Femern Bælt bliver nyt innovations-knudepunkt
Virksomheder skal være innovative på tværs af Femern Bælt. Nyt EU-finansieret projekt skal de næste tre år bidrage til at skabe nye forretningsideer blandt virksomheder på begge sider af bæltet.

Mindst 30 danske og tyske virksomheder får skruet godt op for ide-produktionen, når en række nye samarbejdsmuligheder bliver en realitet fra 1. april 2023. Det står klart efter at en række nye aktiviteter på tværs af Femern Bælt nu har fået grønt lys og finansiering af både EU og Region Sjælland.
Aktiviteterne kaldes Fehmarn Belt Innovation, i daglig tale FBI, og de skal styrke danske og tyske virksomheders samarbejde om innovation – på tværs af Femern Bælt.
”Femern Bælt-forbindelsen vil åbne en række nye muligheder for virksomheder, som vil skabe nye produkter, ydelser eller nye forretningsideer på tværs af bæltet. Målet med den nye indsats er kort sagt at sikre virksomhederne fuldt udbytte af både selve tunnelbyggeriet og af den ny situation, vi står i, når tunnelen står færdig,” siger projektleder Morten Pristed fra Erhvervshus Sjælland, der er tovholder på FBI.
Finansieringen af det ambitiøse projekt faldt endelig på plads i går efter at en bevilling fra EU's ’Interreg 6A Tyskland-Danmark-program’ og Region Sjælland var givet den 15. december.
Viden fra begge sider af Femern Bælt
Innovative forretningsideer er i fokus i indsatsen, der begynder 1. april 2023 og løber helt frem til 31. marts 2026.
Indsatsen bygger på bidrag fra både tyske og danske vidensinstitutioner, men projektet vil bruge den nye viden i virksomhedernes praktiske virkelighed. Projektet vil også skabe samarbejder om fælles maritime og marine udfordringer samt se på de fælles store udfordringer, der er indenfor fødevarer og biotek.
”Der er meget innovation og udviklingsarbejde knyttet til det ambitiøse anlægsprojekt: Dels er der den rent tekniske front, når man bygger verdens længste sænketunnel, men der er også store ambitioner på miljøfronten. Det er disse ambitioner, der nu skal omsættes i bl.a. nye forretningsideer,” siger Morten Pristed.
Projektets deltagere vil bl.a. arbejde med at optimere byggeri ved hjælp af nye teknologier som droneovervågning, dybhavsvideo, optimeret udluftning og AI-styring. Men projektet vil også arbejde med at minimere brug af vand, energi og andre ressourcer i anlægsprojekter.
”Ved at inddrage uddannelsesinstitutioner på begge sider af Femern Bælt og knytte dem til Femern Fyrtårnets videns- og læringscenteret i Rødby, så opnår vi, at nyeste viden flyder bedst muligt mellem praksis og læring. Vi håber, at det giver luft under vingerne til nye innovative forretningsideer,” siger Morten Pristed.
Virksomhederne vil få hjælp og vejledning af forretningsudviklere fra Erhvervshus Sjælland og Business Lolland Falster.
Fakta om Femern Bælt Innovation
Femern Bælt Innovation skal bidrage til at skabe innovation og erhvervsudvikling indenfor bygge og anlæg, det maritime og marine område, samt fødevarer og biosolutions i Femern Bælt-regionen.
Indsatsen begynder 1. april 2023 og løber frem til 31. marts 2026
Det forventes, at mindst 30 virksomheder deltager i projektet i et samarbejde med regionens erhvervsfremmeaktører og videninstitutioner på begge sider af bæltet.
Projektet har et samlet budget på 16,3 mio. kr. Tilskuddet fra EU's ’Interreg 6A Tyskland-Danmark-program’ er på 10,6 mio. kr., mens Region Sjælland har givet 1 mio. kr. til projektet. De økonomiske partnere bag projektet finansierer selv de resterende ca. 4,7 mio. kr.
Erhvervshus Sjælland er projektleder.
På den danske side er de økonomiske partnere
- Business Lolland Falster
- Sjællands Erhvervsakademi Zealand – bygningskonstruktør-uddannelsen
- Roskilde Universitet – Center for Maritim og Marine Forskning
- Knowledge Hub Zealand
- Erhvervshus Sjælland
På den tyske side er de økonomiske partnere
- Technikzentrum Lübeck
- Wirtschaftsförderung Lübeck
- Kieler Wirtschaftsförderung
- Technische Hochschule Lübeck (Bauwesen/bygningsområdet)
Netværkspartnere på begge sider af Femern Bælt:
Danske Maritime, Maritimes Cluster Norddeutschland (Kiel), TransMarTech (Kiel), klyngen We Build Denmark, en af Europas største forskningsinstitutioner Fraunhofer (Lübeck), Energie Cluster Digitales Lübeck, Dansk Industri, Food and Bio Cluster Denmark, Carl Albrecht Universität (CAU, Kiel) og Næstved Kommune.
Nøgleord
Kontakter
Jon ArskogKommunikationskonsulent
Tlf:53 74 89 89jar@ehsj.dkMorten PristedProjektleder
Tlf:6188 4627mpr@ehsj.dkBilleder

Information om Erhvervshus Sjælland
Erhvervshus Sjælland hjælper iværksættere og små og mellemstore virksomheder med uvildig, fortrolig og gratis sparring til, hvordan de kan udvikle og styrke deres forretning.
Erhvervshusets forretningsudviklere tager en 360 graders gennemgang af virksomheden og afdækker behov og udviklingspotentialer, fx indenfor grøn omstilling, digitalisering eller internationalisering, finansiering, ledelse, salg og markedsføring.
Erhvervshus Sjælland er et af seks erhvervshuse, der er sat i verden for regionalt at skabe erhvervsudvikling og derved understøtte den regionale vækst.
Læs mere om Erhvervshus Sjællands tilbud på www.ehsj.dk
Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Sjælland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Sjælland
Fem sjællandske virksomheder vil gøre grønne brændsler billigere19.1.2023 09:08:49 CET | Pressemeddelelse
Power-to-X: I et nyt projekt vil fem sjællandske virksomheder udvikle teknologier, der med fokus på sidestrømme og CO2 kan gøre produktion af brint og grønne brændsler billigere. Det sker blandt andet med opførslen af et elektrolyseanlæg hos Kalundborg Forsyning. NB! Rettet version: Det estimerede marked for grønt brint i 2050 er 630 mia. euro og ikke 630 mio. euro, som det fremgik af den udsendte version.
1. december bliver starten på nye eksport-eventyr i 202325.11.2022 14:38:49 CET | Pressemeddelelse
Bæredygtighed som salgsparameter, e-eksport og hvordan man bliver en stærk international ledelsesprofil: Det er tre gode ingredienser, når potentielle eksportvirksomheder skal arbejde med internationalisering i 2023. Virksomheder på Sjælland og øerne kan deltage gratis i Next Stop Export 2023 og blive skarpere på deres eksportmuligheder.
Energikrise: Hjælpende hånd på vej til Sjællandske produktionsvirksomheder14.11.2022 11:16:49 CET | Pressemeddelelse
De tårnhøje energipriser udfordrer mange sjællandske virksomheder. Derfor tilbyder Erhvervshuset nu små og mellemstore produktionsvirksomheder i Sjællandsregionen en professionel og uvildig energi-gennemgang for at finde besparelser på helt kort bane.
Fremtidens væksteventyr mødes på Krenkerup Gods10.10.2022 10:40:52 CEST | Pressemeddelelse
Biomasse er et grundstof i at producere fremtidens fødevarer mere bæredygtigt. Og med nye teknologier kan afskårne roetoppe være en kilde til proteiner i en lang række fødevarer. Mandag den 10. okt. mødes partnerne i Biosolutions-fyrtårnet på Lolland for at diskutere de næste skridt frem mod væksteventyret.
Lokalt samarbejde skal skabe et parallelt fødevaresystem20.9.2022 12:12:04 CEST | Pressemeddelelse
Lokale fødevareproducenter må gå sammen, hvis det skal lykkes at skabe en mere bæredygtig og klimarigtig fødevareproduktion. Kulinarisk Erhvervsnetværk inviterer til konference 11. oktober om, hvordan samarbejde kan bidrage til at sikre afsætning af flere friske og bæredygtige fødevarer i hele landet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum