Fængselsforbundet

Fængselsbetjente skød med skarpt til direktørens roadshow

Del

Hvordan vil Kriminalforsorgen nedbringe sygefraværet, og hvilke tanker gøres om skåneposter til nedslidte kollegaer? Sådan lød nogle af spørgsmålene til Kriminalforsorgens direktør, som er taget på rundtur til udvalgte institutioner.

Hvis ambitionen for Kriminalforsorgens direktør, Thorkild Fogde, er at få indsigt i fængselsbetjentenes virkelighed råt for usødet, er han godt på vej i mål.

I hvert fald hvis man dømmer ud fra direktørens besøg i Horserød Fængsel. Her var der mødt omkring 100 ansatte op bevæbnet med skarpe spørgsmål.

En del af spørgsmålene kredsede om sygefravær, nedslidning og midlertidig ændring i arbejdsopgaver.

Direkte adspurgt om der etableres skåneposter til udbrændte kollegaer svarede Thorkild Fogde: “Vi gør os tanker om at gøre betjentopgaven bredere, så der er større mulighed for at flytte rundt. Det spiller jo også ind i rekrutteringen: Jo mere snæver opgaven er, desto sværere er det at rekuttere. Men direkte adspurgt kan jeg ikke give dig det positive svar, jeg gerne ville,” svarede han og afviste som sådan begrebet skåneposter i Kriminalforsorgen.

“Ved I, hvorfor vi er så meget syge i Kriminalforsorgen?”
Med stor personalemangel i Kriminalforsorgen og rekrutteringsproblemer er det oplagt at arbejde med nedbringelse af sygefraværet, fastslog en fængselsbetjent som oplæg til sit spørgsmål: “Ved I, hvorfor vi er så syge i Kriminalforsorgen?”

Der er ifølge Thorkild Fogde ikke et endegyldigt svar på det spørgsmål, men han hæfter sig ved, at det er lange – og ikke mange – sygemeldinger, der trækker gennemsnittet op.

“Det er svært at sige, hvorfor der er så højt sygefravær, men overraskende nok kan vi ikke se nogen sammenhæng mellem typen af indsatte og højt eller lavt sygefravær. Det er vigtigt at huske, at Kriminalforsorgens sygefraværsproblem er et langtidsproblem og ikke et korttidsproblem,” sagde han.

Faktisk ligger korttidssygefraværet i Kriminalforsorgen – ifølge direktøren – markant under øvrige ansatte i staten.

I kølvandet på det svar, spurgte en betjent ind til den virkelighed, der er i de åbne fængsler, hvor klientellet er blevet hårdere og hårdere de senere år: “Hvordan skal dette håndteres?” blev der spurgt.

“De såkaldte gråzone-indsatte skal i højere grad i lukkede fængsler, så de ikke kan ødelægge en hel afdeling, bare fordi de ikke er registreret i rocker-banderegistret,” svarede Thorkild Fogde og forsatte: “Der er stor politsk opbakning til stramninger for uregerlige indsatte, og der samtidig stor støtte til at skabe gode, trygge åbne fængsler – ikke mindst fordi det er billigt i forhold til lukkede.”

Efter to to timers oplæg og diskussion lukkede Thorkilds roadshow i Horserød. Karavanene fortsætter dog i løbet af marts. Så hvis du brænder inde med et spørgsmål eller hellere end gerne vil fortælle direktøren en sandhed eller to, er der allerede mulighed i dag klokken 10 på Jyderup Fængsel og klokken 14 på Storstrøm Fængsel.

Resten af planen for roadshowet kan du se her.

Billeder

Information om Fængselsforbundet

Fængselsforbundet
Fængselsforbundet
Ramsingsvej 28A
2500 Valby

7255 9976http://faengselsforbundet.dk/

Fængselsforbundet har cirka 3.500 medlemmer og repræsenterer fængselsbetjente, værkmestre og uniformerede ledere i Kriminalforsorgen i Danmark, Grønland og på Færøerne. Desuden repræsenterer forbundet fiskerikontrollører i Fiskeristyrelsen samt tjenestemænd organiseret i FFT (Forbundet for Tjenestemænd). Vi er uafhængige af partipolitik og fokuserer alene på at forbedre vores medlemmers arbejdsliv.

Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

32 fængsler og arresthuse har 100 procent belægning14.3.2018 04:00nyhed

Kriminalforsorgens instutioner er overfyldte i øjeblikket. I Vejle Arrest sover to indsatte på værkstedet. Lige nu sidder der mange flere indsatte bag murene, end der er kapacitet til. Konkret har 32 fængsler og arresthuse et belæg på over 100 procent, og i gennemsnit ligger belægget for alle Kriminalforsorgens institutioner på 99,8 procent. Det viser nye tal for kapacitet og belæg i Kriminalforsorgen. De høje tal er på trods af, at det er politisk bestemt, at belægget for arresthuse maksimalt må ligge på 95 procent, og belægget for fængsler maksimalt må være 96 procent. De to politiske procentsatser skal sikre, at institutionerne har fleksibilitet til at modtage indsatte akut og løbende renovere og visitere cellerne. Men det kan altså ikke lade sig gøre nu. En af højdespringerne i forhold til belægget er Vejle Arrest, der har plads til 32 indsatte. Lige nu sidder der 35. Det betyder, at belægningsprocenten ligger på 111. Ifølge tillidsrepræsentant i Vejle Arrest Jan Bruun er hverdagen

OK18: "Ministerens udspil er alt for lavt"28.2.2018 14:06nyhed

Der skal langt flere lønkroner på bordet, hvis Danmark skal undgå en storkonflikt, mener Fængselsforbundet. Overenskomstforhandlingerne for offentligt ansatte er brudt sammen. Der er for langt i mellem parterne til, at det giver mening at fortsætte. Det er især lønspørgsmålet, som skaber uenighed henover forhandlingsbordet. Fængselsforbundets formand Kim Østerbye mener, at innovationsminister Sophie Løhdes udspil er alt for lavt. “Der skal langt flere kroner på bordet, hvis vi skal indgå en aftale,” siger han. Samtidig ønsker ministeren af forlænge det såkaldte privatlønsværn, som er indført for at holde offentlige lønninger i ro. “Det betyder, at vi risikerer, at vi skulle betale en eventuel lønstigning tilbage, hvis det private arbejdsmarked får mindre end os i lønforhøjelse. Det er selvfølgelig uspiseligt,” siger Kim Østerbye. Også i forhold til den betalte frokostpause, er partnerne langt fra hinanden. Moderniseringsstyrelsen nægter nemlig at anerkende frokostpausen som en overensk

Fængselsbetjent ramt af kogende vand under overfald på Politigårdens Fængsel26.2.2018 16:16pressemeddelelse

En fængselsbetjent er i dag blevet ramt af kogende vand på Politigårdens Fængsel i København. En mandlig fange angriber umotiveret en fængselsbetjent med knytnæveslag under uddeling af te og kaffe. Under den efterfølgende tumult bliver en anden betjent forbrændt, da en stor vandbeholder med kogende vand vælter. Fangen lægges i håndjern af betjentene, men kæmper stadig imod. Han bliver efterfølgende fastspændt i fikseringscelle. Efter overfaldet og den efterfølgende magtanvendelse bliver den forbrændte fængselsbetjent hurtigt kørt på skadestuen til behandling. Ifølge Fængselsforbundets formand Kim Østerbye kan det meget vel være, at den indsatte er fejlplaceret: "Det er uholdbart, at mennesker der åbenlyst trænger til massiv psykiatrisk behandling, er i fængsel. Det kunne meget vel være tilfældet her. Episoden er et udtryk for, hvor forrået og potentielt farlig hverdagen er i fængslerne," siger han. Yderligere information: Kim Østerbye, 72 55 99 99.

Fængselsbetjente får stjerner på skuldrene8.2.2018 12:01nyhed

Fremover bliver det nemmere at se, hvem der er menig fængselsbetjent, institutionschef eller endnu højere på strå i Kriminalforsorgen. Efter mange års ønske fra Fængselsforbundet får det uniformerede personale nemlig såkaldte distinktioner på skjorter og jakker, der tydeligt viser, hvor man er i hierarkiet. Formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, glæder sig over, at medlemmerne snart får markeringer: "Vi er ansatte i staten, har magtbeføjelser og har klare kommandoveje. Derfor bør vi også – ligesom politi og brandvæsen – være tydeligt markeret over for borgerne." Basispersonalet i fængsler og arresthuse markeres med stjerner: Én stjerne som prøvebetjent, to som menig fængselsbetjent og tre stjerner på skuldrene til vagthavende fængselsbetjent. Og det stopper ikke med stjerner. Længere oppe i systemet får man enten kroner eller egeblade til at vise hvilket ansvar, der hviler på skuldrene sammen med distinktionen. Se hele oversigten over hierarkiet her. At skiftet til de synlige mar

Lad dig ikke lokke af ambulanceadvokater7.2.2018 10:10nyhed

Det er unødvendigt og risikabelt at benytte eksterne advokater, hvis man som medlem af Fængselsforbundet får en arbejdsskade. Forbundet dækker alle omkostninger i en eventuel sag, og har ekspertisen inden for området. I USA er fænomenet med ambulanceadvokater velkendt: En person, der er kommet til skade, tilbydes juridisk hjælp af en sagfører, der bogstavelig talt er fulgt efter ambulancen. Tilbuddet om assistance falder typisk mellem sygehusets parkering og skadestuen. Helt så farverigt optræder advokater i Danmark sjældent. Ikke desto mindre er der flere eksempler på, at medlemmer er blevet overtalt til at benytte jurister, der ikke har tilstrækkelig faglig indsigt i juraen omkring arbejdsskadesager. Og det har, ifølge René Larsen, der er forbundssekretær i Fængselsforbundet, kostet medlemmer dyrt i kroner og ører. "Et medlem fik erstatning igennem eksterne advokater, der tog ti procent i salær. Hvis han havde benyttet os, ville det have været gratis," siger han. Men det kan også vær

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum