Dansk Energi

Fem gode råd til elbilister på langfart i julen

Del

Dansk e-Mobilitet og FDM opfordrer el-bilister til at være ekstra omhyggelige med planlægningen af dette år julerejse, for der er risiko for kø ved lynladestationer.

Oplad din elbil 100 procent hjemmefra, planlæg din rejse, gør hurtigt plads til andre på lynladestationerne, forsøg at undgå de mest travle stationer og gør ventetid til kvalitetstid.

Sådan lyder fem gode råd fra Dansk e-Mobilitet og FDM til danske elbilister på tur til familie og venner i julen. Rådene lanceres, fordi de to organisationer forventer julekøer ved en række lynladestationer efter en massiv vækst i antallet af elbiler. På blot ét år er antallet af elbiler mere end fordoblet, så der nu er over 60.000 elbiler på de danske veje.

Branchechef Lærke Flader fra Dansk e-Mobilitet, der bl.a. repræsenterer ladeoperatørerne, forventer, at der vil blive tryk på ladeudstyret i juledagene. Ifølge Vejdirektoratets juleprognose (www.vejdirektoratet.dk/side/trafikprognoser) kan der blive særlig meget trafik torsdag den 23. december kl. 11-14 (især fra øst mod vest) og søndag den 26. december kl. 10-14 (både mod øst og vest).

– Ladestationerne får historisk travlt i år. Derfor har vi sammen med FDM udviklet en række gode råd til elbilisterne, så de kan komme godt frem og opretholde en fin julestemning i deres biler undervejs, siger Lærke Flader, der oplyser, at ladeoperatørerne knokler for at få mest mulig ladeudstyr op hurtigst mulig.

Lige præcis i denne jul vil der – fordi salget af elbiler er gået fantastisk godt her sidst på året – imidlertid være et efterslæb i forhold til ladeinfrastrukturen. Lærke Flader vurderer, at antallet af ladestandere vil være markant større til næste jul.

Chefkonsulent Ilyas Dogru fra FDM er enig i analysen fra Dansk e-Mobilitet:

– Vi oplever en kæmpe interesse for elbiler. Salgstallet er seksdoblet siden 2018, mens antallet af ladestandere blot er fordoblet. Til næste år bliver situationen forhåbentlig bedre, men i år forudser vi kø ved ladestanderne i juledagene, fastslår Ilyas Dogru fra FDM.

Politiet er underrettet om, at der efter alt at dømme vil opstå kø ved en række centrale ladestationer på de allermest travle juledage. Nogle af ladeoperatørerne vil have personale til stede for at sikre en glidende afvikling og forsøde ventetiden for elbilisterne med pebernødder og drikkevarer.

Fem gode råd til at undgå jule-køen

 1. Oplad hjemmefra og kør længere mellem opladningerne
  Oplad bilen til 100 procent fra starten af din rejse, brug bilens ECO-mode, så batteriet rækker længere, og kør hjemmefra i ekstra god tid, hvis du skal lynlade på vejen.
 1. Planlæg din rejse
  Brug en app som for eksempel Plugsurfing (www.plugsurfing.com) til at planlægge din rejse, hvis du har brug for at lynlade undervejs. Brug AC-ladere, hvis du planlægger en længere pause.
 1. Gør hurtigere plads til andre og oplad kun det, du skal bruge
  Spar tid ved lynladestanderen og giv pladsen hurtigere videre til den næste elbilist, når du har nok rækkevidde på batteriet til at nå frem til din næste opladning. Lad helst op til 80 procent – de sidste 20 procent tager klar længst tid at lade.
 1. Forsøg at undgå lynladestationerne ved Fredericia, Nyborg og Korsør
  Ladeoperatørerne forventer ekstra meget juletrafik ved lynladestationerne ved Fredericia, Knudshoved/Nyborg og Halsskov/Korsør, og derfor kan det være en god idé at forsøge at undgå at lynlade bilen på disse stationer.
 1. Gør ventetid til kvalitetstid
  Medbring et spil, en film, mad og drikke plus lidt ekstra tålmodighed og julestemning, hvis du skal vente på at lynlade ved knudepunkterne.

Fakta om elbiler

Over de 12 måneder fra december 2020 til november 2021 er der ifølge Danmarks Statistik registreret 24.000 nye elbiler og 10.500 importerede brugte – altså en samlet tilgang på 34.500 elbiler. I de foregående 12 måneder blev der registreret 13.700 nye og brugte elbiler.

Bestanden af elbiler er i dag 60.400, mens der er 71.100 plugin hybrider, og de udgør tilsammen 4,7 pct. af dagens bestand på 2,78 mio. personbiler. For et år siden var der 27.700 elbiler og 26.100 plugin hybrider eller 2,0 pct. af bestanden.

Kontakter

Branchechef Lærke Flader, Dansk e-Mobilitet, på tlf. 22 75 04 15 og lfl@danskenergi.dk

FDMs presseafdeling, tlf. 45 27 09 67 og presse@fdm.dk

Links

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk e-Mobilitet arbejder for at accelerere elektrificeringen af transporten. For uanset om det gælder personbiler, lastbiler eller busser, skal fremtidens transportløsninger være grønne, eldrevne og intelligente. 

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum