L&FL&FL&F

Færre dyr skal gå til i høstmaskiner

Del

I dag kl. 14.20 går Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening sammen til Folketingets Miljø- og fødevareudvalg i et "foretræde", som er et fælles initiativ for at få igangsat et arbejde, der skal reducere omfanget af dyr, der går til i høstmaskiner.

Hvert år går mange dyreunger til i forbindelse med forårets grønthøst. Det er i høj grad rålam og harekillinger, der kommer til skade eller slås ihjel ved kontakt med høstmaskinerne. Ældre undersøgelser har afdækket, at omtrent 15 % af årets harekillinger går til på denne måde samt, at det i afgrøderne lucerne og græs til foder er helt op 45 % af harekillingerne, der går til.

"Vore organisationer er enige om, at der er tale om et meget væsentligt etisk og for haren også biologisk problem. Vi er også enige om, at landmænd og maskinførere er magtesløse og uden skyld i problemet: ”Man kan sammenligne det med den ulykkelige situation, mange af os kender, hvor man i sin bil rammer et dyr", siger Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse.

De tre organisationer har også sendt et fælles brev til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

"Vi ønsker, at ministeren finder midler til at få opdateret vores viden om omfanget af dyr, der går tabt, og i hvilke typer afgrøder problemet er størst. Vi ønsker også, at der etableres en følgegruppe for projektet "Vildt Venlig Høst", så vi sammen kan finde løsninger, der virker i praksis”, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

De tre organisationer har bedt DCE, Aarhus Universitet, om at lave et udkast til et projekt, som er fremsendt til ministeren. Med projektets gennemførelse vil eksperter tilvejebringe en opdateret viden om, hvor mange dyr der går til i de forskellige typer afgrøder, så man efterfølgende kan prioritere udvikling af løsninger til de relevante afgrøder.

"Det er et rigtig ærgerligt etisk problem, som vi er nødt til at finde løsninger på. Men netop fordi landmænd og maskinførere i dag simpelthen ikke har mulighed for at forhindre, at dyr havner i maskinerne, kan man jo ikke bare lave vejledninger eller regler, der fjerner problemet. Og derfor er det så vigtigt, at der afsættes midler til at finde løsninger, som reelt dur ude i virkeligheden og ikke blot på skrivebordet", siger biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening.

Kontakter

Yderligere oplysninger:

Viceformand, Lars Hvidtfeldt, Landbrug & Fødevarer via pressekonsulent Dorte Kofod tlf. 51 56 14 01

Biolog, Bo Håkansson, Danmarks Naturfredningsforening tlf. 22 27 51 57

Michael Carlsen, Dyrenes Beskyttelse tlf. 22 79 94 36

Vedhæftede filer

Links

Information om L&F

L&F
L&F
Axeltorv 3, 1. sal
1609 København V

3339 4000http://www.lf.dk/
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.

Følg pressemeddelelser fra L&F

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra L&F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum