Astma-Allergi Danmark

Fastelavn uden allergi

Del

Har du allergi, kan fastelavnsfesten godt være lidt af en allergibombe. Astma-Allergi Danmark giver derfor gode råd til, hvordan du får en symptomfri udklædningsfest.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Snart er det fastelavn, og det vil mange af os fejre med udklædning, fastelavnsris og boller. Men netop disse tre store fastelavnstraditioner skal du desværre være særligt påpasselig med, hvis du har allergi. Astma-Allergi Danmark guider derfor til, hvordan du får en symptomfri fastelavn – helt uden afsavn.


1. Pas på ansigtsmaling til fastelavn


Børnene elsker det, og mange af pædagogerne er rigtig dygtige til at forvandle børnene til vilde dyr og smukke sommerfugle. Sminke til børn er da også som regel ganske ufarlig, hvis det bliver brugt sjældent. Men har dit barn følsom hud eller eksem, kan det være en god idé at finde andre effekter til udklædningen.

Selv hvis dit barn ikke har allergi, kan det give mening at gå uden om produkter, der indeholder allergifremkaldende stoffer. Jo oftere du udsættes for stofferne jo mere sandsynligt, er det nemlig, at du får allergi med tiden.

Du kan altid tjekke indholdsstoffer med vores leksikon Kemilex for at se, om produktet indeholder stoffer, der kan give allergi. Du kan også hente Kemilex som app, så du har den ved hånden, når du handler.


2. Fastelavnsris kan indeholde pollen


Hvis du går på jagt i haven efter grene til et fastelavnsris, er det en god idé at være opmærksom på pollen. Nogle grene kan nemlig udløse pollenallergi, når de kommer indenfor, fordi luftskiftet her ikke er så stort, og koncentrationen af pollen kan derfor blive høj.

Disse grene kan give høfebersymptomer:

  • Pilegrene
  • Troldhasselgrene
  • Birkegrene

Udover pollen kan grenene også bærer på svampesporer. Skyl derfor grenene grundigt og lad dem tørre helt et par dage, inden du laver dit fastelavnsris. På den måde kan du mindske svampesporer, så der er fokus på hyggen – og ikke på nys, snøft og røde øjne.

Du kan også lave dit fastelavnsris ud af røn, lærk, bærmispel eller kornel, der ikke bærer på allergifremkaldende pollen. Men husk altid, at fjerne bær fra grenene, da de kan være giftige at spise.


3. Lav fastelavnslækkerier til allergikere

Også de vanlige fastelavnsboller kan give ubehagelige overraskelser, hvis du eller dine børn er allergiske over for fx mælk, æg, nødder eller mel. Heldigvis er det ikke ensbetydende med, at I skal undvære de lækre boller. Bag dine egne, så du er sikker på, du kan tåle dem.

Hvis du mangler idéer, kan du i vores opskriftsdatabase Madallergi nemt finde frem til opskrifter, som du kan tåle. Databasen er både tilgængelig via vores hjemmeside og kan fås som app.

Nøgleord

Kontakter

Betina Hjorth, rådgivningschef, Astma-Allergi Danmark, tlf. 43 22 16 82

Billeder

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
Download

Links

Information om Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark
Universitetsparken 4
4000 Roskilde

43 43 59 11http://www.astma-allergi.dk/
Astma-Allergi Danmark er en landsdækkende patientforening, som arbejder for, at alle der er berørt af allergi, høfeber, astma og eksem får en bedre hverdag. Læs mere om astma og Astma-Allergi Danmarks arbejde på www.astma-allergi.dk

Følg pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum