3F

Fantastisk godt udspil om uddannelse til ledige

Del

Regeringens udspil til styrkede uddannelses-rettigheder til ledige er et kæmpe skridt i den rigtige retning, mener 3F.

”Regeringens udspil til styrkede uddannelsesrettigheder til ledige, er et syvmileskridt i den rigtige retning. Coronakrisen har især været hård ved det kortuddannede, og derfor er det rettidig omhu at sikre ledige bedre ret til uddannelse nu, hvor ledigheden er eksploderet. Det er en del af den medicin, der skal hjælpe ledige videre og Danmark ud af krisen. Regeringens udspil er med til at sikre Danmarks fremtidige velfærd.”

Det siger 3F’s forbundssekretær Søren Heisel i en kommentar til regeringens ni konkrete forslag til en opkvalificeringsreform, som blev fremlagt onsdag.

Regeringen vil give et bedre forsørgelsesgrundlag til forsikrede ledige over 30 år, der vælger et uddannelsesløft fra ufaglært til faglært. Regeringen foreslår at øge det økonomiske incitament sådan, at man fremover skal have op til 110 procent af dagpengesatsen, hvis man deltager i uddannelsesløftet, mens man er ledig. I dag kan en ledig højst få 80-100 procent af dagpengene, hvis man vælger uddannelsesløftet. De 110 procent opnås ved at vælge at uddanne sig til en række udpegede erhverv med mangel på arbejdskraft. I så fald vil den fulde dagpengesats på 19.000 kroner vokse til 20.900 kroner. En gevinst på 1.900 kroner om måneden før skat.

Søren Heisel understreger dog at det i forhold til uddannelsesløftet er helt afgørende, at uddannelsesinstitutionerne sikrer, at de relevante kurser bliver udbudt så mange steder i landet som muligt.

”Det nytter jo ikke noget, at vi i a-kasserne får motiveret de ledige til at gå i gang med et uddannelsesløft fra ufaglært til faglært, hvis kurserne så enten ikke bliver udbudt, eller de ledige skal rende fra Herodes til Pilatus for at stykke et sammenhængende uddannelsesforløb sammen. Det bør de politiske partier også forholde sig til, når de går i gang med at forhandle den endelige aftale”, siger Søren Heisel.

Samtidig foreslår regeringen at sløjfe karensperioden på seks ugers jobrettet uddannelse således, at den ledige kan gå i gang med udvalgte, jobrettede kurser fra første ledighedsdag.

”Jeg er meget tilfreds med, at de ledige kan gå i gang med kurser inden for områder med særligt gode jobmuligheder fra første ledighedsdag. Hvis en ledig kun er et krancertifikat fra at få et job, så er det jo tudetosset at vedkommende skal være i karantæne i fem uger, inden kurset kan påbegyndes. Det har været vores store ønske, og det er meget glædeligt, at regeringen har lyttet. Det har en kæmpe betydning for den lediges jobmuligheder, hvis han eller hun fra dag ét i ledighedsperioden kan øge kompetencerne med helt målrettede og specifikke kurser rettet mod særligt gode jobmuligheder. Det vil få stor betydning for at få ledige tilbage på arbejdsmarkedet,” siger Søren Heisel.

3F er også godt tilfreds med, at Regeringen foreslår, at der arbejdes videre med arbejdsstyrkens almene kompetencer.

”Det har længe været et ønske fra os, at også ledige kan tage FVU-engelsk og FVU-digital, derfor er jeg meget glad for, at det er med i Regeringens katalog. Vi ser også frem til et fortsat godt samarbejde om læse, stave, og regnekurser til ledige, som vi har haft meget stor succes med i 3F i de seneste 1,5 år, hvor vi har screenet næsten 3000 ledige og sendt næsten 1800 på kursus”, siger Søren Heisel, som også glæder sig over mere fleksible regler i forhold til voksenlærlinge.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum