Udenrigsministeriet

Fakta om det danske bidrag til Task Force Takuba

Del

Udenrigsministeriet kan oplyse følgende faktuelle oplysninger om den danske indsats i Mali:

Det danske militære bidrag:

 • Det danske bidrag i Mali består af op til ca. 105 personer. Det drejer sig om ca. 60 specialoperationsstyrker, nogle få stabsofficerer, et kirurghold på op til ca. 12 personer og et nationalt støtteelement på omkring 10 personer.
 • Kirurgholdet ankom til Mali 12. januar, mens specialoperationsstyrkebidraget ankom den 17. januar 2022.

 • Bidraget er en del af Task Force Takuba, der er under overordnet kommando af den fransk-ledede Operation Barkhane.

 • 10 af Danmarks øvrige nære allierede bidrager i øjeblikket til Takuba, herunder Frankrig.

Juridisk grundlag for udsendelsen:

 • Fra både dansk og fransk side er der ikke den mindste tvivl om, at der er et solidt folkeretligt grundlag for den danske udsendelse til Task Force Takuba

 • Den 22. oktober 2019 sender Frankrig en såkaldt verbalnote til det maliske udenrigsministerium om oprettelsen af Task Force Takuba i regi af Operation Barkhane. Noten nævner specifikt Danmark som et muligt medlem af denne Task Force.

 • Den 27. november 2019 anmoder den maliske præsident Danmark om at sende danske tropper til Task Force Takuba under overordnet kommando af Operation Barkhane.

 • Den 21. februar 2020 fremsender Frankrig ved verbalnote et udkast til Tillægsprotokol for at give ikke-franske troppebidrag til Task Force Takuba mulighed for at tiltræde den såkaldte SOFA (Status of Forces Agreement), som Frankrig har etableret. SOFA’en udgør den juridiske ramme for at være tilstede i Mali.

 • Den 3. marts 2020 accepterer det maliske udenrigsministerium Tillægsprotokollen.

 • Den 29. juni 2021 tilslutter Danmark sig SOFA’en via skriftlig notifikation til både Mali og Frankrig som accept af Malis anmodning om assistance af 27. november 2019. Begge lande kvitterer for modtagelsen samme dag.

 • Danmarks deltagelse er således sket i overensstemmelse med de fastlagte procedurer.

Dialog med Mali:

 • Dialogen med Mali om det danske troppebidrag har været i gang længe. Den 8. april 2021 mødtes den danske ambassade i Bamako med forsvarsminister Sadio Camarra for at annoncere det danske bidrag til Takuba med forbehold for parlamentarisk godkendelse. Forsvarsministeren udtrykte stor tilfredshed og taknemmelighed for det kommende danske bidrag og gjorde klart, at han så samarbejdet mellem de maliske styrker og Barkhane/Takuba, som den primære akse i bekæmpelse af terrorgrupperne i regionen.

 • Den 23. september 2021 bekræftede den danske udenrigsminister over for den maliske udenrigsminister Diop, at man fra dansk side fortsat påregnede at udsende et danske bidrag til TF Takuba. Diop udtrykte stor påskønnelse af det danske engagement i Mali. Derudover har der været løbende dialog mellem ambassaden i Bamako og de maliske myndigheder. Ambassaden har bl.a. eksplicit nævnt den danske udsendelse til Task Force Takuba til møder med sikkerhedsministeren og Direktøren for Statssikkerhed.

 • Det danske styrkebidrag er således blevet bifaldet af både den forrige maliske regering og også ved tidligere lejligheder af det nuværende overgangsstyre.

 • Senest har Danmark fået adskillige overflyvningstilladelser til deployering af styrker til Task Force Takuba i løbet af januar. Der er på nuværende tidspunkt tildelt gældende tilladelse for overflyvning i perioden 16.-26. januar. Tilladelserne er blevet udstedt til Danmark af maliske instanser under henholdsvis det maliske Forsvarsministerium og Transportministerium.

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Fælleserklæring om Talibans indskrænkelser af kvinder og pigers rettigheder i Afghanistan13.5.2022 11:58:26 CEST | Pressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtrykker i denne fælleserklæring bekymring for de mange nylige anslag mod kvinders rettigheder i Afghanistan og opfordrer Taliban-regimet til give kvinder og piger lige muligheder for at deltage i det afghanske samfund. Med til erklæringen er udenrigsministrene fra Australien, Canada, Danmark, Finland, Italien, Japan, Nederlandene, New Zealand, Norge. Spanien, Sverige, Storbritannien, Sydkorea, Tyskland og USA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum