Fantastiske ådale i Frederikshavn bliver nu beskyttet af fredning
Et område med mange sjældne planter i Frederikshavn Kommune bliver nu endelig fredet. Det sker, efter at Miljø- og Fødevareklagenævnet netop har stadfæstet den fredning af ådalene ved Krogens og Hørbylund Møllebække, som Danmarks Naturfredningsforening står bag.
Sagen blev rejst i maj 2017, og i januar 2020 traf Fredningsnævnet for Nordjylland, nordlig del afgørelse om at frede området. Det er fredningsnævnets afgørelse, der nu er stadfæstet af klagenævnet.
Formand for Danmarks naturfredningsforening i DN-Frederikshavn-Læsø Flemming Thorning-Lund glæder sig over fredningen og fremhæver den sjældne biodiversitet i området.
- Ådalene omkring Krogens og Hørbylund Møllebække er et naturområde af meget stor botanisk og landskabelig værdi. Jeg er utrolig glad for, at Miljø- og Fødevareklagenævnet nu har besluttet at frede området for eftertiden. Det er rettidigt omhu og helt nødvendigt for at sikre ikke mindst de to sjældne arter Gul stenbræk og Blank seglmos, som Danmark har en EU-forpligtelse til at passe på, siger Flemming Thorning-Lund.
Beskytter sjældne planter
Fredningsområdet på 70,6 ha, der ligger i Frederikshavn Kommune, består af to meget smukke, velbevarede ådale med vandløb, der snor sig i naturlige slyngninger. Højdeforskellen fra dalbunden til toppen af skræntener visse steder op til 15 meter.
De særlige arter og naturtyper i fredningsområdet er truet af tilgroning på grund af manglende naturpleje som græsning og høslæt. Med fredningen følger en naturplejeret til plejemyndigheden, kommunen, som derved har mulighed for sikre og forbedre naturværdierne.
Krogens og Hørbylund Møllebække og arealerne omkring udgør en botanisk lokalitet af national betydning. Her findes et af de få steder i landet med den yderst sjældne gule blomst Gul stenbræk, der stiller helt særlige krav til voksestedet. Den kan kun vokse i lysåbne vældmoser, hvor grundvandet kommer op fra undergrunden, og hvor vandtemperaturen hele året er konstant lav.
- Fredningen vil skabe sikkerhed for, at områdets meget betydelige biodiversitet baseret på naturtyper knyttet til vældprægede skrænter og - enge, der for landet som helhed er i tilbagegang, men som i de to nordjyske ådalsystemer fremdeles er intakte, ikke på længere sigt går til grunde, siger Flemming Thorning-Lund.
Sjældne planter er indikator for høj naturværdi
En del af området består af moser, hvor der en særlig type natur, som kaldes for væld. Palludella-væld er en meget sjælden form for vældtype, som der findes to af i fredningsområdet, og det er netop i et af disse væld, at Gul stenbræk vokser.
Blank seglmos er en anden sjælden art, der vokser i fredningsområdet, og ligesom Gul stenbræk vokser arten i vældmoser, men også i lysåbne kilder med fremsivende grundvand.
Nogle vil givetvis undre sig over hvorfor en relativ lille gul blomst og en mos er grundlag for en fredning. Men både Gul stenbræk og Blank seglmos er indikator for en god naturtilstand, og i ådalene vokser der i moser og enge langs vandløbene, og på overdrevene på skrænterne, en lang række af andre værdifulde, bl.a. seks arter orkidéer, Engblomme og Vellugtende Agermåne.
Kontakter
Danmarks naturfredningsforening Frederikshavn-Læsø, formand Flemming Thorning-Lund, tlf: 40744490, mail: nature.thorning@gmail.com
Fredningsmedarbejder Lena Bau, Tlf:31109537, mail:lena@dn.dk
Billeder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum