LO • Landsorganisationen i Danmark

Fædres ret til orlov skal sikres

Del

Tømreren, mureren og andre LO-fædre tager mindre barsel end fædre i FTF og AC, men generelt går udviklingen langsomt. Fædre oplever blandt andet økonomi og manglende opbakning fra arbejdsgiver som barrierer. Hver forælder skal have ret til 16 ugers forældreorlov med mulighed for overdragelse forældrene imellem, mener LO-næstformand Nanna Højlund.

Det går fremad, men kun ganske, ganske langsomt med mere orlov til fædrene. I snit tager LO-fædre i LO 24 orlovsdage, FTF-fædre 44 og fædre fra AC 46 orlovsdage. Det viser de nyeste tilgængelige tal fra Danmarks Statistik. I 2006 var tallene 21 dage for LO-fædre, 34 for de nybagte fædre i FTF og 33 for akademiker-fædrene.

Der er behov for lovgivning på området, som sikrer deres rettigheder, og derfor ser jeg meget gerne, at Socialdemokratiets foreslåede model med ret til 16 ugers forældreorlov til hver forælder gennemføres. Det er en ligestillet model, hvor de 32 uger deles lige mellem far og mor, medmindre de aktivt vælger at overføre uger til hinanden, siger LO-næstformand Nanna Højlund.

Det er nemlig ikke med mændenes gode vilje, at de tilbringer så få orlovsdage sammen med deres børn. Cirka 42 procent af fædrene ville gerne have holdt mere orlov, end de gjorde. Det viser en Epinion-undersøgelse lavet for LO i maj 2017. Økonomi, manglende opbakning fra arbejdsgiver og det at faren/medforælderen kun er sikret ret til 14 dages orlov ifølge loven, er de største barrierer for de nybagte fædre.

Kulturen i samfundet og på arbejdspladserne er desværre stadigvæk sådan, at det kan være svært for fædrene at holde mere orlov. Derfor er det også så vigtigt med lovgivning på området, der kan starte en kulturændring, fuldstændig ligesom lovgivning ændrede vores holdning til revselsesretten og rygning indenfor, siger LO-næstformand Nanna Højlund.

Ved overenskomstforhandlingerne på det private område i 2017 blev lønloftet fjernet på forældreorloven. Det betyder, at både fædre og mødre nu har ret til fem ugers orlov med fuld løn hver plus tre uger til deling.

Det er et stort skridt i den rigtige retning, og vi tror, at det kommer til at skabe en positiv udvikling. Men det er endnu for tidligt at sige noget om effekterne, siger LO-næstformand, Nanna Højlund.

Kontakt LO’s pressetelefon 26 11 97 10.

Information om LO • Landsorganisationen i Danmark

LO • Landsorganisationen i Danmark
LO • Landsorganisationen i Danmark
Islands Brygge 32D
2300 København S

35 24 60 00http://www.lo.dk/

Følg pressemeddelelser fra LO • Landsorganisationen i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra LO • Landsorganisationen i Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum