Kræftens Bekæmpelse

Færre mænd ryger - kvinder ryger videre

Del

For første gang i fem år er andelen af dagligrygere faldet fra 17 pct. til 16 pct. i den voksne befolkning. Mændene står for nedgangen, mens kvinderne ryger videre som før. Det viser en undersøgelse foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

I flere år har andelen af rygere i befolkningen ikke ændret sig. Men for første gang i fem år går det nedad. Og det er mændenes fortjeneste – det er nemlig de dagligt rygende mænd, der er blevet færre af, så den samlede andel af rygere er faldet med et procentpoint. Det viser en undersøgelse foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Vi er ikke i mål
Der tegner sig derfor et forsigtigt håb om, at arbejdet for at færre ryger igen giver resultater. Men undersøgelsen viser dog også, at der ikke er fald i andelen af kvinder, der ryger dagligt, og heller ikke i andelen af dem, der ryger mere end 15 cigaretter om dagen.

- Det er positivt, at færre mænd ryger, men det er trods alt kun et procentpoint, og tallene for kvinder og storrygere er uændret. Hvis vi for alvor skal have andelen af rygere ned, er der brug for nytænkning, så vi især forhindrer, at børn og unge overhovedet begynder at ryge, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Forskellen mellem dagligrygende mænd og kvinder er nu på to procentpoint. Hvor der historisk har været flere mænd, der røg, er der nu flest kvinder. Selv om flere kvinder end mænd forsøger at blive røgfri, viser undersøgelsen, at kvinder i højere grad end mænd oplever at være meget afhængige af nikotin.

Bedre hjælp til rygestop
Netop de rygere, der oplever stærk afhængighed, har brug for en håndsrækning. Folketinget har netop bevilget penge til alle kommuner, så særlige grupper kan få støtte til medicin til rygestop.

- Kombinationen af personlig rådgivning og medicin til rygestop giver den bedste chance for at blive røgfri. Langt de fleste rygere fortæller, at de helst vil blive røgfri med ren viljekraft, men forskningen viser, at dem, som tager imod hjælp, klarer sig bedst, siger Mads Lind, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Undersøgelsen viser, at der er potentiale i at udbrede hjælp til rygestop, for seks ud af ti dagligrygere ønsker at stoppe. Faktisk har tre ud af fire allerede forsøgt.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen af danskernes rygevaner er gennemført fra 25. november til 11. december 2016. Der er 5.064 deltagere fra 15 år eller ældre i undersøgelsen, og dataindsamlingen er foretaget via internetpanel. Undersøgelsen er repræsentativ på alder, køn, uddannelse og region. Gallup har foretaget undersøgelsen for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Kontakter

Kræftens Bekæmpelse: Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse, tlf. 3525 7534, mail: ntk@cancer.dk

Sundhedsstyrelsen: Mads Lind, specialkonsulent, tlf. 7222 7715, mail: mali@sst.dk

Hjerteforeningen: Simon Rask, chefkonsulent, tlf. 3092 8901, mail: srask@hjerteforeningen.dk

Lungeforeningen: Birgitte Skøtt Lenstrup, PR- og kommunikationschef, tlf. 2256 6515, mail: bsl@lunge.dk

Vedhæftede filer

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Hjælp til rygestop

• Stoplinjen: Tlf.: 80 31 31 31
• Kommunale rygestoptilbud: Find tilbud på http://stoplinien.dk/
• E-kvit: App til rygestop: https://ekvit.dk
• XHALE: Rygestopapp til unge: www.xhale.dk


Tal fra undersøgelsen

• 16 % af danskerne ryger dagligt (17 % af kvinderne, 15 % af mændene)
• 7 % af danskerne ryger 15 cigaretter eller mere dagligt (storrygere)
• 49 % af de kvinder, der ryger dagligt, oplever sig som meget afhængige af nikotin. For mændene er tallet 36 %.
• 60 % af de, der ryger dagligt, vil gerne holde op med at ryge
• 76 % af dagligrygerne har forsøgt at stoppe med at ryge en eller flere gange.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ny stor undersøgelse kortlægger senfølger hos overlevere efter kræft i ungdommen29.6.2018 17:06pressemeddelelse

Behandling af kræft bliver hele tiden bedre, og flere overlever sygdommen. Derfor bliver det mere og mere vigtigt at have fokus på, hvordan man får et godt liv efter sygdommen. Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse kortlægger nu, i den største undersøgelse af sin slags til dato, hvilke senfølger tidligere kræftpatienter har risiko for at få i form af sygdomme der rammer kroppens hormonsystemer. Det er viden som kan bruges til at opdage senfølgerne tidligt og måske mindske omfanget.

Ny forskning: Sådan virker lægemiddel mod arvelig kræft27.6.2018 19:09pressemeddelelse

Kræftmedicin mod blandt andet arvelig bryst- og æggestokkræft er effektivt – men ikke af den grund man hidtil har troet. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse som samtidig giver en ny forklaring på helt grundlæggende processer under celledeling. Det er viden, som i fremtiden måske kan føre til bedre behandlinger mod en række kræftsygdomme. Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Nature.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum