Fattigdomsindikatorer er ikke en ny fattigdomsgrænse
De tre fattigdomsindikatorer fra Danmarks Statistik er værktøjer i rapporteringen vedrørende FN’s verdensmål.
Som en del af Danmarks indsats i forhold til de 17 verdensmål, der er vedtaget af FNs generalforsamling, har Danmarks Statistik udarbejdet tre fattigdomsindikatorer.
Med de tre indikatorer har Danmarks Statistik ikke indført en ny fattigdomsgrænse i Danmark. Indikatorerne har til formål at måle på udviklingen vedrørende Verdensmål nr. 1, der hedder ’Afskaf fattigdom’ og delmål 1.2, der hedder ’Halver generel fattigdom’.
”Der er ikke nogen enkelt definition af fattigdom, og derfor findes der heller ingen objektivt korrekt indikator for fattigdom. På den baggrund har Danmarks Statistik valgt at præsentere tre indikatorer, som beskriver emnet fra tre forskellige vinkler. Én fokuserer på indkomstniveauet (lav indkomst), én fokuserer på forbrugsmulighederne (relativ fattigdom), og én fokuserer på personers selvoplevede indtryk (økonomisk sårbarhed),” fortæller afdelingsdirektør i Danmarks Statistik Niels Ploug
Lav indkomst er den andel af befolkningen, der har en indkomst på under 50 pct. af medianindkomsten. Relativ fattigdom anvender det samme indkomstmål, og tager derudover højde for folks formueforhold. Økonomisk sårbarhed er en subjektiv indikator baseret på en spørgeskemaundersøgelse, hvor folk ved konkrete eksempler bliver spurgt om deres økonomiske situation. De tre indikatorer har forskellige niveauer, og derfor bør man - i tråd med verdensmålene - fokusere på deres udvikling over tid snarere end deres niveau.
Indikatorer baseret på eksisterende data
Ligesom det er tilfældet med de øvrige delmål, som der er rapporteret på overfor FN i år, er de tre fattigdomsindikatorer baseret på eksisterende data i Danmarks Statistik.
”De to indikatorer ’lav indkomst’ og ’økonomisk sårbarhed’ har Danmarks Statistik rapporteret på i flere år. ’Relativ fattigdom’ er en ny indikatorer, der anvender Danmarks Statistiks nye formuestatistik i opgørelsen af folks økonomiske situation. Den er udviklet af Danmarks Statistik med input fra de tidligere medlemmer af ’ekspertudvalget om fattigdom’,” fortæller Niels Ploug.
Danmarks Statistiks arbejde med rapportering på verdensmålene sker på opdrag fra Finansministeriet, der dog har ladet Danmarks Statistik vurdere, hvordan opgaven skal løses. I alt har Danmarks Statistik rapporteret på 100 delmål i år. De tre fattigdomsindikatorer dækker et ud af de 100 delmål. For både rapporteringen vedrørende fattigdomsmålene samt de 99 andre delmål gælder det, at metoden for rapporteringen er udarbejdet af Danmarks Statistik i konsultation med en bred gruppe af interessenter i Danmarks Statistiks verdensmålsdatapanel, og således at de følger det indhold, der er fastlagt af FN.
Danmarks målopfyldelse i forhold til FN’s Verdensmål kan ses på www.dst.dk/sdg
Hvis du har spørgsmål vedrørende fattigdomsindikatorerne, kan du kontakte Niels Ploug på 20 33 08 75 eller npl@dst.dk.
Nøgleord
Information om Danmarks Statistik
Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik
Fakta om arbejdsmarked15.2.2019 08:38:08 | Pressemeddelelse
Danmarks Statistik har samlet en række tal om beskæftigelse, ledighed, offentligt forsørgede, ledige stillinger og lønudviklingen.
Fakta om Danmarks økonomiske aktiviteter med udlandet13.2.2019 08:51:45 | Pressemeddelelse
I dette faktaark kan du få et overblik over blandt andet, hvordan det står til med importen og eksporten, den danske produktion uden for landets grænser og hvor meget den offentlige sektor betaler til udlandet
Næsten halvdelen af de beskæftigede over pensionsalderen arbejder under 20 timer om ugen12.2.2019 07:30:00 | Pressemeddelelse
I 2016 arbejdede 11,7 pct. af danskere på 65 år og derover. Ud af dem arbejder en tredjedel under ti timer om ugen, mens en anden tredjedel arbejdede 35 timer eller mere om ugen. Mænd på 65 år og derover forbliver oftere i beskæftigelse, end det er tilfældet for kvinder i samme aldersgruppe.
Indkomsten for landmandsfamilier varierer meget5.2.2019 08:04:00 | Pressemeddelelse
Der er store forskelle på, hvor god økonomien er hos danske landmænd. Blandt de konventionelle landbrug har særligt den dårligste fjerdedel opgjort efter driftsresultat svært ved at få pengene til at slå til. Det viser en helt ny opgørelse med data på kvartilgrupper fra Danmarks Statistik.
Fakta om vinterferien: Flere går i biografen, tager på ferie og bliver udsat for indbrud30.1.2019 13:08:06 | Pressemeddelelse
Hjemlandet er danskernes favoritdestination efterfulgt af Spanien og Østrig, når 465.000 børnefamilier holder vinterferie i uge 7 og 8. Udlejning af sommerhuse får et nøk opad, biografsalene fyldes, og der begås flere indbrud i beboelser. Danmarks Statistik har samlet en række statistikker om danskernes vinterferie i dette faktaark.
Fædre uden ungdomsuddannelse holder mindst barsel25.1.2019 13:31:09 | Pressemeddelelse
Fædre uden ungdomsuddannelse holdt med 19 dage i gennemsnit kortest forældreorlov i 2015. Generelt stiger barselslængden for mænd med deres uddannelseslængde, mens det forholder sig modsat for kvinder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum