Syddansk Universitet

FBI-profiler James R. Fitzgerald besøger SDU

Del

Sprogvidenskab og Hollywood smelter sammen for en stund, når SDU 12. december får besøg af den tidligere FBI-profiler og retslingvist James R. Fitzgerald. Han er bedst kendt for sin opklaring af Unabomber-sagen, der er højaktuel som populær tv-serie på Netflix i øjeblikket.

En gerningsmands ordvalg kan være lige så afslørende, som hans fingeraftryk. Det ved tidligere FBI-retslingvist James R. Fitzgerald, og 12. december gæster han SDU i Odense og fortæller om sine erfaringer fra FBI, og hvad sprogvidenskab også kan bruges til.

Fitzgerald er en af den slags eksperter, der tilkaldes når en uopklaret forbrydelse indeholder skriftligt materiale, og der ikke er fingeraftryk eller DNA-spor at gå efter. Han var den første certificerede retslingvist i FBI’s historie og har i dag sin egen virksomhed inden for området, ligesom han arbejder som konsulent på forskellige film og tv-serier.

Fitzgerald er nok bedst kendt for sin afgørende rolle i afsløringen af den frygtede "Unabomber" - en af de dyreste og mest omfattende kriminalefterforskninger i nyere amerikansk historie. Den spektakulære Unabomber-sag er højaktuel igen efter Netflix/Discovery for nylig lancerede den populære tv-serie "Manhunt: Unabomber" med skuespiller Sam Worthington som Fitzgerald. Også lingvistikprofessor Natalie Schilling, der hedder Natalie Rogers i Manhunt-serien, er med som gæsteforelæser 12. december på SDU.

Personlige venner

Det er anden gang på fire år, at Fitzgerald og hans tidligere vejleder, lingvistikprofessor Natalie Schilling fra Georgetown University, holder gæsteforelæsning på SDU. Og det er der én grund til: Lektor Rasmus Nielsen fra Institut for Sprog og Kommunikation på SDU.

Rasmus Nielsen tog sin ph.d. i lingvistik fra Georgetown University i Washington D.C. og i den forbindelse blev SDU-lektoren personlige venner med først professor Natalie Schilling og efterfølgende James R. Fitzgerald, der var gæsteunderviser på Georgetown University.

- Natalie Schilling er en af de skarpeste, jeg kender. Jeg har sjældent mødt en person, som har fået mig til at tænke så meget over hver en sætning, jeg skriver. Hun har betydet alt for min akademiske karriere. Min relation til James Fitzgerald er mere på det personlige plan, vi taler og skriver utrolig meget om sport sammen. Særligt meget selvfølgelig, da hans favorithold i amerikansk fodbold, Philadelphia Eagles, i år vandt Superbowl-finalen.

Hvad humaniora kan  
I øjeblikket bliver lektor Rasmus Nielsen bestormet af henvendelser fra folk, der gerne vil med til arrangementet med James R. Fitzgerald. Netflix-serien ”Manhunt: Unabomber” har gjort den tidligere FBI-profiler til en global superstjerne. Og det er al travlheden værd, understreger han:

- Med et arrangement som dette vil jeg gerne sætte en tyk streg under, at humaniora kan bruges til meget mere end mange går og tror. James R. Fitzgeralds baggrund som retslingvist har været afgørende i opklaringen af en række af de helt store kriminalsager i USA, siger lektor Rasmus Nielsen fra Centre for Communication, Culture and Society og forklarer videre, at han selv bruger sin lingvist-baggrund til både at undervise negot-studerende i forhandling og konfliktløsning i virksomheder og forske i brugen og betydningen af hadetale på sociale medier.

Kontakt
Forelæsningerne med først Natalie Schilling og efterfølgende James Fitzgerald foregår 12. december 12.00-14.00 i U45 på Syddansk Universitet i Odense.

Der er et begrænset antal pladser til pressen ved forelæsningerne, og James R. Fitzgerald giver et begrænset antal interviews i forbindelse med besøget på SDU.

Kontakt kommunikationsmedarbejder Susan Grønbech Kongpetsak på SDU for nærmere oplysninger og aftaler i forbindelse med James Fitzgeralds besøg på mail: suko@sdu.dk, telefon: 65 50 91 37, mobil: 93 50 72 52.

Kontakter

Kommunikationsmedarbejder Susan Grønbech Kongpetsak; mail: suko@sdu.dk, telefon: 65 50 91 37, mobil: 93 50 72 52.

Billeder

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

EU igangsætter sin største indsats nogensinde for bedre at beskytte forbrugere og miljøet mod hormonforstyrrende stoffer19.2.2019 09:37:53Pressemeddelelse

Under forskningsprogrammet Horizon 2020 har EU givet cirka 375 millioner kroner til otte europæiske projekter, herunder et internationalt projekt koordineret af en forskningsgruppe fra Syddansk Universitet (SDU). Projektet ledes af biolog Henrik Holbech og skal forske i bedre testmetoder til at identificere hormonforstyrrende stoffer, der kan findes i alt fra legetøj og fødevareemballage til industrikemikalier. Målet er, at man får en bedre beskyttelse af forbrugere og miljø, fordi de nuværende testmetoder er mangelfulde og derfor ikke beskytter os tilstrækkeligt.

Ingen sanktion for billeder af nøgne mænd på SDU1.2.2019 10:20:37Pressemeddelelse

En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen krop uden for en forsknings- eller undervisningssituation. Weekendavisen gengiver i sin artikel to modelbilleder af mænd, “der ikke er meget mere afklædt end en svømmer ved OL”, men som skulle have givet anledning til påtalen. Den studentermedhjælp, som ifølge artiklen blev eksponeret for billederne fortæller, at medarbejderne på SDU generelt bruger deres udleverede IT-udstyr til private formål. - Jeg har aldrig set de billeder, som er i Weekendavisens artikel i dag. Og generelt: Jeg bliver ikke provokeret af billeder af nøgne mænd. Vi ser fra tid til anden indhold af privat karakter i forbindelse med det supportarbejde vi udfører. Normalt påvirker de ting jeg ser mig ikke, og der skal meget til, før jeg føler det går over grænsen. Jørgen Schou, sekretariatschef på SDU: -Jeg har aldrig set de billeder,

Ingen sanktion for bar overkrop1.2.2019 06:19:14Pressemeddelelse

En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen overkrop uden for en forsknings- eller undervisningssituation. SDU’s rektor Henrik Dam har på grund af tavshedspligt ikke mulighed for at udtale sig om personalesager, men han oplyser, at SDU aldrig har givet en tjenstlig sanktion for at vise billeder af mænd med nøgen overkrop. -I min optik ville det være bizart at anse bare maver, blotlagte skuldre eller blottede knæ for nøgenbilleder, der kan danne grundlag for en påtale, advarsel eller afskedigelse.

Flere kvinder i forskning18.1.2019 10:48:57Pressemeddelelse

Danske og europæiske universiteter har i stigende grad fokus på at sikre større diversitet blandt dem der vælger forskervejen. Syddansk Universitets Gender Equality Team, der arbejder med ligestilling på universitetet, har således netop hjemtaget en bevilling på 22 millioner kroner fra EU til et projekt, der de næste fire år skal implementere ligestillingshandlingsplaner på SDU og 8 andre europæiske universiteter. Som koordinator står SDU i spidsen for projektet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum