FarmakonomforeningenFarmakonomforeningen

Farmakonomer på apotek spotter medicinfejl og sparer kunder for lægebesøg

Del

Ny undersøgelse kortlægger for første gang den rådgivning, som farmakonomer yder på apotekerne i Danmark. Undersøgelsen viser, at borgerne sparer lægebesøg, og at mange fejl i brugen af medicin undgås.

Farmakonomer bidrager i stor stil med at finde medicinfejl, når de taler med borgerne på landets 469 apoteker. Det viser en ny stor undersøgelse af 17.692 ekspeditioner på apotek. Undersøgelsen viser blandt andet, at farmakonomer opdagede et eller andet problem i forbindelse med medicin hos 16 pct. af kunderne.

"Vi kan med denne undersøgelse dokumentere, at farmakonomernes rådgivning spiller en afgørende rolle for danskernes medicinering og behandling. De spotter fejl, der ellers kunne skabe ubehag for den enkelte og i visse tilfælde være direkte farlig. Jeg håber, at landets politikere vil tænke apoteker og farmakonomer ind i planerne om et mere borgernært sundhedsvæsen", siger formand for Farmakonomforeningen Christina Durinck. 

Hver fjerde sparer et lægebesøg

Undersøgelsen peger på, at op imod hver fjerde, som fik rådgivning af en farmakonom, undgik at skulle kontakte egen læge.

"I de kommende år skal vi som samfund håndtere, at vi får flere ældre, og at mange af dem vil have behov for medicin. Derfor er det opløftende, at undersøgelsen viser, at apoteker og farmakonomer allerede i dag er med til at aflaste lægerne. I en tid, hvor vi har massiv lægemangel, skal det tages alvorligt og er noget, som vi bør bygge videre på", siger formand for Danmarks Apotekerforening Anne Kahns.

 

Fakta om undersøgelsen

  • Farmakonomer er gennem deres rådgivning med til at aflaste praktiserende læger, og det vurderes, at det sparer 25 % af borgerne, som fik rådgivning på apotek, et lægebesøg.
  • Farmakonomerne identificerede lægemiddelrelaterede problemer for 16 % af borgerne, hvilket svarer til 2.800 af de 17.692 ekspeditioner som indgik i undersøgelsen. Problemerne strakte sig fra ”alarmsignal, som kræver lægehenvisning” og ”bivirkninger” til mindre alvorlige ting.
  • Undersøgelsen er gennemført af Pharmakons afsnit for Forskning og Udvikling.
  • Undersøgelsen er finansieret af Danmarks Apotekerforening samt via overenskomstmidler. Undersøgelsen er den første af sin art i Danmark, der dokumenterer effekten af den rådgivning, som farmakonomer laver på apotek.
  • Undersøgelsen er lavet ved, at to farmakonomer på hvert af i alt 38 apoteker fordelt over hele landet har registeret al kundekontakt i 5 dage samt vurderet effekten af den.

Kontakter

Morten Thomsen
politisk konsulent i Farmakonomforeningen
tlf. 26 79 71 34
mkt@farmakonom.dk

Birthe Søndergaard
sundhedsfaglig direktør
Apotekerforeningen
tlf. 51 51 98 42
bis@apotekerforeningen.dk

Charlotte Rossing
udviklingschef og forskningsleder
Pharmakon
tlf. 50 52 31 24
CR@pharmakon.dk

Billeder

Download
Christina Durinck, Formand for Farmakonomforeningen
Christina Durinck, Formand for Farmakonomforeningen
Download
Anne Kahns, Formand for Danmarks Apotekerforening
Anne Kahns, Formand for Danmarks Apotekerforening
Download

Vedhæftede filer

Information om Farmakonomforeningen

Farmakonomforeningen
Farmakonomforeningen
Ramsingsvej 30
2500 København

http://www.farmakonom.dk

Farmakonomforeningen er faglige organisation for omkring 5400 farmakonomer ansat på apoteker, i det offentlige og i medicinalindustrien. Farmakonomer er eksperter i medicin og rådgiver om, hvordan medicin anvendes korrekt.

Følg pressemeddelelser fra Farmakonomforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.