Fagbevægelsen: En stor sejr for danskernes arbejdsmiljø
Efter flere års usikker stop-and-go politik, hvor Arbejdstilsynet har måttet klare sig på midlertidige bevillinger, er der nu endelig skabt ro om den vigtige tilsynsindsats.
Torsdag aften kunne et bredt flertal på Christiansborg nemlig skrive under på en fireårig arbejdsmiljøaftale, som frem mod 2026 sætter 1,3 milliarder af til indsatsen mod farligt og nedslidende arbejdsmiljø samt social dumping.
”I fagbevægelsen har vi efterlyst en stabil bevilling til Arbejdstilsynet i mange år, og jeg er først og fremmest glad på vegne af de danske lønmodtagere over, at det nu er blevet en realitet,” siger Morten Skov Christiansen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
Al data peger på, at tilsynsindsatsen virker. Eksempelvis viste en undersøgelse, Epinion sidste år lavede for FH, at 7 ud af 10 lønmodtagere oplever, at deres ledelse tager arbejdsmiljøproblemerne mere alvorligt, efter Arbejdstilsynet har været på besøg. Samtidig siger 2 ud af 3, at de ønsker mere kontrol med virksomhederne.
”Arbejdstilsynet er et afgørende værn mod dårligt arbejdsmiljø – både fysisk og psykisk. Hvis ikke tilsynet griber ind over for problemerne, får de alt for ofte lov at fortsætte. Vil vi reelt tage et opgør med stressepidemien? Vil vi knække kurven for alvorlige arbejdsulykker? Vil vi forebygge fysisk og psykisk nedslidning? Alt sammen kræver et stærkt og handlekraftigt Arbejdstilsyn,” fastslår Morten Skov Christiansen.
Fokus på social dumping
Aftalen sikrer desuden en styrkelse af den fælles myndighed mod social dumping. Indsatsen, der foregår på tværs af Arbejdstilsynet, politiet og skat, stod til at miste sin bevilling, men politikerne holder nu hånden under indsatsen.
”Vi har rekordmange udenlandske ansatte i Danmark, og det stiller store krav til kontrollen. Vi må ikke acceptere mørke hjørner af det danske arbejdsmarked, hvor medarbejdere udsættes for et farligt arbejdsmiljø, systematisk brud på lovgivning og det, vi kalder arbejdslivskriminalitet” siger Morten Skov Christiansen.
Netop arbejdslivskriminalitet sætter aftalen særligt fokus på. Det gælder de grove sager, hvor arbejdstagere bliver udsat for afpresning, krav om at betale løn tilbage, kummerlige boligforhold og lignende, som vi har set flere og flere af i takt med, at der kommer flere udlændinge til landet for at arbejde.
Derfor etableres der nu et styrket myndighedssamarbejde i særligt grove sager, ligesom der udarbejdes en national strategi og handlingsplan mod social dumping. Endelig bliver det muligt at sortliste virksomheder, der gør sig skyldige i brug af illegal arbejdskraft i forbindelse med offentlige udbud.
Til kamp mod dødsulykker og stress
Sidste år satte vi en kedelig rekord med hele 43 dødelige arbejdsulykker. Derfor er det glædeligt, at arbejdsmiljøaftalen også sætter penge af til at forebygge alvorlige ulykker.
”Ingen skal dø af at gå på arbejde, og det er en skændsel, at det sker så ofte i et land som vores. Det skal vi simpelthen have styr på. Så jeg er meget tilfreds med, at politikerne lægger op til at følge de anbefalinger omkring både forebyggelse af dødsulykker og omkring asbest, vi er kommet med sammen med arbejdsgiverne i Arbejdsmiljørådet,” siger Morten Skov Christiansen.
Også det psykiske arbejdsmiljø bliver tilgodeset i den nye aftale. Det gælder især et fokus på stress, hvor Arbejdstilsynet får til opgave at identificere de typer af virksomheder, der har størst problemer og spille en aktiv rolle i forebyggelsen. Det gælder desuden en udbyggelse af tilsynets call center samt oprettelsen af en ny hotline, som ledere kan bruge til at få information om det psykiske arbejdsmiljø.
”Vi er i Danmark ramt af en decideret stressepidemi, og det er et kæmpe problem for den enkelte og for samfundet. Og en af årsagerne til, at vi i mange brancher mangler kolleger. Vi kan hæve arbejdsudbuddet massivt, hvis vi nedbringer antallet af sygemeldinger, og her er stress en af de helt store syndere, som ofte fører til lange fraværsperioder,” siger Morten Skov Christiansen.
Når den fireårige periode, som aftalen dækker, udløber i 2026, er der lagt op til, at regeringen fremover årligt vil afsætte 202,7 millioner kroner til Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats og til indsatsen mod social dumping.
”Udfordringerne bliver ikke mindre på et arbejdsmarked i hastig forandring. Derfor er det rigtig positivt, at politikerne har sat det lange lys på og er indstillede på at stoppe med lappeløsningerne. Kun sådan kan vi styrke arbejdsmiljøet på den lange bane, og jeg håber, at politikerne vil have samme tilgang, når vi skal genforhandle midler til partssystemet,” siger Morten Skov Christiansen.
Kontakter
FH's pressetelefon
Tlf:26119710Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
FH: Vismænds analyse af erhvervsuddannelser er en ommer8.10.2024 12:02:07 CEST | Pressemeddelelse
De økonomiske vismænd har lavet en analyse af erhvervsuddannelserne, der på et misvisende grundlag risikerer at bidrage til uddannelsessnobberiet og forværre ubalancer i samfundet, advarer FH’s formand.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum