Kræftens Bekæmpelse

Fellowship sikrer ny forskningsgruppe hos Kræftens Bekæmpelse

Del
Kræftforsker Lisa Frankel har netop modtaget Lundbeckfondens fellowship på 10 millioner kroner. Pengene skal bruges til at starte en ny forskningsgruppe hos Kræftens Bekæmpelse, som skal kigge nærmere på de ændringer i cellernes indre, som er årsag til kræft.

En håndfuld af landets mest talentfulde og lovende forskere, er netop blevet hædret med Lundbeckfondens fellowship. En af dem er humanbiolog Lisa Frankel, som foruden æren får 10 mio. kr. over de næste fem år til sin forskning. Forskningen kan måske gøre os så meget klogere på årsagerne til kræft, at den i fremtiden kan føre til nye måder at forebygge eller behandle sygdommen.

Grundlaget for Lisa Frankels forskning er at blive klogere på, hvordan normale celler fungerer og at studere, hvilke ændringer der sker i cellerne, når de udvikler sig til kræftceller. Kendskab til de steder, hvor kræftceller adskiller sig fra normale celler, kan være det første skridt mod at finde punkter til behandlinger, som bremser kræftcellerne.

Det er især en proces i cellernes indre som Lisa Frankel og hendes kolleger har fokus på – nemlig autofagi, som er cellernes måde at skaffe sig af med affald.

Celler bruger autofagi til at nedbryde gamle og slidte celledele til deres oprindelige molekyler. Det hjælper cellerne på mere end en måde, for ud over at holde cellerne sunde og raske ved at fjerne affald, kan molekylerne genbruges til at bygge nye celledele – noget som især er vigtigt for kræftceller.

– Kræftceller deler sig hurtigere end normale celler og det kræver byggesten. Genbrug af de molekyler som kommer ved autofagi, er en energieffektiv måde for kræftcellerne at skaffe byggestenene på, siger Lisa Frankel.

Ny teori
Lisa Frankel har forsket i autofagi i en række år, og der er især et spørgsmål, hun håber at kunne finde svar på.

– Jeg har en teori om, at cellerne bruger autofagi til at rydde op i de dele af cellen, som er ansvarlige for at oversætte vores DNA til proteiner. Hvis det viser sig at være tilfældet kan det være første skridt mod en større viden, om hvordan oprydningen fungerer og hvilken rolle den spiller for cellens produktion af proteiner. Det er helt grundlæggende egenskaber for cellernes funktion og et af de områder, hvor det kan være yderst relevant med mere viden om forskelle mellem normale celler og kræftceller, siger Lisa Frankel.

Det bliver første gang, Lisa Frankel starter sin egen forskningsgruppe og at det netop sker hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning er, ifølge hende, en stor fordel:

- Kræftens Bekæmpelse kan tilbyde et dynamisk, internationalt og kompetitivt forskningsmiljø som er et helt optimalt sted at starte en ny forskningsgruppe. Da mange af de andre biologiske forskningsgrupper har overlappende interesseområder, ser jeg det som en kæmpe styrke at min gruppe skal integreres på et institut, hvor der kan blive stor mulighed for samarbejde på tværs, siger Lisa Frankel.

 

Lisa Frankel starter sin nye forskningsgruppe hos Kræftens Bekæmpelses Center for kræftforskning i december 2018.

Kontakter

Mette Weber, Kommunikationsrådgiver ved Kræftens Bekæmpelse, mobil: 2895 2828, e-mail: mvw@cancer.dk
Lisa Frankel, mobil: 2680 3257, e-mail: lisa.frankel@bric.ku.dk

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye