kølvandet på coronavirussen. ”Lige nu er det utrolig vigtigt, at vi får sikkerheden på plads, så vi ikke risikere endnu en nedlukning”, siger Morten Skov Christiansen, næstformand i FH.

Tilbage i 2006 blev der med Velfærdsaftalen etableret en Forebyggelsesfond, som havde til formål at yde støtte til forebyggelse af fysisk og psykisk nedslidning på det danske arbejdsmarked. Fonden, der ikke har uddelt midler siden 2018, havde dengang en egenkapital på 1.175 mia. kr.

”Vi står i en alvorlig situation, hvor der er brug for, at vi handler hurtigt og klogt. Derfor giver det ikke nogen mening, at man har en stor pose penge, som bare står og samler støv. De penge bør komme ud og bidrage til et sikkert arbejdsmiljø for lønmodtagerne”, siger Morten Skov Christiansen.

Forslag til aktiviteter
Derfor foreslår FH, at en del af fondens midler bruges til finansiering af en række arbejdsmiljøaktiviteter, som vil kunne bidrage til at imødekomme den aktuelle COVID-19 situation.

”Vi har tre forslag til, hvordan man kan imødekomme den situation, vi står i lige nu. Forslag, som hurtigt kan sættes i gang, samtidig med at de understøtter virksomhederne i deres langsigtede, forebyggende og systematiske arbejdsmiljøarbejde”, siger Morten Skov Christiansen.

Blandt forslagene er, at Arbejdstilsynet i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø hurtigt gennemfører en tilpasning af forebyggelsespakkerne til også at omhandle vejledning og hjælp til håndtering af COVID og forebyggelse af smittespredning.

Se øvrige forslag i faktaboksen nedenfor.

Budgetloven begrænser
FH har flere gange tidligere foreslået at frigive fondens midler for at styrke indsatsen for et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Alle forslag er dog faldet på stengrund, med henvisning til de begrænsninger, som budgetloven stiller.

”Nu er budgetloven sat ud af spil i 2020 som følge af den økonomiske krise. Så der er ikke længere nogen god grund til, at politikerne sidder på hænderne. Det er bare om at komme i gang med at få forebyggelsesfondens midler ud og arbejde”, siger Morten Skov Christiansen.

FH’s COVID-19 forslag til aktivering midlerne i Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse:

 • Forebyggelsespakker i nedslidningstruede brancher
  FH foreslår, at der afsættes 50 mio.kr. i 2. halvår 2020 til finansiering af forebyggelsespakker i nedslidningstruede brancher. Virksomheder kan søge om finansiering af lønudgifter og om finansiering af medfølgende autoriseret arbejdsmiljørådgivning til gennemførelse af forebyggelsespakkerne.

  Udover at medvirke til at forebygge coronasmitte vil forebyggelsespakkerne også understøtte virksomhederne i deres langsigtede forebyggende og systematiske arbejdsmiljøarbejde.
 • Coronarejsehold – vejledning om smitteforebyggelse og arbejdsmiljø
  FH foreslår, at der afsættes 25 mio. kr. i andet halvår 2020 til et opsøgende rejsehold målrettet små og mellemstore arbejdspladser. Rejseholdskonsulenterne skal yde konkret vejledning i smitteforebyggelse – fx hjælp til risikovurdering, hvordan implementeres afstandskravene bedst muligt, hvordan kan arbejdet konkret organiseres, hvilke værnemidler er relevante i de forskellige arbejdssituationer, hvordan gøres mest effektivt og samtidig arbejdsmiljømæssigt forsvarligt rent, osv.

  Der kan evt. også ydes vejledning i forhold til håndtering af andre arbejdsmiljømæssige konsekvenser af ændringer i arbejdet som følge af corona – fx øget arbejdspres, øgede følelsesmæssige krav i arbejdet, utryghed m.v.
 • Støtte til professionel arbejdsmiljørådgivning om corona
  FH foreslår, at der afsættes 10 mio. kr. i andet halvår 2020 til, at offentlige og private virksomheder i brancher med særlig risiko for coronasmitte kan få refunderet 50 procent af udgifterne til rådgivning fra autoriserede arbejdsmiljørådgivere.

Nøgleord

Billeder

Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Islands Brygge 32D
2300 København S

35 24 60 00https://fho.dk

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.

FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.

Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.

Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.

Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.

Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Fagbevægelsens Hoveorganisation har nu etableret 17 nye FH-sektioner15.12.2020 22:12:57 CETPressemeddelelse

I aften faldt den sidste af i alt 17 nye, lokale sektioner under Fagbevægelsens Hovedorganisation på plads. Hermed er fusionen mellem de to hovedorganisationer LO og FTF tilendebragt. ”Jeg glæder mig til, at vores nye, stærke, tværfaglige sektioner skal ud og være med til at skabe endnu bedre resultater for medlemmerne”, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hoveorganisation.

EU-rapport: Danske lønmodtagere psykisk pressede på jobbet2.11.2020 07:32:54 CETPressemeddelelse

Danmark er ét af de lande i Europa, hvor lønmodtagerne oplever det største tidspres på jobbet og hvor flest belastes af arbejdet med mennesker. ”Med den nye bekendtgørelse bliver det tydeligere for arbejdspladserne, hvordan man håndterer problemer med psykisk arbejdsmiljø som noget fælles på arbejdspladsen. Fx ved at skabe sammenhæng mellem opgaver og ressourcer, så man ikke bliver syg af for stort tidspres”, siger FH-næstformand, Morten Skov Christiansen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum