Aalborg Universitet

Færre nye AAU-studerende - men stor interesse for sundhed, psykologi og bæredygtighed

Del

Ikke overraskende vil Aalborg Universitet (AAU) i år optage færre nye studerende. 3780 ansøgere har fået et tilbud om optagelse på et studie. Det er et fald på 13,1 procent i forhold til sidste år og er en landsdækkende tendens. Psykologi og Medicin er stadig trækplastre på AAU, hvor også helt nye uddannelser ser ud til at tiltrække de unge.

Prorektor Anne Marie Kanstrup fra Aalborg Universitet opfordrer de ansøgere, som ikke har fået et tilbud om optagelse på en uddannelse, til at overveje beslægtede uddannelser, hvor der er ledige pladser. Foto: Claus Søndberg
Prorektor Anne Marie Kanstrup fra Aalborg Universitet opfordrer de ansøgere, som ikke har fået et tilbud om optagelse på en uddannelse, til at overveje beslægtede uddannelser, hvor der er ledige pladser. Foto: Claus Søndberg

Natten til torsdag har 3780 ansøgere fået tilbudt en studieplads på en af Aalborg Universitets bachelor- og professionsbacheloruddannelser i Aalborg, København og Esbjerg. Sammenlignet med sidste år er der tale om et fald på 571 nye studerende. Det svarer til 13,1 procent.

Faldet i antal tilbudte studiepladser er et udtryk for en generel tendens i hele universitetssektoren. Årsagen er formodentlig en blanding af efterdønninger oven på nogle år med corona-pandemi, som betød ekstraordinært mange ansøgere og optagne, foruden en tendens til, at flere unge nu igen ser ud til at tage mere end et sabbatår.

Prorektor på Aalborg Universitet, Anne Marie Kanstrup, er glad for alle de ansøgere, der har haft AAU på ønskelisten. Hun gør sig samtidig overvejelser om rekrutteringsopgaven fremover, når de små årgange skal i gang med at uddanne sig.

Jeg glæder mig rigtig meget til at tage imod de 3780 nye studerende til september. Samtidig er jeg opmærksom på, at vi har en stor opgave foran os med at tiltrække ansøgere til AAU i de kommende år med små årgange. Der er kamp om de unge talenter, men det primære mål er ikke, at Aalborg Universitet skal vokse sig større. Derimod skal vi sikre, at vi fortsat kan tiltrække kvalificerede ansøgere til samfundsrelevante uddannelser”, udtaler prorektor Anne Marie Kanstrup.

Psykologi og Medicin er stadig populære
Ikke overraskende er der også i år gengangere på listen over de fem uddannelser med det højeste snit på AAU. Psykologi topper listen med en grænsekvotient på 10,1. Her har 179 fået tilbudt en studieplads

I år får 187 tilbudt en studieplads på medicinstudiet. Årets grænsekvotient på Medicin lander på 10,0.

TOP 5

  • Psykologi – 10,1
  • Medicin – 10,0
  • Kommunikation & Digitale Medier (Kbh.) – 8,4
  • Medicin med Industriel Specialisering - 8,3
  • Jura – 8,2

Det er rigtig godt endnu engang at blive bekræftet i, at vi har en meget eftertragtet medicinuddannelse, hvor der derfor er rift om studiepladserne. Vi har måttet afvise 1686 kvalificerede ansøgere til medicinstudiet i år. Det er ærgerligt, når Nordjylland har brug for flere læger. Undersøgelser viser, at omkring 80 procent af de medicinstuderende efter endt uddannelse vælger at blive boende i Nordjylland”, forklarer Anne Marie Kanstrup.

Nye uddannelser tiltrækker de unge
AAU har i de senere år oprettet nye uddannelser, som ser ud til at være et trækplaster for de unge. I København har bacheloruddannelsen i Cyber- og Computerteknologi, der åbnede sidste år, fået en fremgang på 24 procent. Det svarer til, at 31 ansøgere i år får tilbudt en studieplads. På den helt nye bacheloruddannelse i Bæredygtige Byggeprocessor i København har 19 personer fået et tilbud om optagelse. Af dem var de 11 kvinder.

På Aalborg Universitet arbejder vi hele tiden med at tilpasse uddannelsesporteføljen, så universitetet kan tilbyde uddannelser, som samfundet har brug for. Derfor glæder det mig meget, at både Cyber- og Computerteknologi foruden uddannelsen Bæredygtige Byggeprocessor er velsøgte. Vi har i Danmark brug for netop de kompetencer. Det er derfor godt at se, at de to nye uddannelser er kommet så godt fra start”, udtaler Anne Marie Kanstrup

Ledige studiepladser på beslægtede uddannelser
Selvom en ansøger ikke i første omgang har fået et tilbud om optagelse på et specifikt studie, så er der efter i dag stadig mulighed for at søge optagelse på et af de andre studier, der har ledige studiepladser. AAU udbyder i år ledige studiepladser på 63 uddannelser. Eksempelvis kan ansøgere, som ikke fik en plads på Jura i år, overveje at søge ind på Erhvervsøkonomi-jura, som har ledige studiepladser.

”Jeg vil opfordre alle de ansøgere, som har fået et afslag på deres ansøgning om optagelse på et studie til at kigge godt på beslægtede uddannelser. Vi har vejledere, som sidder klar til at hjælpe ansøgere med at se alternative muligheder. Vi har også i år måtte afvise rigtig mange ansøgere. Til gengæld har vi stadig mange ledige studiepladser, så måske er der et studie, som kan være lige så spændende at kaste sig ud i”, fortæller Anne Marie Kanstrup

På forsiden af universitetets hjemmeside aau.dk ligger der en nyhedsboks med information om ledige studiepladser og kontaktoplysninger til studievejlederne.

 

FAKTA:

Tilbud om studieplads ved AAU
Ved optagelsen den 28. juli 2022 bliver der tilbudt optagelse til 3.780 kommende studerende. Der bliver tilbudt optagelse til alle kvalificerede ansøgere på 63 ud af 76 uddannelser, hvilket svarer til 82,9 procent af de udbudte uddannelser. I 2021 tilbød Aalborg Universitetet optagelse til alle kvalificerede ansøgere på 54 ud af 76 uddannelser, hvilket svarer til 71,1 procent af de udbudte uddannelser.

1.prioritetsoptagne ved Aalborg Universitet

Aalborg Universitet modtog pr. 5. juli 2022 i alt 4.306 1. prioritetsansøgninger, hvilket svarer til 33,5 procent af det samlede antal ansøgninger. I 2021 modtog Aalborg Universitet i alt 5.129 1. prioritetsansøgninger, hvilket svarede til 32,3 procent af det samlede antal ansøgninger.

Kontakter

Presserådgiver Jeannette Bylov
Mail: jmb@adm.aau.dk
Mobil: 2423 0566

Presserådgiver Anne-Sophia Lundgaard Jensen
Mail: aslj@adm.aau.dk
Mobil: 6196 7465

Billeder

Prorektor Anne Marie Kanstrup fra Aalborg Universitet opfordrer de ansøgere, som ikke har fået et tilbud om optagelse på en uddannelse, til at overveje beslægtede uddannelser, hvor der er ledige pladser. Foto: Claus Søndberg
Prorektor Anne Marie Kanstrup fra Aalborg Universitet opfordrer de ansøgere, som ikke har fået et tilbud om optagelse på en uddannelse, til at overveje beslægtede uddannelser, hvor der er ledige pladser. Foto: Claus Søndberg
Download
Aalborg Universitet tilbyder 3780 ansøgere en studieplads til september. Foto: Lars Horn
Aalborg Universitet tilbyder 3780 ansøgere en studieplads til september. Foto: Lars Horn
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Bedre, billigere og mere pålidelig elektronik: Stor millionbevilling til AAU og partnere skal sætte fart på omstillingen til elektrisk energi10.8.2022 06:26:20 CEST | Pressemeddelelse

Mere og mere af vores energi skal i fremtiden komme fra elektriske kilder frem for fossile brændsler. Det kræver, at al elektronik – lige fra vindmøller, solcellepaneler og pumper til elbiler og elbusser – bliver både bedre, billigere og endnu mere pålidelig. Det skal Aalborg Universitet sammen med en række samarbejdspartnere arbejde på over de næste fem år med en bevilling på 24 millioner kroner fra Innovationsfonden. Kunstig intelligens i effektelektronik og flere og bedre data er blandt andet vejen frem.

Årets ansøgertal: 4.306 har AAU øverst på ønskelisten6.7.2022 17:17:22 CEST | Pressemeddelelse

Aalborg Universitet (AAU) har som forventet modtaget færre ansøgninger end de senere år. Samme tendens ses på landsplan. Til gengæld er den procentvise andel af ansøgere med AAU som 1. prioritet steget – især drevet af en øget interesse for de sundhedsvidenskabelige uddannelser. Samtidig har nye uddannelser inden for software, computerteknologi og bæredygtige byggeprocesser fået flotte ansøgertal.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum