Fem sjællandske virksomheder vil gøre grønne brændsler billigere

Produktion af grøn brint fra vedvarende energikilder – såkaldt Power-to-X – skal op i skala og ned i pris, og mulighederne for at finde store mængder vand og grønne CO2-kilder til formålet belyses.
Det er kort fortalt målet med det nye projekt PtX Cluster Zealand, hvor fem højteknologiske virksomheder fra Sjælland samarbejder om teknologiudvikling, der kan være med til at reducere omkostningerne ved Power-to-X-produktion med op til 20 procent. Det sker i tæt samspil med forskere, industri og erhvervsfremmeaktører.
Projektet består af otte hovedaktiviteter, der alle handler om hoved- og sidestrømmene til Power-to-X-produktion, der er et grønt, spirende forretningsområde.
Pedalen skal i bund
En af de medvirkende virksomheder er Dynelectro fra Viby Sjælland, der i PtX Cluster Zealand skal bygge en elektrolyseenhed hos Kalundborg Forsyning. Det fortæller Søren Højgaard Jensen, CEO i Dynelectro.
”Vi vil bygge en containerbaseret prototype med en kapacitet på op til 100 kW, der er et vigtigt skridt på vejen mod endelig kommercialisering af vores teknologi. Det globale mål for produktion af grøn brint er kæmpestort frem mod 2050 – markedet er nærmest uudtømmeligt – så for os handler det om at trykke pedalen i bund nu til gavn for vores forretning og for klimaet,” siger Søren Højgaard Jensen.
Ifølge ham vil det globale marked for produktion af grøn brint have en samlet værdi af 630 mia. euro i 2050.
Power-to-X kan blive et væksteventyr på Sjælland
En del af PtX Cluster Zealand-projektet handler om at undersøge kobling af de nye Power-to-X-teknologier til den eksisterende Kalundborg Symbiose, hvor industrivirksomheder i mange år har samarbejdet om at dele ressourcer som energi, vand og restmaterialer.
”I Kalundborg har vi arbejdet med grøn symbiose på tværs af sektorer i over 50 år. De erfaringer bygger vi videre på nu. Et eksempel på det er fx vores biotech-industri, der kan udnytte ilten fra elektrolysen, som bliver brugt til produktionen af den grønne brint. Power-to-X kan blive et nyt, klimateknologisk væksteventyr på Sjælland, som vi er stolte af at understøtte” siger Christian Beenfeldt, projektdirektør i Knowledge Hub Zealand, der er en af de projektledende organisationer i PtX Cluster Zealand sammen med Energy Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland.
”Vores opgave er blandt andet at hjælpe virksomhederne på vej i et nyt marked. Der er ikke et stort marked for brint i Danmark eller udlandet endnu – men det kommer lige om lidt. Vi betræder ny jord, men har i Region Sjælland et godt udgangspunkt for at skabe en fælles succes, der kan skabe vækst og arbejdspladser i vores små og mellemstore virksomheder samtidig med, at det gavner den grønne omstilling,” siger Thomas Østergaard Jørgensen, forretningsudvikler i Erhvervshus Sjælland.
Fakta PtX Cluster Zealand:
PtX Cluster Zealand har gennem Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse fået bevilliget 24,5 mio. kroner fra Den Europæiske Regionalfonds REACT-program. Projektets formål er at skabe et innovativt samarbejde mellem fem mindre højteknologiske SMV’er, som er nogle af de virksomheder, der er længst fremme i at udvikle løsninger, der kan gøre PtX-teknologien mere økonomisk og miljømæssigt bæredygtig. Med i projektet er de sjællandske virksomheder Dynelectro, Unibio, Nordphos, Algiecel og G2B. Derudover medvirker flere forsyningsselskaber, Ørsted, Evida, Kalundborg Forsyning A/S, DTU, Gas Storage Denmark, Knowledge Hub Zealand, Energy Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland. Projektet løber til frem til udgangen af august 2023.
Nøgleord
Kontakter
Frederik FaurbyKommunikations- og pressechef
Tlf:51 34 43 77ffa@ehsj.dkBilleder

Links
Information om Erhvervshus Sjælland
Erhvervshus Sjælland hjælper iværksættere og små og mellemstore virksomheder med uvildig, fortrolig og gratis sparring til, hvordan de kan udvikle og styrke deres forretning.
Erhvervshusets forretningsudviklere tager en 360 graders gennemgang af virksomheden og afdækker behov og udviklingspotentialer, fx indenfor grøn omstilling, digitalisering eller internationalisering, finansiering, ledelse, salg og markedsføring.
Erhvervshus Sjælland er et af seks erhvervshuse, der er sat i verden for regionalt at skabe erhvervsudvikling og derved understøtte den regionale vækst.
Læs mere om Erhvervshus Sjællands tilbud på www.ehsj.dk
Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Sjælland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Sjælland
Pressemeddelelse: Individuel rådgivning for millioner på vej til små og mellemstore virksomheder15.3.2023 06:51:32 CET | Pressemeddelelse
I dag åbner der en ny mulighed for, at Danmarks små og mellemstore virksomheder, SMV’er, kan få eksperters hjælp til at arbejde med virksomhedens mål for indtjening og vækst.
Vækstpiloter skaber udvikling i små og mellemstore virksomheder – og mange ansættes efterfølgende13.3.2023 05:05:00 CET | Pressemeddelelse
SMV’er i hele landet har nu mulighed for at få tilskud til lønomkostninger, når de ansætter en ny medarbejder til at løse konkrete udviklingsopgaver. Det sker gennem Erhvervshusenes SMV:Vækstpilot.
Succesfuldt støtteprogram for SMV’er forlænges og tilføres ca. 430 mio. kr.2.3.2023 12:13:21 CET | Pressemeddelelse
Det eftertragtede Virksomhedsprogram imødekommer nu den store efterspørgsel fra virksomheder over hele landet og tilfører ca. 430 mio. kr. til bl.a. rådgivning, investering og kompetenceudvikling.
148 vækstivrige virksomheder skaber forandring i Region Sjælland1.3.2023 11:05:50 CET | Pressemeddelelse
Over de sidste to år har 148 virksomheder ydet en ekstraordinær indsats for at skabe grundlaget for gennemgribende forandringer for Region Sjællands erhvervsliv. Det er sket inden for tre vigtige områder, og virksomhederne har spillet hovedrollen. ”Målene er nået, men virksomhedernes udviklingsrejser er kun lige begyndt,” siger direktør i Erhvervshus Sjælland, Mads Váczy Kragh.
Ny erhvervsindsats skal skabe vækst og flere store virksomheder6.2.2023 13:45:22 CET | Pressemeddelelse
Sjælland og øerne har brug for flere store og stærke virksomheder, der kan skabe vækst, udvikling og arbejdspladser. Derfor sætter Industriens Fond og Erhvervshus Sjælland nu fuld damp på opskaleringen af 16 udvalgte virksomheder med milliardpotentiale. Det sker gennem projektet Man on the Moon, der skal bane vejen for en ny landsdækkende opskaleringsmodel for SMV’er.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum