Danmarks Statistik

Fakta: De fleste sommerhuse handles i andet kvartal – men prisen er højest i tredje

Del

Ser man på det kvartalvise ejendomssalg, så er det typisk april, maj og juni, der tager føringen i forhold til flest sommerhussalg. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der her ser nærmere på sommerhussalget i Danmark.

Sommerhussalget toppede tilbage i andet kvartal 2005, hvor 3.693 sommerhuse skiftede ejere. Herefter dalede den almindelig frihandel med sommerhuse frem mod finanskrisens lavpunkt i første kvartal 2009. Det skriver Danmarks Statistik i Bag Tallene.

Siden da er salget langsomt steget igen, men med store udsving: Typisk ligger salget forholdsvist lavt i første og fjerde kvartal, mens andet og tredje kvartal konkurrerer om årets førsteplads i sommerhussalg. Hidtil højeste niveau siden lavpunktet i 2005 er 2.184 sommerhussalg i tredje kvartal 2016.

Ser man på hele opgørelsesperioden, står andet kvartal bag flest salg. Ud af 187.663 salg er 60.225 opgjort i andet kvartal i perioden 1992-2016. Det svarer til 32,1 procent. Til sammenligning står tredje kvartal for 28,7 procent, mens første og fjerde kvartal hver står for 19,6 procent.

Salgstallene dækker sommerhuse solgt i almindeligt frit salg. Familieoverdragede sommerhuse topper typisk i årenes fjerde kvartal.

Prisen er ofte højest i tredje kvartal
To år efter sommerhussalget toppede, ramte prisindekset sit højeste niveau i andet kvartal 2007 med 105,9. Herefter dalede prisindekset med godt 27 procent pct. til indeks 76,9 i første kvartal 2013, hvor det ramte bundniveauet efter finanskrisen. Sidenhen er prisindekset steget igen til over 83 i tredje og fjerde kvartal i 2016. Indeks 100 er gennemsnitsniveauet for 2006.

Ligesom antallet af solgte sommerhuse svinger fra kvartal til kvartal har prisindekset en sammenlignelig cyklus. I 13 af de 25 opgjorte år har prisindekset toppet i tredje kvartal, mens andet kvartal kan noteres for årets højeste prisindeks i syv af årene. Tilgengæld kan første og fjerde kvartal kun bryste sig af samme bedrift i henholdsvis tre og to af de opgjorte år.

Ser man på kvartalernes gennemsnitlige prisindeks, er niveauet dermed også højest for tredje kvartal med et indeks på 65,1. Næsthøjeste niveau finder man i andet kvartal, hvor gennemsnitsindekset er 64,1. Første og fjerde kvartal ligger lavere med henholdsvis 61,9 og 63,9 i gennemsnitligt prisindeks for perioden.

Nøgleord

Billeder

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk

Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Skrive dig op her og du vil løbende modtage pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

STIGNING I OVERTRÆDELSER AF STRAFFELOVEN FOR FØRSTE GANG I SYV ÅR13.12.2017 08:36pressemeddelelse

Antallet af anmeldte overtrædelser af straffeloven steg med 3 pct. fra 2015 til 2016 til lidt over 400.000. Stigningen kommer efter seks år med et faldende antal anmeldelser. Den samlede stigning dækker bl.a. over flere bedragerier, mens antallet af indbrud både i beboelse og virksomheder er faldet. Ligeledes er antallet af anmeldte volds- og seksualforbrydelser steget, hvilket til dels kan skyldes ændret registreringspraksis.

Vær forsigtig med at bruge lønindekset til historiske sammenligninger12.12.2017 14:12pressemeddelelse

Rigsstatistikerens klumme af Jørgen Elmeskov: Vi er i opløbet til overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte. I den situation er der et naturligt fokus på den historiske udvikling i offentlige lønninger sammenlignet med private lønninger. Tal fra Danmarks Statistiks lønindeks bruges i denne sammenhæng, og der kan derfor være grund til at præcisere naturen af tallene. Vores lønindeks er beregnet efter en fælles EU forskrift. Det gør, at tallene bliver mere sammenlignelige på tværs af lande. Forskriften påvirker imidlertid også tallenes udvikling over tid og dermed konklusionerne, når man sammenligner historiske udviklinger på tværs af den offentlige og private sektor. Lidt forsimplet så viser lønindekset udviklingen i gennemsnitslønnen i hhv. den private og offentlige sektor. Det er i princippet nemt at forholde sig til, men man skal være opmærksom på, at det indebærer, at forskellige sammensætningsændringer slår igennem i tallene. Hvis der på en given offentlig arbejdsplads er

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum