Danmarks Statistik

Færre stemmer personligt til folketingsvalgene end til andre valg

Del

I forhold til ved andre valg har andelen af personlige stemmer med godt 50 pct. været lav ved de seneste folketingsvalg. Andelen af personlige stemmer var ved seneste folketingsvalg størst i Vestjylland.

Lige godt halvdelen af de gyldige stemmer var ved folketingsvalget i 2015 personlige. Sådan var det også i både 2011 og 2007, hvor der også var folketingsvalg. Til sammenligning stemte 75 pct. af vælgerne personligt ved det seneste kommunalvalg. Også ved Europaparlamentsvalgene er andelen af stemmerne, som er personlige, forholdsvis høj, mens den til regionalvalgene ligger tættere på folketingsvalgene. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

”Valgene adskiller sig fra hinanden. Til kommunalvalget stemmer man på lokale kandidater med lokale mærkesager. Til Europaparlamentsvalget kan alle stemme på spidskandidater. Men til folketingsvalget er det ikke alle, der kan stemme på partiernes mest profilerede kandidater. Det kan betyde, at nogle vælgere stemmer på listen i stedet for en kandidat,” siger Dorthe Larsen, afdelingsleder i Danmarks Statistik.
personlige stemmer til forskellige valgKilde: Danmark Statistik; https://statistikbanken.dk/fvkom, https://statistikbanken.dk/VALGK3; https://statistikbanken.dk/AKVA3 og https://statistikbanken.dk/EVKOM

Vestjyder stemmer i højere grad personligt

Andelen af stemmerne, som er personlige, varierer mellem kommunerne. Ved folketingsvalget i 2015 var andelen lavest i Horsens (39,4 pct.) og højest i Thisted (66,0 pct.), Ringkøbing-Skjern (64,6 pct.) og Skive (63,0 pct.) kommuner. Generelt var andelen af personlige stemmer højest i Vestjylland.

Se listen over alle kommuner i artiklen på Danmarks Statistiks hjemmeside.

Se antallet af personlige stemmer til alle kandidater til Folketingsvalget 2015 i publikationen Folketingsvalget 2015, tabel 81 s. 230.

Personlige stemmer ved Folketingsvalget 2015 fordelt på kommuner

personlige stemmer kommunerKilde: Danmarks Statistik, https://statistikbanken.dk/fvkom

Danmarks Statistik har tidligere udgivet en række artikler om fx brevstemmer, blanke og ugyldige stemmer.

Du kan se resultaterne af folketingsvalget den 5. juni på dst.dk/valg efterhånden, som de bliver klar.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Dorthe Larsen, dla@dst.dk, 39 17 33 07

Personlige stemmer som andel af gyldige stemmer. Folketingsvalg 2015

Nøgleord

Kontakter

Dorthe Larsen, dla@dst.dk, 39 17 33 07

Links

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk

Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum