Krifa

Færre feriedage i det nye ferieår

Del

Den 1. maj begynder et nyt ferieår, og det plejer at betyde 25 nye feriedage til de danske lønmodtagere. Men på grund af den nye ferielov ser det noget anderledes ud i år. Der står nemlig langt færre feriedage til rådighed ved månedsskiftet.

Men der er ingen grund til panik ifølge Krifas specialist Helle Kofod. Hun kommer her med fem ting, man skal vide om det nye ferieår:

  • Den 1. maj har du 16,64 feriedage til rådighed i stedet for de normale 25 feriedage (5 uger). Det er markant færre dage end normalt, men der er ingen grund til panik. Det er meningen her i overgangsfasen fra den gamle til den nye ferielov. Du har stadig ret til 25 dages ferie hvert år.

  • Din sommerferie er sikret. Vil du fx gerne holde tre ugers sommerferie i år, kan det sagtens lade sig gøre. Det svarer nemlig til 15 feriedage, og du vil dermed have 1,64 feriedage i overskud. Går du derimod efter fire ugers sommerferie, skal du tale med din chef om mulighed for ferie på forskud, hvis ikke du har afspadsering eller feriefridage, du kan bruge til den fjerde uge.

  • Dette ferieår er forkortet pga. den nye ferielov, som træder i kraft den 1. september 2020. Det betyder, at ferieåret kun går til den 31. august 2020 i stedet for den 30. april 2021. Så groft sagt skal de 16,64 feriedage kun ”holde” til den 31. august.

  • Fra den 1. september 2020 begynder du at optjene 2,08 feriedage pr. måned, som er til rådighed den efterfølgende måned. Den nye ferielov betyder nemlig, at du løbende kan bruge den ferie, du optjener. Bruger du ikke alle 16,64 feriedage inden den 1. september, kommer de automatisk med over i den nye ordning. Så holder du fx tre ugers sommerferie, bliver de overskydende 1,64 feriedage overført automatisk.

  • Vil du også holde efterårsferie, kan du komme til at mangle 1,28 dag (antaget, at du holder tre ugers sommerferie). Måske har du afspadsering, fleks eller feriefridage, som du kan bruge for at kunne holde ferie hele ugen? Ellers kan du måske få lov til at holde ferie på forskud. Tal med din chef om mulighederne hos jer.

Nøgleord

Kontakter

Information om Krifa

Krifa
Krifa
Klokhøjen 4
8200 Aarhus N

http://www.krifa.dk

Krifa er fagforening og a-kasse for ca. 200.000 danskere, og det gør Krifa til den fjerde største fagbevægelse i Danmark. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og samfundet – og missionen er integreret i alt, hvad fagbevægelsen gør.

Følg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

Erhvervspsykolog: Det er okay at være nervøs for at vende tilbage på arbejdet15.5.2020 13:47:31 CESTPressemeddelelse

Flere og flere arbejdspladser er så småt ved at åbne op og lade de tomme kontorbygninger blive fyldt med liv igen. Intet er som før Corona-krisen, og mange vil møde ind til en anderledes hverdag med restriktioner og nye rutiner. Men hvordan sikrer man høj trivsel, når alt er vendt på hovedet, og Corona stadig raserer? Krifas erhvervspsykolog Rasmus Højbæk kommer her med tre gode råd til en hverdag med trivsel: Sæt ord på bekymringerne. - Der kan være mange bekymringer og stor usikkerhed forbundet med at skulle vende tilbage på arbejdspladsen, mens Corona stadig er der. Er det sikkert? Bliver jeg nu smittet? Holder mine kolleger god nok hygiejne og afstand? Tal om det med dine kolleger og sæt ord på det, der fylder. Du er helt sikkert ikke alene om bekymringerne. Inddrag din leder. - Lederen har en vigtig rolle i at sikre arbejdsmiljøet og trivslen, og det kan derfor være en god idé at inddrage lederen. Det er fx en god idé, at lederen italesætter, at det er okay at sige fra, hvis nogen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum