Fagforening fylder 120 år

Del

”At hævde al samvittighedsfrihed, modarbejde organisationstvang og ikke stille sig i noget politisk partis tjeneste.” De principper blev Kristeligt Dansk Fællesforbund bygget på i 1899. Og det er de samme værdier, som det, der i dag er Danmarks fjerdestørste fagforening, Krifa, bygger sin bevægelse på.

September-forliget markerede afslutningen på Danmarks til dato mest omfattende arbejdskamp, der udspillede sig fra maj til september 1899. Forliget lagde grunden for spilleregler på arbejdsmarkedet. En sejr for arbejderne, der fra starten af 1870’erne havde organiseret sig på socialistisk vis efter Karl Marx’ forbillede.

Den socialistiske ideologi med sin iboende religionskritik havde kort forinden ansporet en gruppe kristne til at grundlægge et fagforbund på egne værdier. D. 10. marts 1899 stiftedes Kristeligt Dansk Fællesforbund. Det, der i dag er kendt som Krifa, og som er landets fjerdestørste fagforening.

”Vi har aldrig lagt skjul på, at vi er noget andet end de traditionelle fagforeninger. Det ligger i vores DNA, at vi ikke identificerer os med hårdt optrukne fjendebilleder mellem arbejdstagere og arbejdsgivere, men anerkender den indbyrdes afhængighed,” siger Krifas formand Søren Fibiger Olesen, der tror på tvungen voldgift frem for lockout og strejker. Akkurat som stifterne gjorde.

Nye løsninger bygget på de gamle værdier
Krifa virker stadig ud fra de grundprincipper, man vedtog i 1899: ”At hævde al samvittighedsfrihed, modarbejde organisationstvang og ikke stille sig i noget politisk partis tjeneste.”

På toppen af de værdier står Krifas indsatser på et moderne arbejdsmarked, der har rykket sig milevidt siden 1899 og nu står over nye udfordringer. Søren Fibiger Olesen nævner i flæng tiltagende stress, dårlig ledelse, work life balance og mobning.

”Som fagforening vil vi levere løsninger på de problemer. Vi vil pålægge alle arbejdspladser at udforme og udleve en stresspolitik. Krifa har foreslået, at ledelsesretten skal kunne tages fra dårlige chefer. Vi mener også, at psykiske overgreb fra chef og kolleger skal ligestilles med fysisk vold. Der er mange steder, fagforeningerne kan sætte ind, for at forbedre forholdene for lønmodtagerne.” siger Søren Fibiger Olesen.

En vigtig samfundsindsats

I disse år fokuserer Krifa aktivt på at øge danskernes arbejdslyst og skabe høj trivsel blandt egne medarbejdere, medlemmer og i samfundet. Senest har Krifa i 2019 givet alle danskere adgang til sit online stresshåndteringsredskab, lige som man bl.a. har udviklet og udbyder en certificeret uddannelse i bedre trivsel og arbejdslyst på arbejdspladsen, som snart mere end 350 danskere har taget.

Nøgleord

Kontakter

Formand, Søren Fibiger Olesen, 25444008, sfo@krifa.dk
Pressekoordinator, Fie Rødkjær Møller, 51381898, frn@krifa.dk

Billeder

Information om Krifa

Krifa
Krifa
Klokhøjen 4
8200 Aarhus N

http://www.krifa.dk

Krifa er fagforening og a-kasse for ca. 200.000 danskere, og det gør Krifa til den fjerde største fagbevægelse i Danmark. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og samfundet – og missionen er integreret i alt, hvad fagbevægelsen gør.

Følg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

Erhvervspsykolog: Det er okay at være nervøs for at vende tilbage på arbejdet15.5.2020 13:47:31 CESTPressemeddelelse

Flere og flere arbejdspladser er så småt ved at åbne op og lade de tomme kontorbygninger blive fyldt med liv igen. Intet er som før Corona-krisen, og mange vil møde ind til en anderledes hverdag med restriktioner og nye rutiner. Men hvordan sikrer man høj trivsel, når alt er vendt på hovedet, og Corona stadig raserer? Krifas erhvervspsykolog Rasmus Højbæk kommer her med tre gode råd til en hverdag med trivsel: Sæt ord på bekymringerne. - Der kan være mange bekymringer og stor usikkerhed forbundet med at skulle vende tilbage på arbejdspladsen, mens Corona stadig er der. Er det sikkert? Bliver jeg nu smittet? Holder mine kolleger god nok hygiejne og afstand? Tal om det med dine kolleger og sæt ord på det, der fylder. Du er helt sikkert ikke alene om bekymringerne. Inddrag din leder. - Lederen har en vigtig rolle i at sikre arbejdsmiljøet og trivslen, og det kan derfor være en god idé at inddrage lederen. Det er fx en god idé, at lederen italesætter, at det er okay at sige fra, hvis nogen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum