Danmarks Statistik

Fakta: De fleste sommerhuse handles i andet kvartal – men prisen er højest i tredje

10.4.2017 10:00 | Danmarks Statistik

Del

Ser man på det kvartalvise ejendomssalg, så er det typisk april, maj og juni, der tager føringen i forhold til flest sommerhussalg. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der her ser nærmere på sommerhussalget i Danmark.

Sommerhussalget toppede tilbage i andet kvartal 2005, hvor 3.693 sommerhuse skiftede ejere. Herefter dalede den almindelig frihandel med sommerhuse frem mod finanskrisens lavpunkt i første kvartal 2009. Det skriver Danmarks Statistik i Bag Tallene.

Siden da er salget langsomt steget igen, men med store udsving: Typisk ligger salget forholdsvist lavt i første og fjerde kvartal, mens andet og tredje kvartal konkurrerer om årets førsteplads i sommerhussalg. Hidtil højeste niveau siden lavpunktet i 2005 er 2.184 sommerhussalg i tredje kvartal 2016.

Ser man på hele opgørelsesperioden, står andet kvartal bag flest salg. Ud af 187.663 salg er 60.225 opgjort i andet kvartal i perioden 1992-2016. Det svarer til 32,1 procent. Til sammenligning står tredje kvartal for 28,7 procent, mens første og fjerde kvartal hver står for 19,6 procent.

Salgstallene dækker sommerhuse solgt i almindeligt frit salg. Familieoverdragede sommerhuse topper typisk i årenes fjerde kvartal.

Prisen er ofte højest i tredje kvartal
To år efter sommerhussalget toppede, ramte prisindekset sit højeste niveau i andet kvartal 2007 med 105,9. Herefter dalede prisindekset med godt 27 procent pct. til indeks 76,9 i første kvartal 2013, hvor det ramte bundniveauet efter finanskrisen. Sidenhen er prisindekset steget igen til over 83 i tredje og fjerde kvartal i 2016. Indeks 100 er gennemsnitsniveauet for 2006.

Ligesom antallet af solgte sommerhuse svinger fra kvartal til kvartal har prisindekset en sammenlignelig cyklus. I 13 af de 25 opgjorte år har prisindekset toppet i tredje kvartal, mens andet kvartal kan noteres for årets højeste prisindeks i syv af årene. Tilgengæld kan første og fjerde kvartal kun bryste sig af samme bedrift i henholdsvis tre og to af de opgjorte år.

Ser man på kvartalernes gennemsnitlige prisindeks, er niveauet dermed også højest for tredje kvartal med et indeks på 65,1. Næsthøjeste niveau finder man i andet kvartal, hvor gennemsnitsindekset er 64,1. Første og fjerde kvartal ligger lavere med henholdsvis 61,9 og 63,9 i gennemsnitligt prisindeks for perioden.

Nøgleord

Billeder

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk
Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Ved at skrive dig op her, vil du modtage pressemeddelelser på mail når de udsendes. Indtast din mail og følg instruktionerne. Det er ligeså let at melde sig fra igen.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Læger og lærere på senere og længere pension17.8.2017 09:00pressemeddelelse

Selv om læger og lærere går senere på pension end en ræk­ke faglærte grupper såvel som personer uden anden uddannelse end grundskolen, kan de se frem til et længere otium. De faglærte, som her blandt andet omfatter murere og social- og sundhedshjælpere, har både en større dødelighed i løbet af deres arbejdstid og en gennemsnitligt kortere pensionisttilværelse. Politisk er der fastsat et mål om, at danskerne skal have 14,5 år på folkepension, og langt de fleste grupper kan i gennemsnit forvente dette. Blandt de undersøgte grupper falder kun grundskoleuddannede mænd under denne grænse. På tværs af fag har kvinderne udsigt til et længere otium. Der er altså ikke kun sammenhæng mellem din uddannelse og dit arbejdsliv. Sammenhængen gælder også både din sandsynlighed for at overleve, indtil du skal på pension, og længden af dit otium. Forskellene mellem faggrupper kan du læse mere om i temaartiklen i Statistisk Tiårsoversigt 2017, som udkommer i dag. Bogen giver et bredt indblik i udviklinge

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum